Nincsenek közelgő események

A zsír vagy az olaj az egészségesebb?

"Ahogy a táplálkozással kapcsolatos tudásunk fejlődik, biztosítanunk kell, hogy az egészséges ételek meghatározása megfelel a legújabb információknak" - írta a hivatal táplálék és élelmiszer címkézési osztályának vezetője, Douglas Balentine blogposztjában.

Balentine szerint ahhoz, hogy 2016-ban valami egészségesnek számítson, már nem kell zsírszegénynek lennie és sokkal erősebben fókuszálnak ezentúl az egészséges-nem egészséges zsírok közti különbségekre, a hozzáadott cukorra és az olyan anyagokra, mint a D vitamin és a kálium.

A zsírokkal kapcsolatos sokkal rugalmasabb megközelítés lehetővé teszi, hogy például az avokádó megkapja az egészséges plecsnit végre.

A tudósok, rehabilitálnák a zsírt és a vajat. A sütéshez használt növényi olajokból szerintük olyan mérgező anyagok szabadulnak fel, amelyek rákos és egyéb komoly megbetegedésekhez köthetők.

Újabb kutatások eredményei a feje tetejére állítanák, ahogy eddig az olajakról, zsiradékokról gondolkoztunk. Nemrég még az állati zsír és a vaj volt a hunyó,amelyek magas telített zsírsavtartalmuk miatt állítólag hízást, szív-és érrendszeri betegségeket okozhatnak. A növényi olajakat – például a napraforgó vagy repce olajat – pedig egészségesnek nyilvánították, mivel kevésbé hizlalóak. Ez önmagában igaz is lenne, azonban az említett termékeket normális hőmérsékleten vizsgálták. A hevítés viszont teljesen megváltoztatja mind a zsírok, mind az olajak összetételét, így az elmélet máris borul.

Az angliai De Montfort Egyetem vegyészeti és bioanalitikai professzora, Martin Grootveld számos kísérletet végzett a témában: „Évtizedekig azzal riogattak minket, hogy a vaj és a zsír mennyire egészségtelenek. Most azt kell mondjuk, hogy mindkettő nagyon alkalmas a magas fokon való sütéshez. A növényi olajokban nagyon jelentős változások mennek végbe hőkezelés hatására:nagy mennyiségű, káros kémiai vegyület keletkezik bennük”.

Az említett vegyületek bizonyos toxikus aldehidek, amelyek károsak az emberi egészségre nézve. A kísérlet során a kókuszolajban keletkezett a legkevesebb, a napraforgó és kukorica olajban pedig háromszor annyit mértek, mint a vajban.

Grootveld hozzátette: „Ez egy nagyon fontos tényező, ami eddig elkerülte az élelmiszeripar és az egészségügyi kutatások figyelmét. A kísérletünk azonban nem újdonságokkal szolgált, ezeket a dolgokat eddig is tudtuk, csak nem törődtünk vele. A mostani vizsgálatot azért végeztük el, hogy friss eredményekkel felhívjuk az emberek figyelmét”.

A kísérlet során az angolok egyik kedvencét, növényi olajban sült halat és krumplit teszteltek. Az elkészült ételben kétszázszor annyi toxikus aldehid volt,mint amennyit az Egészségügyi Világszervezet megengedhetőnek tart egy napi étkezés adagjában.

Többet szeretne tudni?  Ön is szeretne életkorától függetlenül fittebb, egészségesebb lenni?

Kezdjen bele, most! Kérjen információt a személyre szabott megoldásokhoz!

9 lépés

életprogram

"Olyan megoldásokat tartalmaz, amelyeket a hírlevél elolvasása után nyomban vagy az előadás 

meghallgatását követően, már az ajtón kilépve, azonnal be tudtam építeni az életembe!"

Videótár

Nézze meg tanulságos és hasznos ismeret-terjesztő videóinkat!

Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • Videótár
Kiemelt írások
Kategóriák
Kifejezések
Korábbi írásaink

© 2015 Dr. Nagy Tamás -

Jogi és adatvédelmi nyilatkozat

  • Valódi egészség egy orvos szemével
  • Hasznos, szórakoztató videók

Az oldalon kínált szolgáltatások kizárólag az egészség megőrzésére irányulnak. Nem helyettesítik az Ön háziorvosi, szakorvosi ellátását, ezért javasoljuk, hogy egészségügyi panaszai esetén továbbra is forduljon saját kezelőorvosához.