Nincsenek közelgő események

Húsvéti sonka pácsóban?

Senkinek sem szándékozom kedvét szegni húsvét előtt, épp ezért aktuális a téma. Mi is az a pácsó, és a nitritek a sonkában?

A nitriteknek több vegyülete is általánosan használt adalék az élelmiszeriparban. A nátrium-nitrit (E250) – vagy a kálium-nitrit (E249). Miért tesznek a húsba nitritet? Az élelmiszeripar számára a nitrit több célt is szolgál: egyrészt gátolja a hemoglobin lebomlását ezért a hús tovább marad pirosas színű, egyébként gyorsan beszürkülne. Másrészt meggátolja a Clostridium botulinum nevű, korábban kolbászbaktériumnak is nevezett kórokozó elszaporodását, mely a botulizmus nevű, igen veszélyes fertőzést okozhatta, valamint (füst)aromák ízét fokozza és vízmegkötő hatása révén a hús puhább marad, nem szárad ki.

Azonban több tudományos vizsgálat igazolja a feldolgozott húsfélék (felvágottak, kolbász, virslik, szalámi, füstölt áruk) és a vastagbél-, végbélrák közötti közvetlen összefüggést. Az egészségügyi világszervezet (WHO) több száz kutatást tartalmazó jelentése szerint már napi 50 gramm ilyen húsféle rendszeres fogyasztása legalább 18%-kal növeli a daganatok kialakulásának az esélyét.

Tulajdonképpen nem kifejezetten a túlzott húsfogyasztással van elsősorban probléma, hanem a feldolgozás módjával és a hozzáadott adalékanyagokkal, legfőképpen a nitritekkel. Maga a tiszta nitrit kis mennyiségben nem mérgező, de ki ellenőrzi, hogy egy ember szervezetébe naponta mennyi ilyen vegyi agyag kerül be a különböző ételekkel? Másrészt mi történik ezekkel az anyagokkal, ha reakcióba lépnek a gyomorsavval és az emésztőenzimjeinkkel? A nitrit tiszta állapotban egy enyhén sós ízű, kristályos por, amely oxigénnel érintkezve lassan nátrium-nitráttá (E251) alakul, ami műtrágyák és robbanószerek alapanyaga (salétrom), de az élelmiszeriparban is engedélyezett. A Na-nitrát természetes módon is előfordul – nagyon kis mennyiségben – néhány élelmiszerben, a problémát a túlzott bevitel jelenti. Jól tudjuk, hogy itthon rengeteg kolbászt és húsféleséget eszünk, de húsvét tájékán ez a mennyiség többszörösére emelkedik. A legtöbb feldolgozott húskészítmény tartalmazza a Nátrium-nitritet, pácsó (pác-só), vagy nitrites-pácsó néven.

A hagyományos tartósítás a só lenne de a sózás és az alapos szárítás kivonja a vizet a húsból és a hús (sonka, kolbász) nagyon kemény lesz. Nem véletlenül vágják leheletfinom szeletre az igazi sonkát. Ez a száraz közeg pedig nem alkalmas a kórokozók megtelepedéséhez és szaporodásához. A késztermék felszínén megtelepedő esetleges mikroorganizmusokat pedig elpusztítja a füstölés. A világszerte ismert Serrano és Pármai sonka, valamint számos más húskészítmény is így készül. Ezeket a sonkákat sokszor évekig! érlelik, szárítják, mégsem betegszik meg tőlük senki. Másik lehetőség, hogy nem patogén, tehát betegséget nem okozó gombákat telepítenek a húsárura, ez a nemes penész, ami kiszorítja onnan a káros gombákat, baktériumokat.

Többet szeretne tudni?  Ön is szeretne életkorától függetlenül fittebb, egészségesebb lenni?

Kezdjen bele, most! Kérjen információt a személyre szabott megoldásokhoz!

9 lépés

életprogram

"Olyan megoldásokat tartalmaz, amelyeket a hírlevél elolvasása után nyomban vagy az előadás 

meghallgatását követően, már az ajtón kilépve, azonnal be tudtam építeni az életembe!"

Videótár

Nézze meg tanulságos és hasznos ismeret-terjesztő videóinkat!

Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • Videótár
Kiemelt írások
Kategóriák
Kifejezések
Korábbi írásaink

"A titok, amellyel Ön is fájdalommentesen és gyógyszermentesen is élhet, sőt teljes egészségben. Mert a korosodás nem egyenlő a betegségekkel, ezt garantálom!"

© 2015 Dr. Nagy Tamás -

Jogi és adatvédelmi nyilatkozat

SEGÍTSÉG

RÓLUNK

BETEGSÉGEK

KORAI ÖREGEDÉS

BÉLGYULLADÁSOK

TERMÉKEK

  • Valódi egészség egy orvos szemével
  • Hasznos, szórakoztató videók
  • Zinzino

Az oldalon kínált szolgáltatások kizárólag az egészség megőrzésére irányulnak. Nem helyettesítik az Ön háziorvosi, szakorvosi ellátását, ezért javasoljuk, hogy egészségügyi panaszai esetén továbbra is forduljon saját kezelőorvosához.