Nincsenek közelgő események

A fogágygyulladás = cukorbetegség?

Ma már vizsgálati eredmények támasztják alá azt, hogy a fogágygyulladás (parodontitis) a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában szerepet játszik, illetve a parodontitis fogászati kezelése a cukoranyagcsere hosszú távú markerének, a HbA1c-nek a szintjére kedvező hatással van.

A cukorbetegség és a parodontitis között oda-vissza irányú kapcsolat áll fenn. A magas vércukorszint ugyanis a fogágy gyulladásainak kedvez, míg az elégtelen szájhigiéniával rendelkező, gyakran parodontitis-es személyeknél fokozott a 2-es típusú cukorbetegség rizikója.

Néhány hónapja publikálták annak a finn vizsgálatnak az eredményeit, ami azoknak a betegeknek követte nyomon az állapotát, akiknél parodontális gyulladást diagnosztizáltak. Esetükben 15 évvel később 32 százalékkal gyakrabban fordult elő 2-es típusú cukorbetegség, mint azoknál, akiknél nem volt jelen korábban a fogágybetegség.

Úgy vélik, hogy a gyulladt fogínyből jelentős mennyiségben szabadulnak fel citokinek, amik az inzulinrezisztencia fokozódásához járulnak hozzá. Ez alapján a teória alapján a parodontitis kezelésétől vércukorszint-csökkentő hatás várható.

A kezelésen túl továbbá nagyon szerencsés, hogy a citokinkiáramlást

természetes gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal, gyógyszerek nélkül is befolyásolhatjuk.

Nemrégiben publikálták a világ legjelentősebb orvosi szakportálján, a The Lancet hasábjain is azokat az eredményeket, amik alátámasztják ezt a hipotézist.

264 2-es típusú cukorbeteget két ágra randomizáltak: azokra, akik intenzív fogászati kezelésben részesültek, ami háromhavonta végzett fogorvos általi fogtisztítást, szükség esetén sebészeti szanálást jelentett, illetve azokra, akik továbbra is a szokásos, korábbi ellátásban részesültek.

A vizsgálat végpontjaként az egy év múlva meghatározott HbA1c-érték szolgált.

A vizsgálat kezdetén mindkét ágon 8,1 százalék volt a HbA1c-érték, ami 12 hónap elteltével a kontroll-csoportban 8,3 százalékra nőtt, míg a fogászatilag kezelteknél 7,8 százalékra csökkent. Az életkort, nemet, etnikumot, dohányzást, testtömegindexet (BMI) és a cukorbetegség fennállásának időtartamát is figyelembe véve a különbség 0,6 százalékpontosnak adódik. Ez a mértékű HbA1c-csökkenés olyan, mintha a cukorbeteg személy gyógyszeres terápiájába egy plusz antidiabetikumot vontak volna be.

Többet szeretne tudni?  Ön is szeretne életkorától függetlenül fittebb, egészségesebb lenni?

Kezdjen bele, most! Kérjen információt a személyre szabott megoldásokhoz!

9 lépés

életprogram

"Olyan megoldásokat tartalmaz, amelyeket a hírlevél elolvasása után nyomban vagy az előadás 

meghallgatását követően, már az ajtón kilépve, azonnal be tudtam építeni az életembe!"

Videótár

Nézze meg tanulságos és hasznos ismeret-terjesztő videóinkat!

Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • Videótár
Kiemelt írások
Kategóriák
Kifejezések
Korábbi írásaink

"A titok, amellyel Ön is fájdalommentesen és gyógyszermentesen is élhet, sőt teljes egészségben. Mert a korosodás nem egyenlő a betegségekkel, ezt garantálom!"

© 2015 Dr. Nagy Tamás -

Jogi és adatvédelmi nyilatkozat

SEGÍTSÉG

RÓLUNK

BETEGSÉGEK

KORAI ÖREGEDÉS

BÉLGYULLADÁSOK

TERMÉKEK

  • Valódi egészség egy orvos szemével
  • Hasznos, szórakoztató videók
  • Zinzino

Az oldalon kínált szolgáltatások kizárólag az egészség megőrzésére irányulnak. Nem helyettesítik az Ön háziorvosi, szakorvosi ellátását, ezért javasoljuk, hogy egészségügyi panaszai esetén továbbra is forduljon saját kezelőorvosához.