top of page

A blog tartalma oktatási célú és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősül orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesíti a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait.

A nitritek vastagbélrákot okozhatnak

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a nitritek évente 32 000 bélrákos megbetegedést okoznak!

A nitritek a feldolgozott sertéshússal, tehát sonkával, kolbásszal, szalámival és felvágottal jutnak el hozzánk legnagyobb mennyiségben. A dühítő az, hogy a boltokban kaphatóak nitrátmentes termékek is, csak meg kell(ene) mindig nézni a címkét. OK, és mi a helyzet a zöldségekkel?

Mik azok a nitritek?

A nitritek és nitrátok nátrium- és káliumsói (E249, E250, E251 és E252) hatóságilag engedélyezett tartósítószerek az EU-ban. Elsősorban húsok, halak és sajtkészítmények adalékanyagaként használják őket, hogy megakadályozzák a káros baktériumok növekedését, valamint karakteresebb ízt és élénkebb színeket adjanak a húsoknak. Amikor magas hőhatás éri ezeket a készítményeket, nitrózaminokká alakulnak át. Ezek bizonyítottan rákkeltőek. Nagy-Britanniáról vannak pontos adataink, ahol az értékesített szalonna 90%-a nitriteket tartalmaz. Ez valószínűleg nálunk sem kevesebb. Korábbi kutatások összefüggésbe hozták a bél-, mell- és prosztatarák kialakulásával is. A kutatók azt sugallták az eredményeik alapján, hogy kisebb mennyiség fogyasztása is növelheti a rák kockázatát


Tovább árnyalja a képet, hogy nitriteket zöldségekkel is felveszünk, emiatt az össznitrit-terheltségünk jóval magasabb, mint amit elvileg előírnának a hatóságok a hús hozzáadott nitrit-tartalmával. Tekintve, hogy az iparilag előállított zöldségek a műtrágyákból veszik fel és elraktározzák magukban. Itt az üvegházi spenóttal, céklával, káposztával lehet a legnagyobb gond.
Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) is megerősítette 2018-ban, hogy bizonyított kapcsolat áll fenn az N-nitrozo-dimetil-amin és a vastagbélrák között, továbbá, hogy néhány bizonyíték azt mutatja, hogy összefüggés van egyrészt a táplálkozási eredetű nitrit és a gyomorrák, másrészt a feldolgozott húsból származó nitrit és nitrát kombinációja és a vastagbélrák között. Ezért a közelmúltban közzétett egy frissített véleménytervezetet, amely szerint az élelmiszerekben található nitritek javasolt szintje egészségügyi aggályokat vet fel. Főként a kisgyermekek vannak nagy veszélyben, mert az ő szervezetük még nincs felkészülve a nitritek elbontására.


A megoldás egyszerű (lenne).

Egyrészt, ha ilyesmi címkét lát egy sonkán, hogy "antioxidáns: nátrium-aszkorbát, fűszerkeverék, tartósítószer: nátrium-nitrit (E249), bükkfafüst", egyszerűen ne vegye meg. A fűszersó is nitrit-tartalmú. S ez nem is árkérdés, mert tapasztalataim szerint az a sonka, amiben mindössze sertéshús és tengeri só található, nem drágább jelentősen. Saját édesanyám is kapott tőlem egy olyan karácsonyi csomagot, ami nitrátmentes sonkát, szalámit, virslit és más ennivalót tartalmazott, demostratíve megmutattam neki, hogy mit vegyen a boltban. 82 évesen ő már nem fogja ugyanis böngészni az apróbetűket. De Ön?


Másrészt a primőr, üvegházban készített zöldségeket kerülje el és a légmentesen lezárt tasakokba csomagolt saláta sem az igazán jó választás, mert ebben mikroorganizmusok alakítják át a nitrátokat nitritté.


Az internet korszakában kis odafigyeléssel találhat és rendelhet szabadtartású állatokból készült, hagyományosan füstölt húsokat, és ugyanígy nem műtrágyázott szabadföldi zöldséget.

Figyeljen magára, mert az egészség mindig személyes ügy!Comments


Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page