top of page

A blog tartalma oktatási célú és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősül orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesíti a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait.

Immunrendszer-erősítés? - NEM!

Manapság rendkívül népszerű ez a kifejezés, ezért komoly szakemberek is használják. Pedig orvosi tény: olyan, hogy immunrendszer-erősítés nem létezik.

Sőt, mondok még sokkal furcsábbat! Szegény immunrendszerünk már így is túl sokat dolgozik, túlterhelt, és végeredményben ez okozza a problémáinkat.

A mai modern világunk, amelynek kihívásait már mindenki ismeri és a könyökünkön jön ki annyiszor hallottuk, óriási terhet ró az immunrendszerünkre, hiszen próbál megvédeni minket.

 • Amikor tartós stresszben vagyunk, akkor egyrészt a stressz önmagában is pusztítja a bélflóránkban lévő jótékony bacik számát és annak színességét, részben pedig a mellékvesén keresztül a nagy fehérvérsejtjeinket provokálja.

 • Amikor el vagyunk hízva, akkor a zsírsejtek bevonzanak nagy fehérvérsejteket, makrofágokat. A zsírszövet mélyén makrofáginvázió jön létre és egy masszív gyulladás alakul ki.

 • Amikor nem kielégítő a táplálkozásunk minősége és megesszük a boltban kapható, sokszor minősíthetetlen tartalmú ételeket, nagyon kevés rostot fogyasztunk és rendkívül kevés fizikai aktivitással is élünk, akkor a bélrendszerünkben el fognak szaporodni az úgynevezett Gram-negatív kórokozók, amelyeknek a sejtfaldarabjai (LPS) a legnagyobb provokátorai az immunrendszernek.

De bárhonnan is jön a provokáló inger, az immunrendszer sejtjei csak

teszik a dolgukat, megpróbálnak minket védeni és magukból úgynevezett citokineket, gyulladást kiváltó anyagokat bocsátanak ki lényegében kontrollálatlan módon, minden nap, minden percben folyamatosan túl sokat termelnek Ezek bekerülnek a vérkeringésbe és eljutnak minden egyes sejtünkbe, ahol gyulladást váltanak ki. Rossz hír, most, ebben a pillanatban önben is!


Ezt a túltöltött immunrendszert miért kellene még erősíteni?
A megoldás, hogy visszaállítsuk az immunrendszerünk egyensúlyát és ezáltal csökkentsük a citokintermelődést, mérsékeljük a gyulladást a sejtjeinkben.

Hogyan?

 • A legegyszerűbb persze az lenne, ha minden nap alkalmaznánk valamilyen stresszoldó tréninget, meditációt, vagy mentális egészségügyi szakemberhez fordulnánk.

 • Azután milyen jó lenne, ha naponta elmennénk legalább 30-40 perces kardio mozgásra.

 • Az is persze tökéletes lenne, hogyha nem a környékünkön lévő kis-költségvetésű élelmiszerboltban vennénk meg azt az almát, ami gyönyörű és fénylik, és nyilvánvalóan agyonpermetezték, azért nincs rajta egyetlen fekete pötty sem.

 • Teljesen felesleges azt a zöldséget is megvennie, amely soha életében nem látott földet, egy szivacságyon, hydrokultúrában termesztették, vagy azt a paradicsomot, amit tegnap este zölden lefújt a gazda egy vegyszerrel, amit egy gyógyszeripari konszern gyárt, és minő meglepetés, másnapra a paradicsom már piros is.

Tudom, ön jót akar, de egy ilyen gyümölcsöt ilyen zöldséget miért vesz meg, miért költ rá pénzt?

A gond az, hogy amiről most beszélünk, az nem oldható meg egy diétával, a megoldás egy drámai, végleges életmódváltoztatás lenne, mert ha csak kicsit jobban eszünk, az már nem elegendő.

 • Vásároljunk máshonnan, ökogazdaságokból, és semmilyen nagyipari termelésből származó növényt vagy állati terméket ne vegyen.

 • Alkalmazzunk más főzési technikákat, pl. alacsonyabb hőfokon és más alapanyagokkal dolgozzunk, uram bocsá’, most jött el az a pillanat, hogy dobja ki a kukába az olcsón kapható növényi olajokat, leginkább az étolaját.

 • Mást kell(ene) ennünk, pl. drámaian csökkentve a szénhidrátfogyasztást. Ezek csak kiragadott példák, a sor bőven folytatható.


Sőt, ki merem jelenteni, hogy ezt az őrült nyomást ami ránk, az immunrendszerünkre nehezedik, rettenetesen nehéz csökkenteni szisztematikusan, szinergiában nagyon jól felépített és orvosilag alátámasztott nem gyógyszer jellegű termékek, táplálék-kiegészítők nélkül, főképp, ha ön gyors és egyben tartós megoldást szeretne, akkor ez kell legyen az első lépés.

Számtalan indokot hallottam már, hogy miért ne kezdjen el most, igen, MOST foglalkozni magával. Nincs időm, nincs pénzem, én egészséges vagyok, 20 éve nem jártam orvosnál, én szedem a Béres Cseppet, az a bio amit éjszaka permeteznek, apám dohányzott és 100 évig élt….., a sor végtelen.

Mégis, amikor majd beüt a mennykő, bumm, ott egy daganat vagy egy diszkrét infarktus, stroke - az emberek 75 százaléka ezekbe hal bele - akkor látom a kapkodást és akkor már lesz minden, pénz, paripa fegyver, hit.

Ésszerűbb most döntenem az egészségemről, tudatosan, vagy jobb megvárnom, míg majd idegen emberek döntenek a fejem felett az életemről-halálomról kiszolgáltatott helyzetben?


Mit szedjünk?

 • D-vitamin, minimum 3.000 NE/nap

 • Multivitamin-mikroelem komplex, de ne valami agyonreklámozott szintetikust, azért mert a TV-ben hirdetik, még nem lesz jó

 • Gyulladáscsökkentésre omega-3 zsírsavak, napi 2.0-2,5 gramm és polifenolok napi 5 mg

 • 1.3-1.6 béta-glukán, az egyik legjobb természetes immunanyag, nem erősíti az immunrendszert, hanem visszaállítja a normál működését. Adagja most napi legalább 400 mg

 • Rostokat, a bélrendszer harmóniája érdekében


Komentar


Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
 • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
 • Facebook Basic Square
 • TikTok
 • Videótár
bottom of page