top of page
hands-1903104_1920.jpg

Milyen vitaminokra és táplálék-kiegészítőre van szükségünk?

Manapság tonnányi vitamin és étrend-kiegészítő kapható, már nem csak a patikákban és drogériákban, hanem a neten, benzinkutaknál, ABC-ben is. A közösségi médiában pedig miden héten jön egy csodaszer és minden héten más "gyógyítja" a rákot. Hogyan tudunk itt rendet tenni? 

A mai modern ember már mást eszik, máshol eszik mint a múlt században. Betegebbek is vagyunk mint őseink és bár tovább élünk,  de hamarabb öregszünk és az idősödő korunk ma már egyet jelent a betegségekkel. Jó hír, hogy vannak tipikus hiányállapotaink és ezekre van is megoldás. Mire van majdnem mindenkinek szüksége?

Mire van szükségünk?
defense-1403067_1920.jpg

1,3-1,6 béta-glükán

A béta-glükánt az élesztőgomba termeli és az immunrendszerünk fontos építőeleme. Az ősi nagy immunsejtjeink, a makrofágok egyik alapvető feladata, hogy megkülönböztesse, hogy mi a saját és mi az idegen a szervezetünk számára és ha veszélyes betolakodót szimatol, azonnal megtámadja és értesítse az immunrendszerünk többi elemét. A béta-glükán abban segít, hogy precízebben el tudja dönteni, mi a saját és mi az idegen. Ha az immunrendszerünk jól működne, nem lenne sem rák, sem autoimmun kórkép, hiszen a daganatsejteket elpusztítaná, a saját sejtjeinket pedig nem tekintené ellenségnek. Az 1,3-1,6 béta-glükán nagyon biztonságos, több száz kutatás íródott róla. (link). Manapság már a táplálékkal felvenni szinte reménytelen, mert a gabonát, zabot gombairtóval kezelik és eltűntek a kis gombatelepes fekete pöttyös almák, gyümölcsök is.

A termék megrendelése esetén Ön automatikus kedvezményre jogosult, részletek a linkelt oldalon!

fish-879341_1920.jpg

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 nem csak a szív- érrendszer működését segíti, hanem a szervezetünk számára elengedhetetlen vegyület, pl. részt vesz a sejthártya felépítésében is, melyen keresztül történik minden sejtünk tápanyagfelvétele. Sajnos nagyon nem mindegy, hogyan visszük be. A leghelyesebb a frissen fogott tengeri hal heti szintű többszöri elfogyasztása lenne, de a magyar valóság nehezen teszi ezt lehetővé. Kitüntetett jelentőséggel bír az omega-6, omega-3 zsírsavak aránya, mert eltolódását összefüggésbe hozták a gyulladásos kórképek kialakulásával is. Ezt az arányt fontos lenne megmérni, sajnos azonban a laborok többsége rutinszerűen nem, vagy csak komoly költséggel vállalja. Ezért egy high-tech norvég laborral kapcsolatban állunk. További info: (link).

A termék megrendelése esetén Ön automatikus kedvezményre jogosult, részletek a linkelt oldalon!

breakfast-1209260_1920.jpg

Teljes értékű növényi rostok

Mindenki tudja, hogy rostdúsan kellene táplálkoznunk, csak valahogy ez el szokott maradni, mert az, hogy a rántott hús és a sült krumpli mellett ott a tányéron egy kis káposzta, no az nem sokat segít. A rostok nem csak azért fontosak, mert "tisztítják" a belet, hanem mert normalizálják a lelassult bélmozgást, elősegítik az ideális koleszterinszint fenntartását, fokozzák az epe koleszterin-felvételét, és persze lassítják a cukorfelszívódást is. De van itt még valami! A jótékony bélflóránk elfogyasztja, fermentálja a rostokat, s eközben ún. rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek (pl. vajsav), melyek az egész szervezetünkre kiterjedő csodálatos hatást gyakorolnak, többek között bizonyos daganatok prevenciójában. 

A termék megrendelése esetén Ön automatikus kedvezményre jogosult, részletek a linkelt oldalon!

background-2824974_1920.jpg

D3 vitamin

A magyar lakosság jelentős része küzd extrém D-vitamin-hiánnyal, bár az elmúlt években egyre többen figyelnek oda a bevitelére. Ez a zsírban oldódó anyag a legtöbb esetben a napfényből származik, mert a táplálékok D-vitamin tartalma minimális. A D-vitamin pótlás nem táplálkozási kérdés! A vesében aktiválódó D-vitamin a csontjaink és fogaink egészségének megőrzésében segít, hiszen nélküle szervezetünk nem lenne képes a kalcium feldolgozására. A D-vitamin azonban egy enzim is, az erek és a vastagbél simaizom szöveteiben is aktiválódik és a kutatások szerint fontos szerepe van bizonyos daganatok, a cukorbetegség megelőzésében és a sejtszintű gyulladások mérséklésében. Ehhez a D-vitamin szintjének a vérben el kell érnie a min. 75 nmol/l, de újabban a 100-125 nmol/l szint tekinthető ideálisnak. A D-vitamint igenis lehet túladagolni, se a túl magas, se a túl alacsony szint sem egészséges.  Ezért célszerű ellenőriztetni a vérszintjét, főképp daganatos és gyulladásos betegségekben, magas vérnyomás esetén, felszívódási zavarokban és máj-, veseelégtelenség kapcsán. Létezik egy speciális képlet, ahol a mérés után pontosan kititrálható, hogy Önnek mennyi D-vitamint kell szednie figyelembe véve a korát, nemét, súlyát és  betegségeit. A képlet itt található!

A termék megrendelése esetén Ön automatikus kedvezményre jogosult, részletek a linkelt oldalon!

vegetables-790022_1920.jpg

Nyomelemek (szelén, cink, vas, réz)

A szelén több fontos sejtvédő enzim alkotórészeként a gyulladással szemben hat és a pajzsmirigy megfelelő működéséhez is szükséges. A cink amellett, hogy az immunrendszer működésében, a sebgyógyulásban és a véralvadásban is részt vesz, a pajzsmirigy optimális működéséhez is elengedhetetlen. A vas fontos alkotóeleme egy peroxidáz enzimnek, mely az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen. Szoros kölcsönhatás van a cink és a réz között. Ezért fordul elő, hogy több hétig tartó cinkpótlás esetén csökken a réz szintje a vérben, mert a cink huzamosabb szedése gátolja a réz felszívódását, tehát a kettőt együtt kell adni.

A termék megrendelése esetén Ön automatikus kedvezményre jogosult, részletek a linkelt oldalon!

D vitalmin

Az itt felsorolt elemeket napi rendszerességgel lennne szükséges fogyasztanunk. Az lenne a legcsodásabb, ha be tudnánk vinni az élelmiszereinkkel. Tengeri halfogyasztás, termelőtől vásárolt, "földet látott" zöldségek, gyümölcsök teljes értékű gabonafélék, valamint változtatni lenne jó a főzési, sütési technikánkon is, mert a túl magas hőkezelés bizonyos gyulladáskiváltó anyagokat eredményez. 

Kérem, ne essen abba a csapdába, hogy ha néha úgy vásárol, amikor van lehetősége, odafigyel, az majd segít. Sajnos nem, itt csak a napi szintű, konzekvens megoldások működnek csak. Ha ez nem megoldható, akkor már inkább a minősített (GMP), ellenőrzött forrásból származó táplálékkiegészítők, mint a "majd". 

bottom of page