top of page

MENNYIRE BIZTONSÁGOSAK AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK?

Az, hogy egy vitaminnak vagy egy étrend-kiegészítőnek van OÉTI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-népegészségügyi Intézet) száma, az még önmagában sajnos nem garantálja a biztonságot vagy a minőséget, mert már nem vizsgálják be a termékeket!

Biztonságos vitaminok

JOGSZABÁLYI HÁTTÉR

A forgalmazás előtt az EU-ban már nem ellenőrzik laborban a termékek tartalmát, csak papíron nyútja be a gyártó az összetételt a OÉTI felé. Amennyiben a leírásban nem találnak problémát és a gyártó kifizeti az ún. notifikációs díjat, akkor már aznaptól a termék árulható a drogériákban, bioboltokban vagy az interneten mindenfajta vizsgálat nékül. Ez tragikus, de ez a rendelet.

37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet
Herbal Pills

NÉBIH VIZSGÁLATAI

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala megyei kormányhivatalok által 2016-ban megkezdett vizsgálat például azt fedte fel, hogy a boltok polcain vásárolt áruk (92 db termék: testtömeg-csökkentők, potencianövelők, vitaminok, halolajok, proteinek, stb.) 61%-a valamilyen szempontból nem felelt meg az előírásoknak. Az interneten árult "termékek" esetében ez még rosszabb szám, 82% volt.

Egyébként ma már a termékeken fel sem kell tüntetni az OÉTI-számot.

A BIZTONSÁG ZÁLOGA, GMP MINŐSÍTÉS

GMP - Helyes gyártási gyakorlat, amely gyógyszerek számára az EU-ban kötelező, de az étrend-kiegészítők mindössze 3 %-a tudja csak felmutatni. A GMP egy szigorú kritériumrendszer, amely mindenre kiterjedő részletességgel szabályozza az egyes termékek gyártását, illetve a gyártási folyamatokat. A GMP minősítés szavatolja az adott termék hatóanyagainak tisztaságát, biztonságos alkalmazhatóságát. A Zinzino  termékek nagy része a cég 100 %-os tulajdonában lévő Faun Pharma oslói gyárában készülnek GMP minősítéssel.

MAGYARORSZÁGI HELYZET

A GMP minősítés a gyógyszeriparban kötelező, viszont a hazai étrend-kiegészítők mindössze 3%-a rendelkezik ilyen, a minőséget garantáló szabvánnyal. E nélkül csak a gyártó "tisztességén" múlik, mit tesz bele.

3 %

A Faun Pharma 2014 óta a Zinzino saját tulajdonában lévő gyáregység, ahol az Egészségprotokoll termékek nagy része készül.

A Zinzino és termékei számos minősítéssel rendelkeznek. 

FRIEND OF THE SEA  - a tengerek védelméért

GMO-MENTES - nem tartalmaz genetikailag módosított összetevőt

THE VEGAN SOCIETY - elismert vegán védjegy

INFORMED CHOICE - a sporttáplálkozás részére kidolgozott minőségbiztosítási program

PET - csomagolóanyag, amit biztonságosnak és újrahasznosíthatónak ismernek el.

100% természetes - A ún. + (pluszos) termékek összetétele

gyártás.png
soccer-3036180_1920.jpg

MAGYAR TESTNEVELÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI EGYETEM

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi  Egyetem a saját akkreditált analitikai laboratóriumában bevizsgálta a Zinzino termék összetételét és biztonságát. Eredmény, hogy a sportolók is biztonsággal alkalmazhatják és semmi olyat sem találtak, amely a Dopping (WADA) listán szerepel.

bottom of page