top of page

A blog tartalma oktatási célú és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősül orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesíti a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait.

Az optimista életszemlélet csökkenti a szív- és érrendszeri események kialakulásának kockázatát

Ez a klinikai tanulmány annak a fényében döbbenetes és figyelemfelhívó, hogy Magyarországon mintegy 45-50 ezer ember kap stroke-ot évente, közülük kb. 15 ezren nem élik túl a szélütést.


A JAMA orvosi folyóiratban megjelent, közel 300 000 személyt vizsgáló új metaanalízis (ez a legmagasabb fokú tudományos eljárás) szerint azonban a stroke tulajdonképpen már gondolkodásmódunk formálásával, átalakításával is megelőzhető, egy optimista életszemléletű ember esetében ugyanis körülbelül 35%-kal alacsonyabb a súlyos szívkomplikációk így például szívinfarktus, vagy szélütés kialakulásának kockázata, mint egy pesszimista gondolkodású esetében. Minél optimistább valaki, annál inkább védve van a szívet és érrendszert érintő rendellenességekkel, és – számos korábbi tanulmány alapján – lényegében minden más, egészségügyi problémához köthető hirtelen halálokkal szemben.A boldogság, az optimizmus azonban nem olyasvalami, ami csak úgy megtörténik velünk, vagy amit folyamatosan magunkra tudunk erőltetni anélkül, hogy közben olykor szomorúak, csalódottak, dühösek lennénk. De a viselkedésünkben, gondolkodásmódunkban, környezetünkben, rutinunkban eszközölt kisebb módosításokkal már jelentős lépéseket tehetünk egy boldogabb, optimistább, ezáltal pedig egészségesebb élet irányába. A rendszeres testmozgás például már önmagában is jelentős szerepet játszhat ebben, hiszen amellett, hogy boldogsághormonokat, azaz endorfint szabadít fel az agyban, növeli az önbecsülést, csökkenti a stresszszintet, a magány és az elszigeteltség érzését, és segít a szorongás és a depresszió enyhítésében. Nem tanácsos azonban a kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő mennyiségű, minőségű alvás fontosságát sem félvállról venni, ugyanis ennek hiánya is a stressz, ingerültség egyik fő forrása lehet, ráadásul az álmatlanság, az alvás hiánya közvetlenül is mintegy 54%-kal növeli a stroke kialakulásának kockázatát.


A stroke megelőzésében és rehabilitációjában egyaránt kiemelt szerepet játszik a tudatos életmód kialakítása. Próbáljunk olyan fenntartható rutint vinni a mindennapjainkba, amiben a kötelező teendők mellett kellő időt tudunk fordítani saját magunkra is mind mentális, mind fizikális egészségünket tekintve. Törekedjünk az optimista, pozitív életszemléletre, de ne feledjük, hogy már a legjelentéktelenebbnek gondolt tünetek jelentkezésekor keressük fel kezelőorvosunkat, hiszen a rendszeres konzultációkkal és szűrővizsgálatokkal a stroke kialakulását vagy kiújulását és annak maradandó következményeit egyaránt megelőzhetjük!


Forrás: Pharmaonline

Eredeti közlés: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2752100?utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_term=092719

Comments


Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page