Pile of Pills

Biztonságos vitaminok és táplálék-kiegészítők? Hogyan válasszunk?

Manapság tonnányi vitamin és étrend-kiegészítő kapható, már nem csak a patikákban és drogériákban, hanem a neten, benzinkutaknál, ABC-ben is. A közösségi médiában pedig miden héten jön egy csodaszer és minden héten más "gyógyítja" a rákot. Hogyan tudunk itt rendet tenni? 

Igen, kellenek bizonyos vitaminok és más pótszerek, de ellenőrzött, biztonságos forrásból és rendszerben, ne találomra kapkodjuk be azt, amit épp reklámoznak. Mindez azért fontos, mert sajnos az EU-ban már nem vizsgálják be laboratóriumban rutinszerűen az újonnan forgalomba hozott táplálék-kiegészítőket, megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette csak ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség van. Lényegében tehát csak a gyártó "lelkiismeretén" múlik, mit tesz be a dobozba.

 
gmp-quality-logo.png

A biztonság záloga a GMP minősítés

A gyógyszergyártásban, az étrend-kiegészítő gyártásban van egy fontos gyűjtőfogalom, a GMP (Good Manufacturing Practice, Jó Gyártási Gyakorlat), amely egy szigorú kritériumrendszer szerint mindenre kiterjedő részletességgel szabályozza az egyes termékek gyártását, illetve a gyártási folyamatokat. A GMP minősítés szavatolja, hogy az adott termék hatóanyagainak tisztasága, biztonságos alkalmazhatósága, a kész termék minősége, illetve a gyártási folyamatok maximálisan megfelelnek mind a hazai mind a nemzetközi szabályoknak.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A hazai étrend-kiegészítők mindössze 3-5 %-a rendelkezik GMP minősítéssel!!!! A bioboltokban, drogériákban kapható étrend-kiegészítők jelentős része sajnos nem felel meg a minőségi előírásoknak. A NÉBIH és a megyei kormányhivatalok által 2016-ban megkezdett vizsgálat például azt fedte fel, hogy a boltok polcain vásárolt áruk (92 db termék: testtömeg-csökkentők, potencianövelők, vitaminok, halolajok, proteinek, stb.) 61%-a valamilyen szempontból nem felelt meg az előírásoknak. Az interneten ez még rosszabb szám, 82%!!

nebih_navigator_logo.png

Készítettünk önnek egy orvosi összeállítást azokról a tápanyagokról, amelyekre egy városban élő embernek rendszerint szüksége van és meg is mutatjuk a fenti kifogástalan minőségű, hatékony és biztonságos termékek beszerzési forrását is.