Táplálkozás, diéta

A táplálkozástudományban létezik egy fogalom, az Étrendi Gyulladásos Index (Dietary Inflammatory Index, DII). Ez egy tudományosan megalapozott érték, amely rangsorolja a különböző ételeket, hogy milyen mértékben gyulladáskeltőek vagy milyen mértékben gyulladáscsökkentőek. A kapott számok alapján meg lehet határozni egy adott személy étrendjéről, hogy inkább gyulladáskiváltó vagy gyulladáscsökkentő.

DII index

A DII index alkalmas a gyulladáskeltő étrend és különböző betegségek kapcsolatának vizsgálatára. Kimutatták például, hogy a gyulladáskeltő étrend növeli a szív- és érrendszeri problémák, a vastag- és végbélrák, a prosztatarák, az asztma valamint a sclerosis multiplex kialakulásának kockázatát.

A magas pozitív értékek megalapozottan gyulladáskeltő, a negatív értékek pedig gyulladáscsökkentő ételre vagy összetevőre utalnak. A számok nem a gyulladáskeltés vagy -csökkentés erősségét, hanem hatásának megalapozottságát tükrözik. Azt fejezik ki, hány kutatás támasztja alá az adott hatást. A pozitív előjelű számok gyulladáskeltést, a negatív előjelű számok gyulladáscsökkentést mutatnak. Minél magasabb a szám értéke, annál biztosabb a hatása. A telített zsírsavak tehát nem azért járnak az élen, mert gyulladáskeltőbbek, mint például a szénhidrátok fogyasztása, hanem azért, mert erősebb és szélesebb körű bizonyítékaink vannak arra nézve, hogy gyulladáskeltő hatásuk van az emberi szervezetben.

A 9 lépés életprogram nem tömegtermelésre született, hanem a jobb életminőségre vágyó embereknek szeretnék személyre szabott, exkluzív, egyedi megoldásokat adni. Kérjük, töltse ki az alábbi adatokat!