top of page

Omega-3 zsírsavindex (O3I) és a COVID halálozás összefüggései

Legújabb, COVID kapcsán készült klinikai vizsgálatban megállapították, hogy a COVID-19 által okozott megoldatlan gyulladás kialakulásában a hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak, az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) hiánya meghatározó tényező lehet.

Az omega-3 zsírsavak hiánya az egyik legelterjedtebb mikrotápanyag-hiány a világon, és különösen súlyos a nyugati országokban.

A vizsgálatban a betegek omega-3 indexét mérték meg és elemezték. Az omega-3 index (O3I) az EPA és DHA omega-3 zsírsavak összesített százalékos értéke a vérben található összes zsírsav mennyiségének arányában. Ez a vizsgálat az O3I elmúlt 120 napos átlagértékét mutatja meg.


A tanulmányban 74 súlyos COVID beteget vizsgáltak és 10 egészséges kontrollszemélyt. A betegek jelentős része 65 éves vagy idősebb volt, és krónikus szív- és érrendszeri betegségben szenvedett, valamint elhízott, jellemzően gépi lélegeztetésre és több hetes kórházi tartózkodásra volt szükség.


A betegek O3I-értéke alacsony volt (átlag: 4,15%; tartomány: 3,06–6,14%), ami összhangban van az elégtelen hal- és omega-3-kiegészítő-fogyasztással, és jelentősen alacsonyabb, mint az egészséges kontroll alanyoknál (átlag: 7,84%; tartomány). “Normál" értéknek 8% felett tekintjük, bár nincs erre elfogadott egységes nemzetközi irányelv.


Az omega-3 indexet (O3I) szárazvércsepp analízissel állapították meg, egy csepp vér mintavételével. A vércseppet egy száraz vérfolt (DBS) gyűjtőkártyára helyezték, amelyet az OmegaQuant® laboratórium (Sioux Falls, SD, USA) bocsátott a vizsgálat rendelkezésére.

Ezenkívül 10 egészséges alanytól vérmintákat gyűjtöttek. Ezen alanyok többsége legalább 4 hónapja naponta omega-3 zsírsav-kiegészítőket szedett (EPA + DHA dózistartománya 1 és 2 g között volt).


Kiemeljük, hogy ez az eljárás, aszáraz vércseppen végzett (DBS) teszt már itthon is elérhető, amelyről bizonyított, hogy ugyanolyan pontos, mint a vénás vér, pl. ha a zsírsavakat kell elemezni. Háttérlabor: Vitas, Norvégia. Tudjon meg róla többet itt.


A súlyos COVID-19-es betegek O3I-értékei alacsonyak voltak, ami a nyugati populációra jellemző, és jól megfelel a betegek alacsony halfogyasztásának és elhanyagolható omega-3 zsírsav-pótlásának. Ezen túlmenően, a halfőzéshez használt sütés gyakori szokása csökkentheti az EPA és DHA tápanyagok biológiai hozzáférhetőségét. A táplálékkiegészítők fogyasztása azonban megbízhatóbbnak és hatékonyabbnak tűnik, összhangban azokkal a publikációkkal, amelyek szerint a halfogyasztás önmagában nem elegendő a magas O3I értékek fenntartásához.


Eredmények:

A legalacsonyabb O3I-be tartozó betegek esetében 3,1-szer nagyobb volt a súlyos COVID-19 miatti halálozás kockázata. A legmagasabb O3I-be tartozó betegeknél kisebb volt a gépi lélegeztetésre szoruló kockázat (50%). A magasabb O3I csökkentette a halálozás kockázatát is; ez a kapcsolat az életkor és nem szerinti kiigazítást követően vált szignifikánssá és szignifikáns maradt. #omega3


Omega-3 Index and Clinical Outcomes of Severe COVID-19- Preliminary Results of a Cross-Sec
.
Download • 380KB

Comments


"Kedves Vendégünk! Minden egyes blog bejegyzést komoly munka előz meg. Célunk, hogy, olyan megoldásokat adjunk Önnek, amelyeket a blog elolvasását vagy videós előadást követően, azonnal be tudja építeni az életébe! A weboldalon lévő és online beteginformációk nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészíti azokat. A 9 lépés oldal szolgáltatásai kizárólag az egészség megőrzésére irányulnak. Fontos, hogy egészségügyi panaszai esetén továbbra is forduljon orvosához és tartsa be az utasításait." -
Dr. Nagy Tamás orvos, egészségügyi-közgazdász

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page