top of page

Hogyan válasszunk biztonságos vitamint

Számomra a minőségi biztosítékok nem csak orvosként, hanem magánemberként is rendkívül fontosak, hiszen jómagam, a 80 éves édesanyám, a 13 éves kisfiam, a bátyám és a legjobb barátom is folyamatosan fogyasztanak minőségi vitaminokat és étrend-kiegészítőket.

Mire kell figyelni egy étrend-kiegészítő vásárlásnál?

1. A gyógyszergyártásban, az étrend-kiegészítő gyártásban és az élelmiszeriparban van egy fontos gyűjtőfogalom, a GMP (Good Manufacturing Practice, Jó Gyártási Gyakorlat), amely egy szigorú kritériumrendszer szerint mindenre kiterjedő részletességgel szabályozza az egyes termékek gyártását, illetve a gyártási folyamatokat. A GMP minősítés szavatolja, hogy az adott termék hatóanyagainak tisztasága, biztonságos alkalmazhatósága, a kész termék minősége, illetve a gyártási folyamatok maximálisan megfelelnek mind a hazai mind a nemzetközi szabályoknak. A hazai étrend-kiegészítők, Ön bárhol is veszi, drogéria, biobolt, internet, mindössze 3%-a rendelkezik ezzel a minősítéssel!!!!

A 2001-ben alakult norvég vállalat, a Faun Pharma AS a Zinzino tulajdonában van és a Zinzino termékek nagy részét itt gyártják.

Ezen túl a Faun Pharma szerződéses gyártója több ismert étrend-kiegészítőkkel, egészséges élelmiszerekkel, sporttáplálkozással és kozmetikumokkal foglalkozó márkának is.

2. Létezik egy, a sportolók számára fejlesztett minősítő rendszer is, az Informed Choice. Az Informed Choice-ot jól használhatják a sportolók kockázatkezelési stratégiájuk részeként, amikor kiválasztják, mely termék-kiegészítőket használjanak. Biztosak lehetnek abban, hogy az Informed Choice logóval ellátott termékek szigorú tanúsítási folyamaton mentek keresztül, a legmagasabb minőségi előírások szerint készültek és hitelesítik is, hogy adott termékben a címkén megjelölt mennyiségben vannak a hatóanyagok valamint nem tartalmaznak olyan vegyületet, amit a sportolók nem szedhetnek.

3. Ha egy magyarországi forgalmazó komolyan veszi magát és termékét, akkor végez itthoni laborvizsgálatot is, mint 2017-ben a Zinzino, még a magyar piaci elindulása előtt.

Mindez azért fontos, mert sajnos az EU-ban már nem vizsgálják be laboratóriumban rutinszerűen az újonnan forgalomba hozott táplálék-kiegészítőket. Az étrend-kiegészítőkről szóló EU irányelvnek megfelelően, a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette csak ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség van, ami nem jelent mást, mint a termék címkéjének, adatlapjának és a közigazgatási szolgáltatási díj megfizetéséről szóló igazolásnak a benyújtását az OGYÉI-hez, legkésőbb a termék piacra helyezésének napján. A hatósági bejelentés az étrend-kiegészítők hatékony ellenőrzését segíti, azonban önmagában nem alkalmas a jogszabályoknak nem megfelelő termékek forgalomba kerülésének megakadályozására.

Így fordulhat elő, hogy több magyar hatósági vizsgálat is igazolta, hogy a boltokban vagy az interneten kapható étrend-kiegészítők jelentős része nem felel meg a minőségi előírásoknak. A NÉBIH és a megyei kormányhivatalok által 2016-ban megkezdett vizsgálat például azt fedte fel, hogy a boltok polcain vásárolt áruk (92 db termék: testtömeg-csökkentők, potencianövelők, vitaminok, halolajok, proteinek, stb.) 61%-a valamilyen szempontból nem felelt meg az előírásoknak: ezek 39%-a minőségi illetve összetételbeli, 9%-a élelmiszer-biztonsági és 71%-a jelölési problémát mutatott.

Ön is válasszon tudatosan minőségi és biztonságos vitaminokat családja számára!

"Kedves Vendégünk! Minden egyes blog bejegyzést komoly munka előz meg. Célunk, hogy, olyan megoldásokat adjunk Önnek, amelyeket a blog elolvasását vagy videós előadást követően, azonnal be tudja építeni az életébe! A weboldalon lévő és online beteginformációk nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészíti azokat. A 9 lépés oldal szolgáltatásai kizárólag az egészség megőrzésére irányulnak. Fontos, hogy egészségügyi panaszai esetén továbbra is forduljon orvosához és tartsa be az utasításait." -
Dr. Nagy Tamás orvos, egészségügyi-közgazdász

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page