top of page

A blog tartalma oktatási célú és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősül orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesíti a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait.

A D-vitamin-hiány elbutulást és agyvérzést okoz

A University of South Australia kutatói a The American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közölt cikkükben arról számoltak be, hogy vizsgálatuk eredménye szerint közvetlen kapcsolat áll fenn a demencia és a D-vitamin-hiány között.

A vizsgálatot csaknem 300 ezer személy adatainak felhasználásával végezték, és azt a kérdést szerették volna tisztázni, hogy kimutatható-e ok-okozati kapcsolat az alacsony, 25 nmol/l alatti D-vitamin-szint és a demencia, valamint a stroke kockázata között.


Kiderült, hogy a D-vitamin hiánya kisebb agytömeget eredményezett, jelentősen növelte a stroke és a demencia kialakulásának kockázatát.

Egy másik fontos, nagy jelentőségű megállapításuk az a kalkuláció, mely szerint a vizsgált populációban a D-vitamin már 50 nmol/l szintre emelésével is a demens esetek 17%-a megelőzhető lett volna.


Hogyan lehetséges mindez?


A D-vitamin, nem "csak" egy vitamin, mindössze orvostörténeti okból nevezzük vitaminnak, pedig ez egy nagyon fontos hormon. A story visszanyúlik az 1910-es évekre, amikorra is a tudomány eljutott odáig, hogy a tápláléknak az energiát adó tápanyagokon, az ásványi sókon és a vízen kívül más fontos anyagokat is kell tartalmaznia. Ezeket az anyagokat Kazimierz Funk lengyel biokémikus nevezte el vitaminoknak 1912-ben. Ezek után ABC-szerűen kezdték el kiosztani a tudósok az ilyen furcsa, újszerű anyagok neveit. Mígnem a csukamájolajban találtak egy anyagot, mely hatásos volt az angolkór, a fiatalkorban jelentkező csontlágyulások, csonttorzulások ellen. Meg is kapta a sorban következő D-vitamin nevet.


A táplálékok D-vitamin-tartalma minimális, ezért a D-vitamin pótlása sosem táplálkozási kérdés!


A vesében aktiválódó D-vitamin a csontjaink és fogaink egészségének megőrzésében segít, hiszen nélküle szervezetünk nem lenne képes a kalcium feldolgozására.

A szövetekben, főképp az emlőben, immunsejtekben és az erek, a vastagbél simaizomszöveteiben aktiválódott hormon pedig számos anyagcsere-folyamat mediátora. Több gén működését befolyásolja, szabályozza a sejtosztódást, biztosítja a sejtek szabályos újratermelődését, részt vesz az immunrendszer aktivitásában és jelentős gyulladáscsökkentő hatása is van. Az alacsony D-vitamin-szintet igen rosszul tolerálja a szervezet. A tudomány szerint a D-vitamin optimális szintjének a vérben minimálisan el kell érnie a 75 nmol/l-t, de infekciós, fertőzéses időszakokban a 100-125 nmol/l szint sem tekinthető túlzottnak.


Egyre több és több kutatás igazolja, hogy a tartósan alacsony szint, mint pl. a fenti vizsgálatban a 25 nmol/l egyszerűen megrövidíti az életünket


Elvileg nyáron elegendő D-vitamint termel a szervezetünk a napozás által, de egyes kórképek és tényezők meggátolhatják ezt, pl. a bőr pigmentációja, a légszennyezés, éjszakai munkavégzés és az Ön lakóhelyén a napos órák száma.


A hivatalos, ún. "D-vitamin Konszenzus" megállapítása szerint az alábbi állapotok és betegségek esetén kell ellenőriztetni a D-vitamin szintjét, mert fokozott kockázat áll fenn.

 • Terhesség, szoptató kismama - a baba nem képes megtermelni, az anyától kapja, pótlás nélkül az édesanyában extrém D-vitamin-hiány léphet fel

 • Újszülöttnek - Magyarországon rutinszerűen adják is a védőnők

 • Elhízás - a zsírszövet "elnyeli" a D-vitamint, pótolni kell

 • Idősek - ebben a korban már jelentősen csökken a test D-vitamin-termelő képessége

 • Daganatos betegségek többségében - különösen a mellrák és a vastagbélrák esetén

 • Máj- és vesebetegségben - a máj komoly tartalékkapacitással rendelkezik, de a veseelégtelenség hamar bajt okozhat a vitaminellátásban

 • Gyulladásos kórképek

 • Csontritkulás (osteoporozis) és csontlágyulás esetén

 • Magasvérnyomás betegségben

 • Krónikus szívelégtelenségben


E tények alapján csak Magyarországon milliókat érint ez a probléma. A mérsékelt övben élők körében a lakosság 70–97%-ánál elégtelen D-vitamin-szint mutatható ki!


Mi a teendő?


Először is, ha a fenti kórképek fennállnak, vagy Ön beletartozik valamely rizikócsoportba, esetleg bármilyen kételye is felmerül, méresse meg a D-vitamin-szintjét! Az nem elég, ha szedek valamennyi NE-t hasraütésszerűen és azt hiszem, minden rendben van. Látjuk, mi mindentől függhet a valódi vérszintje és ez a hormon létfontosságú anyagunk. Megéri kockáztatni? Fontos, hogy NE vegyen gyorstesztet, amivel otthon pikk-pakk, percek alatt elkészül az eredmény. Megbízhatatlan: ha egymás után többször méri, merőben eltérő eredményeket fog kapni. Kidobott pénz és önbecsapás. A D-vitamin analizálásához komoly labor kell.


Két lehetősége van. Az egyik, hogy elmegy egy laborba úgy, hogy beutalót kér a háziorvostól vagy magánúton kér időpontot. Mindkét esetben fizetni kell érte, vénásan fog vért adni, jelentős időt tölt el vele és sajnos ott a sok-sok ember, az esetleges sorban állás és a tömegközlekedés valós infekciós veszélye is.

A másik lehetőség, hogy igénybe veszi a kényelmi szolgáltatásunkat és otthonában egy teszttel ujjbegyből leveszi a vérmintát, ami fájdalmatlan. Majd egy EU-konform, biztonságos csomagolásban az anonim vérmintáját postai úton kiküldi Norvégiába, ahol egy világhírű labor, a Vitas precízen elemzi és interneten kapja meg az eredményt. Mindkét megoldás jó és biztonsággal használható.


Ha kérdése van, írjon nekünk, vagy kérje a vértesztet!


Dr. Nagy Tamás - 2022.


Comentarios


Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
 • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
 • Facebook Basic Square
 • TikTok
 • Videótár
bottom of page