Alváshigiénia, ciklusok

Ma már egyre több kutatás támasztja alá, hogy az alvással kapcsolatos problémák, elalvási és átalvási zavarok, az alvás ciklusa és hossza több betegség kiindulópontja lehet. Sőt, az alvási gondok rendezése gyulladáscsökkentő is hatással bír. 

Alvási ciklus változása

A túl kevés és a túl sok alvás is mintegy két évet öregít az agy "korán", míg egy másik vizsgálat eredménye arra utalt, hogy a napközben tapasztalt folytonos álmosság idősebb embereknél a szellemi leépülés előrejelzője lehet.

Az első tanulmányban 15 ezer nő adatait elemezve jutottak arra a kutatók, hogy azok, akik naponta átlagosan 5 óránál kevesebbet vagy 9 óránál többet alszanak, gyengébben teljesítettek a mentális teszteken azokhoz képest, akik átlagosan naponta 7 órát töltöttek alvással. A túl kevés és a túl sok alvás két év öregedéssel egyenértékű romlást okozott a mért kognitív képességekben.

Az évtizedekig tartó követéses vizsgálatban azt is megfigyelték a kutatók, hogy azok a nők, akiknek az alvásideje jelentősen megváltozott az évek során, gyengébben teljesítettek a későbbi teszteken, függetlenül attól, hogy mennyi volt az eredeti alvási időtartamuk. Az alvási idő jelentős megváltozásának hátterében a cirkadián ritmus - az alvás és ébrenlét 24 órás ritmusának - felborulása állhat, ezért romolhatnak az érintettek kognitív funkciói.

A 9 lépés életprogram nem tömegtermelésre született, hanem a jobb életminőségre vágyó embereknek szeretnék személyre szabott, exkluzív, egyedi megoldásokat adni. Kérjük, töltse ki az alábbi adatokat!