Nincsenek közelgő események

A dohányzás és az önbizalom összefügg?

Sokan dohányoznak a feszülség levezetésére vagy mert magabiztosabbnak érzik ettől magukat. Valóban van összefüggés?

A dohányzást befolyásoló pszichikai jelenségek közül ki kell emelni az önbizalom (self-esteem) és a kompetencia (self-efficacy) kérdéskörét, mint egyéni pszichikai jellemzőket. A vizsgálatok szerint az egészséges önbizalommal felvértezett fiatalok, akik képesek az adott helyzetekben kompetens viselkedésre, kevésbé hajlamosak dohányzásra. Ugyen ez igaz a fiatal-fenőttkori iszákosságra is.

Ha azonban csupán a vizsgálatban csak egy időpontban elemezzük az összefüggést, gyakran azt találjuk, hogy a dohányzó fiatalok önbizalma nagyobb nemdohányzó társaiknál. Ők éppen a cigaretta biokémiai és pszichikai hatásai miatt használják a cigarettát, a kortársaik szemében nemegyszer éppen emiatt nagyobb népszerűségre tesznek szert. Ha mélyebben vizsgáljuk azonban, amikor a kezdeti paramétereket is tesztelni tudjuk, kiderül, hogy eredetileg ők rendelkeztek kisebb önbizalommal, és gyakran a szociális készségek deficitjével is.

Tyas SL, Pederson LL: Psychosocial factors related to adolescent smoking: a critical review of the literature. Tob Contr 1998; 7, 409-420.Glendinning A: Self-esteem and smoking in youth - muddying the waters? J Adolesc 2002; 25, 415.

9 lépés

életprogram

"Olyan megoldásokat tartalmaz, amelyeket a hírlevél elolvasása után nyomban vagy az előadás 

meghallgatását követően, már az ajtón kilépve, azonnal be tudtam építeni az életembe!"

Videótár

Nézze meg tanulságos és hasznos ismeret-terjesztő videóinkat!

Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • Videótár
Kiemelt írások
Kategóriák
Kifejezések

Többet szeretne tudni?  Ön is szeretne életkorától függetlenül fittebb, egészségesebb lenni?

Kezdjen bele, most! Kérjen információt a személyre szabott megoldásokhoz!

Korábbi írásaink