top of page

A blog tartalma oktatási célú és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősül orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesíti a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait.

Magas vérnyomásban napi 2-4 g omega-3 szükséges

Bajban vannak a halolajkapszula fogyasztók? Feleslegesen költik a pénzüket?


Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) számos tudományos értékelést végzett az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak bevitelének előnyeivel kapcsolatos, egészségre vonatkozó állításokról. A diétás termékekkel, táplálkozással és allergiákkal foglalkozó testület (NDA Panel) arra a következtetésre jutott, hogy napi 2–4 g EPA és DHA bevitelére van szükség a hatások eléréséhez, mint például a vérnyomás és a trigliceridszint csökkentése.


Ugyanakkor EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) megtartotta az ajánlatát, hogy a napi 250 mg omega-3 megfelelő az egészséges felnőttek és gyermekek általános szív- és érrendszeri egészségének fenntartásához, de a már kialakult kórképekben mint látjuk, ez a mennyiség édeskevés.


Hazánkban a 30-79 éves lakosság közel fele, a férfiak 56%-a, a nők 41%-a szenved magasvérnyomás-betegségben.


Sajnos a kapszulák döntő többségében igen kevéske EPA és DHA található. A 2-4 gramm omega-3 bevitel átlag napi 5-10 kapszulát jelentene, ami azért eléggé nehezen kivitelezhető.

A jó hír az, hogy múlt évtől már a Synlab is végez zsírsavelemzést a vérből. Dupla annyiért, mint mi 29.300 Ft, és velünk szemben nem ujjbegyből, hanem vénásan, de teljesen független forrásként tökéletesen alkalmazható a "gyanakvók" számára. Nálunk a Vitas labor végzi el az elemzést, ami egy GMP minősítésű világhírű intézet. A Vitas együtt dolgozik a világ legnagyobb gyógyszergyártóival (MSD, GSK, Bristol-Myers-Suibb) és számos nagy hírű egyetemmel is (University of Cambridge, King's College London, Harvard University).


A Zinzino Balance tesztjével ujjbegyből, fájdalommentesen törzsvásárlóként 41€ ért, nagyjából 16.000 forintért elvégezheti a vizsgálatot.


A lényeg, hogy meg kell mérni az omega-3 szintet, mert senkire sincs ráírva, mennyi tudott felszívódni és beépülni a sejtekbe. A célérték 8% feletti omega-3 mennyiség, ún. omega-3 zsírsav index. Szedj olyan omega-3-at, amilyet akarsz, de méresd meg 4 hónap múlva elérte e a célértéket.


Ki merem jelenteni, hogy a kapszulák döntő többsége nem fogja hozni a kívánt eredményt. Cáfolj meg engem. :)


Tanácsra van szükséged? Foglalj nálam díjmentes tanácsadásra online időpontot!


További információt arról, hogy miért érdemes egyensúlyba hoznod az omega-3 szintedet, itt találsz: Miért érdemes egyensúlyba hoznom az omega-3 szintemet?
Comments


Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page