top of page

Az Időskori maculadegeneráció (AMD)

Az időskori maculadegeneráció (AMD) oka az abnormális érképződés az ideghártya (retina) alatt, vagy a fényérzékelő sejtek károsodása a retinában – mindkettő súlyos látásromláshoz, sőt teljes vaksághoz vezethet. Az időskori látásvesztésért első helyen az AMD felelős.

A szem ideghártyáján lévő fényérzékeny receptorok nagy mennyiségben tartalmaznak zsírsavakat, ez vezette arra a feltevésre a kutatókat, hogy az étrend omega-3 tartalma befolyásolhatja a sárgafolt-degeneráció kialakulását.

Swenor és munkatársai 2520 olyan idős, 65 és 84 közötti felnőtt adatait elemezték, akik szemvizsgálaton estek át és részletes kérdőívet töltöttek ki étrendjükről. 15 százalékuknak korai vagy középső stádiumban lévő időskori maculadegenerációjuk volt, és kevesebb, mint 3 százalékuknál már előrehaladott volt a betegség. A vizsgálat résztvevői közül azoknál, akik hetente egyszer vagy többször zsíros halakból készült ételeket ettek, 60 százalékkal volt kisebb a valószínűsége az előrehaladott AMD kialakulásának, mint azoknál, akik átlagosan hetente kevesebbszer fogyasztottak ilyen halat.

Sheila K. West és munkatársai kutatásuk során pedig arra következtetésre jutottak, hogy a sok hal és kagyló fogyasztása védő hatású az időskori sárgafolt-degeneráció szempontjából. A sárgafolt-elfajulás (orvosi szóval maculadegeneráció, AMD) a vakság egyik leggyakoribb oka.

A kutatók összességében találtak összefüggést az omega-3 zsírsavakban bővelkedő halak nagyobb mértékű fogyasztása és az előrehaladott AMD esélye között.

"Bár a mostani vizsgálat azt mutatja, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend csökkentheti az AMD kései szakaszának kockázatát, ennek bizonyításához további kutatásra van szükség" – mondta Swenor.

Irodalom:

The Impact of Fish and Shellfish Consumption on Age-Related Macular Degeneration

Presented at: The Wilmer Residents Meeting, May 2009, Johns Hopkins University.

Bonnielin K. Swenor,

Correspondence information about the author MPH Bonnielin K. Swenor

Email the author MPH Bonnielin K. Swenor, Susan Bressler, MD, Laura Caulfield, PhD, Sheila K. West, PhD

Available online: July 13, 2010.

DOI: https://doi.org/10.1016/j.ophtha.2010.03.058

"Kedves Vendégünk! Minden egyes blog bejegyzést komoly munka előz meg. Célunk, hogy, olyan megoldásokat adjunk Önnek, amelyeket a blog elolvasását vagy videós előadást követően, azonnal be tudja építeni az életébe! A weboldalon lévő és online beteginformációk nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészíti azokat. A 9 lépés oldal szolgáltatásai kizárólag az egészség megőrzésére irányulnak. Fontos, hogy egészségügyi panaszai esetén továbbra is forduljon orvosához és tartsa be az utasításait." -
Dr. Nagy Tamás orvos, egészségügyi-közgazdász

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page