Gyakori kérdések

Mitől egyedi a 9 lépés program?


Ez az egyetlen olyan tudatosan felépített és orvosszakmailag is 100 százalékban megalapozott program, amely minden lépése igazoltan csökkentheti a modern életvitelünk által okozott gyulladás a sejtjeinben és ezáltal hozzájárul egészségünk megörzéséhez. Egészségügyi kihívásaink hátterében a modern civilizációhoz alkalmazkodni képtelen, ősi, velünk született immunrendszerünk diszfunkciója és az ebből eredő rejtett gyulladás áll. Amennyiben csak a tüneteket kezeljük - most ez folyik az orvoslásban - és nem adunk egyértelmű, oki megoldást a sejtjeinkben lévő gyulladásra, akkor ez a folyamat viszonylag rövid úton inzulinrezisztenciához, pajzsmirigy alulműködéshez, ízületi gyulladásokhoz, korai öregedéshez, hosszabb távon pedig érszűkülethez, szívinfarktushoz és stroke-hoz vezet.
Ha elkezdem a 9 lépés programot, akkor abbahagyhatom a gyógyszerszedést?


Nem, az eddgi gyógyszereit szednie kell és ha késöbb javulnak a paraméterei, akkor saját kezelőorvosával egyeztetve szabad csak változtatni a gyógyszereken. Amennyiben kezelőorvosának kételyei vagy kétdései vannak, örömmel segítünk ezt megoldani, kérem jelezze felénk!
Miért jön létre gyulladás a szervezetünkben?


Az ősi immunrendszerünk "túlműködése" miatt. Korábban az immunrendszer elsődleges feladata a kórokozók leküzdése volt, méghozzá gyulladással és a gyulladás kulcsfontosságú szerepet töltött be a sebgyógyulásban is. Annak ellenére, hogy ma már nem a ragadozók és a kórokozók a gyulladásos rendszer fő provokátorai, az továbbra is arra van programozva, hogy lereagálja a "fenyegetéseket", annak eredetétől függetlenül. Az urbanizáció, a családi struktúra fellazulása, a társadalmi elidegenedés, a légszennyezés, a magas glikémiás indexszel rendelkező és magas kalóriájú élelmiszerek megjelenése, a pénzügyi kihívások és a tartós szociális stressz együtt lettek a gyulladásos rendszer elsődleges provokáló faktorai.
Kötelező mind a 9 lépést egyszerre végezni?


Nem, a 9 lépés olyan, mint egy gourmet étlap. 9 igazoltan hatékony, könnyen megvalósítható módszer a sejtjeinkben lévő gyulladás csökkentésére. Nem kötelező mindet alkalmazni, Ön dönti el, melyek azok a lépések, amelyek közelebb állnak Önhöz, amelyeket rendszeresen be tud építeni a napi rutinjába. Mert ez a lényeg: a rendszeresség! Amennyiben az Ön élete zsúfolt, igen elfoglalt, nincs abban a helyzetben, hogy nagyobb változtatást eszközöljön az életvitelén és/vagy gyors megoldást is kíván, akkor a "Funkcionális tápanyagok" legyen az első lépés. https://www.9lepes.hu/tapanyagok Emellett "online képzéseket" is tart Dr. Nagy Tamás, hiszen a tudása átadása bizonyosságot és biztonságot adhat Önnek. Az online képzések időtakarékosak és kényelmesek is, ki sem kell mozdulnia az otthonából. Ha a minél könnyebben, egyszerűbben megvalósítható gyulladáscsökkentő lépések oldaláról keressük a logikus harmadik lépést, akkor az a "Fog- és szájhigiénia" lesz. A fogaink állapota nem csak esztétikai, hanem egészségügyi kérdés is, így szintén érdemes beilleszteni a rutinfeladatok közé.​ https://www.9lepes.hu/szajhigienia
Van ennek az egészségprogramnak tudományos háttere?


Természetesen igen, a weboldalon külön rovat szól orvosoknak, szakembereknek, ahol több, mint 30 kllnikai vizsgálat lett feltüntetve: https://www.9lepes.hu/orvosoknak Rendkívül fontos, hogy csak és kizárólag tudományosan megalapozott információ kerülhessen fel erre a weboldalra. A modern orvoslás legfontosabb irányelvét, az "Evidence Based Medicine-t" követjük. Szeretnénk ezekkel a szakmai anyagokkal felhívni a figyelmet a gyulladásos folyamatok morbiditási (megbetegedést okozó) jelentőségére.
Voltam laborvizsgálaton és nem mutattak ki gyulladást a szervezetemben, mégis van több állandó egészségügyi panaszom is. Hogyan lehetséges ez?


Az akadémikus orvoslásban a laborvizsgálatok többsége sajnos csak egy adott betegség korai felismerésére szolgál, nem pedig igazi megelőzésére. A gyulladás tekintetében a vérsüllyedés vagy a C-reaktív Protein vizsgálat is csak a már létező betegséget mutatja ki, nem pedig a megelőző folyamatot. Létezik viszont egy vérteszt, ahol az anonim vérmintákat egy norvég független laboratórium, a Vitas AS-ben elemzik. Az ún. Balance teszt, sokkal korábban ki tudja mutatni a gyulladást. Erről itt olvashat részletesebben.
Évek óta diétázom, mégis vannak állandó egészségügyi kihívásaim?


A diéta jó írány, helyes, hogy odafigyel a táplálkozására. Az immun- gyulladásos rendszerünk fő provokátorai azonban, ma már nem csak a magas glikémiás indexszel rendelkező és magas kalóriájú élelmiszerek, hanem az az urbanizáció, a családi struktúra fellazulása, a társadalmi elidegenedés, a légszennyezés, a pénzügyi kihívások és a tartós szociális stressz is együtt. Az immunrendszerünk pedig továbbra is arra van programozva, hogy lereagálja a "fenyegetéseket", annak eredetétől függetlenül. Ezért látva a kiváltó okokat, a gyulladáscsökkentő táplálkozás mellett érdemes átgondolni a 9 lépésben említett többi lehetőséget is.