top of page

A blog tartalma oktatási célú és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősül orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesíti a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait.

Diéta = betegség?

Az egészség jegyében nagyon sokan diétáznak, össze vissza esznek, egy komoly megalapozott táplálkozási terv nélkül. Hasznos ismernie, hogy orvosilag milyen bajok származhatnak ebből. Vigyázzon magára, a testére!

Az evészavarok feltűnése 150 éves múltra tehető. Gyakoriságuk és halálozási statisztikájuk alapján a táplálkozási zavarok következtében kialakuló kórképekkel ma már népegészségügyi problémaként kell foglalkozni. Ezen betegségek elsősorban a fiatal nőket érintik, a tünetek gyakran rejtettek. Az evészavarok kialakulásához számos tényező (családi, egyéni, szociokulturális) bonyolult összefonódása vezet, s minden egyes betegnél eltérõ az egyes tényezők súlya. Ahogy a kialakulásban is több tényező játszik szerepet, úgy a kezelés is többoldalú. Mindennél fontosabb azonban ezen betegségek primer prevenciója.

Ezzel együtt, mikor csak egy "rossz szokásról" beszélünk fontos, hogy kellő felelősség viseltessünk, mert tudjuk, hogy milyen súlyos kórképek alakulhatnak ki ezekből. Ebben az esetben már a beteget erre szakosodott intézményben kell kezelni. Melyek a leggyakoribb táplálkozási kórképek?

Anorexia Önéheztetést és súlyhiányt jelent, a betegeknek folyamatos a súlyfóbiája (elhízásfóbia); emiatt testtömegindexe erõsen a normális alatti értéken marad. Két formáját különíthetjük el: diétázó (korlátozó) és purgáló (bulimiás). A betegek egy része igen keveset eszik, energiafelvétele tehát erõsen korlátozott; más része a táplálékfelvételi korlátokon túl még az energialeadást is erőlteti (pl. önhánytatás, hashajtás). Jellemzőjük a hiperaktivitás, melynek megnyilvánulása lehet célszerű (tudatos edzés), vagy értelmetlen (fel-alá járkálás), életük állandó nyughatatlanság. Az anorexia alapvető elemeihez pszichológiai tünetek is társulnak; hangulatzavar, szociális visszahúzódás, esetleg depresszió súlyosbítja a képet.

Bulimia Központi jellegzetessége a karcsúság fontosságának túlértékelése, állandó aggodalmaskodás a testsúly és az alak miatt, a túlevés és önhánytatás kompenzációs művelete. A falásrohamok kiváltója nem kizárólag az éhségérzés, hanem szorongásoldó szerepe is van. A falásrohamokat időnként koplalási periódusok szakítják meg. A depresszió, öngyilkossági kísérlet is sokszor megjelenik ebben a kórképben.

BED (binge eating disorder)

Olyan étkezési zavart takaró kórkép, ahol a betegnek a bulimiához hasonlóan heves étkezési rohamai vannak, de ezt nem kíséri kompenzáló viselkedés. Diagnózisánál fõ szempont az elhízás, de nem kötelező kritérium.

Izomdysmorphia Férfiak speciális zavara. 2000-ben írták le először a testépítők evészavarát: a test összetételével és izomtömegével való túlzott foglalkozást és specifikus étrend követését. A kórkép jellegzetessége az erős izomzat, súlytöbblet, a soványságfóbia, rejtőzködő viselkedés, anabolikus szteroidok felhalmazódása, kényszeres edzések jellemzik.

Forrás: Semmelweis Egyetem, Közegészségtani Intézet Dákay, M.; Leffelholc, E.

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page