Önéletrajz

9 lépés 

ingbenkarbafont.JPG
  • Orvosi diploma a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen.

  • Az egyetem alatt is vonzotta már a komplementer medicina (Reflexológia, Homeopátia, Kínai orvoslás, Fitoterápia)

  • 6 évet a gyógyszeriparban dolgozott világcégeknél (Ciba, Bayer, Eli Lilly)

  • Egészségügyi-Közgazdász diploma

  • Budapesti Műszaki Egyetem Gazdaságtudományi Karának MBA képzés

  • 2003-óta foglalkozik az Alkalmazott Táplálkozástudománnyal

 

Tagja a Magyar Táplálkozástudományi Társaságnak és a Magyar Elhízástudományi Társaságnak

"Számomra gyulladás tanulmányozása adta meg a hatékony egészségmegőrzés  Szent Grálját. 

Hiszen 20 éve mondogatjuk, hogy tessék egészségesebben élni, többet mozogni, odafigyelni a táplálkozásra és persze ne tessék idegeskedni! Ez mind igaz, és a 9lépés erre remek megoldásokat is kínál, de már a könyökünkön jön ki a sok jó tanács. És hol tartunk?

Egyre betegesebbek vagyunk és egyre korábban öregszünk. Azt tapasztalom, hogy azok a betegségek, amelyek kezdő orvos koromban csak az idősekre voltak jellemzőek, ma már 30-40 éves fiataloknál jelennek meg. 

 

Több évtizede tudjuk, hogy egészségügyi kihívásainkat a modern életkörülményeink okozzák. Sőt, beszélünk metabolikus szindrómáról is, amelynek tünetegyüttese a vércukorszint-emelkedésre való hajlam, a magas vérnyomás, a hasi elhízás, a magas vérzsír- és koleszterinszint.

Ugyanakkor más szakértők nézetei megoszlanak arról, hogy egyáltalán létezik-e egy ilyen különálló betegség, mint a metabolikus szindróma, vagy csak rizikófaktorok együttállásáról van szó, amelyek mindegyike fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kialakulásának valószínűségét.

 

Pedig létezik ilyen titkos összefüggés. A sejtjeinkben éveken át megbújó lappangó gyulladás, amely "csendes gyilkosként" lassan erodálja szervezetünket és okozza a problémáinkat. Évek óta tanulmányozom a folyamatot és sajnos egyre több kórkép esetében derül ki, hogy gyulladás áll a háttérben. 

 

A sejtszintű gyulladásnál nem a klasszikus gyulladás tünetei állnak fenn (duzzanat, fájdalom, hőmérséklet-emelkedés, bőrpír, funkcióvesztés), hanem az immunrendszer zavara húzódik meg a hátterében.

Az urbanizáció, a családi struktúra fellazulása, a társadalmi elidegenedés, a légszennyezés, a magas glikémiás indexszel rendelkező és magas kalóriájú élelmiszerek megjelenése, a pénzügyi kihívások és a tartós szociális stressz együtt lettek a gyulladásos rendszer elsődleges provokáló faktorai. Épp ezért csak diétával irgalmatlanul nehéz megoldani a problémát.

 

A folyamat sajnos jó ideig rejtett, nem okoz panaszokat, viszont felborul a szervezet homeosztázisa (egyensúlya). Tudvalevő, hogy minden biológiai rendszer működése szigorúan szabályozott. Ha megzavarjuk a működést, azonnal beindul valamilyen reakció abból a célból, hogy a rendszert visszazökkentse a normális állapotába. Ebben az esetben a visszazökkentés egy autoimmun folyamat beindulása lesz az ősi immunrendszer "túlműködése" ellen, és sajnos meg is érkeztünk a kórképegyütteshez, amely megjelenik szép sorban. Inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés, depresszió és hangulatzavarok, ízületi gyulladások, visszér/aranyérbetegségek, PCOS (policisztás ovárium szindróma) haj- és bőrproblémák, vérnyomásemelkedés és hosszabb távon érszűkület.

 

Ezek mind olyan kórképek, melyeket az akadémikus orvoslás szerint "egész életen át kell viselni", vagy "bele kell törődni". Aki ismer, az tudja, hogy ezektől a kifejezésektől nyílik ki a képzeletbeli bicska a zsebemben. Hiszen amennyiben "beletörődve" csak e fenti tüneteket kezeljük gyógyszerekkel és nem adunk egyértelmű megoldást a sejtjeinkben levő gyulladásra, akkor ez a folyamat nyílegyenesen vezet később az érelmeszesedéshez, az érszűkülethez. 2016-ban 62.846 ember halt meg Magyarországon szívinfarktusban vagy stroke-ban, s külön kiemelendő, hogy a 45-59 éves korosztály a legsérülékenyebb!

 

A sejtszintű gyulladás azonban csökkenthető, ennek eléréséhez tudom az utat megmutatni,"