Pile of Pills

Biztonságos vitaminok és táplálék-kiegészítők? Hogyan válasszunk?

ogyei.png

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-népegészségügyi Intézet

"Az Európai Uniós irányelvvel összhangban lévő magyar jogszabály (37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet) alapján az étrend-kiegészítők hatékony hatósági ellenőrzése érdekében legkésőbb a termék első forgalomba hozatalakor a gyártó vagy az importőr köteles bejelenteni a készítményt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-népegészségügyi Intézethez (a továbbiakban: OGYÉI). Ez az ún. bejelentési kötelezettség (notifikáció), amely a gyakorlatban a termék címkéjének, kitöltött adatlapjának és a közigazgatási szolgáltatási díj megfizetéséről szóló igazolásnak a benyújtását jelenti az OGYÉI-hez."

"Az, hogy egy terméknek van OÉTI száma, az még önmagában nem garantálja a minőséget!"

Manapság tonnányi vitamin és étrend-kiegészítő kapható, már nem csak a patikákban és drogériákban, hanem a neten, benzinkutaknál, ABC-ben is. A közösségi médiában pedig miden héten jön egy csodaszer és minden héten más "gyógyítja" a rákot. Hogyan tudunk itt rendet tenni? 

Igen, kellenek bizonyos vitaminok és más pótszerek, de ellenőrzött, biztonságos forrásból és rendszerben, ne találomra kapkodjuk be azt, amit épp reklámoznak. Mindez azért fontos, mert sajnos az EU-ban már nem vizsgálják be laboratóriumban rutinszerűen az újonnan forgalomba hozott táplálék-kiegészítőket, megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette csak ún. bejelentési kötelezettség (notifikáció) van. Magyarul, beadják papíron az OÉTI felé a termék tartalmát, összetételét, befizetik a díjat és aznap már mehet is az étrend-kiegészítő a polcokra.  Így lényegében tehát csak a gyártó "lelkiismeretén" múlik, mit tesz be a dobozba.

 

"A forgalmazás előtt az EU-ban nem ellenőrzik laborban a termékek tartalmát, csak papíron adja be a gyártó a hatóság felé az összetételt." 

A biztonság záloga a GMP minősítés

gmp-quality-logo.png

A gyógyszergyártásban, az étrend-kiegészítő gyártásban van egy fontos gyűjtőfogalom, a GMP (Good Manufacturing Practice, Jó Gyártási Gyakorlat), amely egy szigorú kritériumrendszer szerint mindenre kiterjedő részletességgel szabályozza az egyes termékek gyártását, illetve a gyártási folyamatokat. A GMP minősítés szavatolja, hogy az adott termék hatóanyagainak tisztasága, biztonságos alkalmazhatósága, a kész termék minősége, illetve a gyártási folyamatok maximálisan megfelelnek mind a hazai mind a nemzetközi szabályoknak.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A hazai étrend-kiegészítők mindössze 3-5 %-a rendelkezik GMP minősítéssel!!!! A bioboltokban, drogériákban kapható étrend-kiegészítők jelentős része sajnos nem felel meg a minőségi előírásoknak. A NÉBIH és a megyei kormányhivatalok által 2016-ban megkezdett vizsgálat például azt fedte fel, hogy a boltok polcain vásárolt áruk (92 db termék: testtömeg-csökkentők, potencianövelők, vitaminok, halolajok, proteinek, stb.) 61%-a valamilyen szempontból nem felelt meg az előírásoknak. Az interneten ez még rosszabb szám, 82%!!

nebih_navigator_logo.png

Külső audit cégek

informed.png

Léteznek minőségi ellenőrzésekre szakosodott vállalatok, amelyek a magukat és a vásárlóikat is komolyan vevő gyártók felkérésére és persze komoly költségére megvizsgálják és tanúsítják az étrend-kiegészítők összetételét és biztonságát. Ilyen például a sportolók számára fejlesztett minősítő rendszer, az Informed Sport. Több hasonló labor is létezik, a lényeg az, hogy ha a gyártó csak a saját maga ellenőrzi a saját termékét és nincs semmilyen hitelesített objektív minősítő rendszere, akkor hiába írják rá a reklámszöveget, hogy "a termékeinket szigorúan ellenőrzik", Ön ne higgye el! 

"Csak olyan vitamint vásároljon, ahol a termék rendelkezik GMP-,vagy külső független laborminősítéssel!"

Készítettünk önnek egy orvosi összeállítást azokról a tápanyagokról, amelyekre egy városban élő embernek rendszerint szüksége van és meg is mutatjuk a fenti kifogástalan minőségű, hatékony és biztonságos termékek beszerzési forrását is.