top of page

A blog tartalma oktatási célú és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősül orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesíti a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait.

Pikkelysömör (psoriasis)

A bőrtünetek mellett a betegek mintegy 30%-ánál ízületi gyulladás is fennáll, amely, ha nem kerül időben kezelésre, maradandó rokkantságot okozhat. A betegek sokszor nem is gondolnak arra, hogy ízületi panaszaik hátterében is a pikkelysömör állhat. Noha az arthritis psoriatica leggyakrabban psoriasisos körömérintettséghez és súlyos psoriasishoz társul, előfordul azonban enyhe psoriasisos betegeknél is, sőt esetenként meg is előzheti a bőrtünetek kialakulását. Az ízületi érintettség kivizsgálásának kiemelkedő fontosságát az adja, hogy míg a bőrtünetek elhanyagolása esetén a bőrben nem történik maradandó károsodás, addig amennyiben az ízületi gyulladás nem kerül időben felismerésre, az ízület maradandóan károsodhat.

Súlyos psoriasisban szenvedő betegeknél mind a metabolikus szindróma, mind a kardiovaszkuláris betegségek kockázata emelkedett. Mindezen tényezők együttesen súlyosan rontják a betegek életminőségét és társadalmi érintkezését.

Mai ismereteink szerint a psoriasis kialakulásáért a genetikai tényezők mellett az immunrendszer kórosan fokozott aktiválása tehető felelőssé. A bőrt infiltráló immunsejtekben termelődő citokinek közül a tumornekrózis-faktor alfa (TNF-alfa), az interleukin-23 (IL-23), továbbá a Th17 limfocitákban, valamint egyéb gyulladásos sejtekben termelődő IL17A szerepe a legjelentősebb. Ezen fő citokinek hatására a bőrbe további gyulladásos sejtek vándorolnak be, illetve a keratinociták is fokozottan osztódnak, következményes hámkiszélesedést és pikkelyes hámlást okozva.

Az általam most megosztott hivatalos vizsgálatot az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékkiegészítő hatásosságának értékelésére végezték a szerzők a pikkelysömör kezelésében. Korábbi vizsgálatok is már kimutatták az étrend lehetséges hatását a betegség kialakulására. Az étrendi omega-3 zsírsavak sokféle gyulladásgátló és immunmoduláló hatással rendelkeznek, amelyek jelentőséggel bírhatnak az érelmeszesedés és a szívinfarktus, a hirtelen halál és a stroke klinikai megnyilvánulása szempontjából.

A hosszú láncú omega-3 zsírsavak (EPA, DHA) különböző biológiai hatásait mutatták már ki betegeken végzett korábbi klinikai vizsgálatokban is. Ezek közé tartoznak a trigliceridekre, a nagy sűrűségű LDL koleszterinre, a vérlemezke működésére, az endothel (erek belhártyája) és az érrendszeri funkciókra, a vérnyomásra, a szív ingerületvezetésére, az oxidatív stresszre, a pro- és gyulladáscsökkentő citokinekre és az immunfunkcióra gyakorolt ​​hatások.

8 hetes kezelés után egyértelműen javult a csoport összes vizsgálati végpontja az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékkiegészítő hatására.

Következtetés

Az omega-3 zsírsavval végzett kezelés kiegészíti a pikkelysömör helyi kezelését és jelentősen hozzájárul az általános gyulladásos és autoimmun folyamat enyhítéséhez is.

Clin Cosmet Investig Dermatol. 2011; 4: 73–77.

Published online 2011 Jun 20. doi: 10.2147/CCID.S17220

PMCID: PMC3133503

PMID: 21760742

Study on the use of omega-3 fatty acids as a therapeutic supplement in treatment of psoriasis

G Márquez Balbás, M Sánchez Regaña, and P Umbert Millet

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page