top of page

Alzheimer-kór (elbutulás)

Szerző képe: Dr. Nagy TamásDr. Nagy Tamás

Az Alzheimer-kór egy gyors leépüléssel járó neurodegeneratív megbetegedés, ami a kognitív funkciók beszűkülésével jár.

A betegségtől vagy a vele kapcsolatos demenciától szenvedők száma szinte járványszerűen évről évre rohamosan nő. Közel 44 millió embert érint ez a megbetegedés, minden kilencedik 65 év feletti ember érintett, a betegek kétharmadát pedig a nők teszik ki. A legtöbb esetet a Nyugat-Európai régióban figyelték meg. (Alzheimer's Association - 2015 Alzheimer's Disease Facts and Figures)

Az első jel a rövidtávú memóriazavar, aminek következtében az érintett nehezen jegyez meg a közelmúltban történt eseményeket, vagy teljesen elfelejti azokat.

Ezt követi a térbeli tájékozódás romlása, az absztrakt gondolkodás, a tervezési és problémamegoldó készség csökkenése, a depressziós tünetek kialakulása és az érdektelenség. Fontos, hogy ezeket a jeleket ne az öregedés természetes velejáróinak tulajdonítsuk, hanem mindenképp forduljunk orvoshoz, mert képalkotó vizsgálatokkal jól kimutatható a demencia és az Alzheimer-kór is.

Dale Bredensen professzor fizikai aktivitáson és diétán alapuló módszerei kecsegtetőek. A résztvevők 90%-ának állapota 2 év leforgása alatt jelentősen javult.

A professzor az általa összeállított kezelési stratégia részeként a szénhidrátok bevitelének csökkentése, a stressz kerülése és a mozgás mellett megemlíti a természetes halászatból származók halak és stabil halolaj fogyasztását is. (Buck Institute: Memory loss associated with Alzheimer's reversed for first time)

“Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak elősegítik a béta-amiloid kiürülését az agyból a glymphatikus rendszer funkcióinak közvetítésével” címet viselő publikációból kiderül, hogyan is hatnak az omega-3 zsírsavak az Alzheimer-kór kialakulásáért felelős béta-amiloidokra.

Számos korábbi kutatás foglalkozott már a témával, közülük az egyik legnagyobb – melynek során 1200 demens beteg beteget figyeltek meg – rávilágított, hogy minél több omega-3 zsírsavat tartalmaz a vizsgált személy étrendje, annál alacsonyabb volt a béta-amiloid szintje az idegsejtekben. Az Alzheimer-kór közvetlen kóroka a sejtekben a megnövekedett béta-amiloid-szint. (G.A. Jicha, W.R. Markesbery: Omega-3 fatty acids: potential role in the management of early Alzheimer's disease)

Zhe Shi és Huanxing Su professzorok a Macaui Egyetem kutatói: közös kutatásuk eredményei alapján a halolajfogyasztással csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata.

(American Laboratory: Omega-3 Fatty Acids Help Maintain Brain Homeostasis)

Az üzleti megoldásokra utaló estleges jövedelmekre, bevételekre vonatkozó adatok tájékoztató jellegűek, időben változhatnak, semmilyen ajánlatot vagy ígérvényt sem tartalmaznak. Minden ember sikere azon múlik, hogy mennyi munkát tesz bele az üzletébe és képes-e gyorsan alkalmazkodni, tanulni, tapasztalatait új üzleti koncepciójában alkalmazni és elköteleződik-e egy fenntartható, etikus üzleti modell felépítése iránt.

 

Az egészségtippek blog tartalmai oktatási célúak és nem helyettesítik az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősülnek orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesítik a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait. 

bottom of page