Szájhigiénia,fogínygyulladás

Ma már vizsgálati eredmények támasztják alá, hogy a fogíny- fogágygyulladás (parodontitis) szerepet játszik több betegség kialakulásában. Ezek a gyulladások sokszor rejtettek. Ha Ön csak fogkefével most fogat, akkor szinte biztos, hogy van egy enyhe fogínygyulladása.

A gyulladás oka

A betegségek kialakulásának oka, hogy a gyulladt fogínyből jelentős mennyiségben szabadulnak fel ún. citokinek. A citokinek a gyulladás helyén nagy számban felhalmozódott fehérvérsejtek által termelt anyagok, amelyek a kórokozók leküzdéséhez és a seb gyógyulásához járulnak hozzá. Sajnos, ha tartósan fennáll a fogágy-, fogínygyulladás, ezek a citokinek bekerülnek a vérkeringésbe, s el is jutnak minden egyes sejtünkig, ahol sejtszintű gyulladást váltanak ki. 

Ha Ön csak fogkefével most fogat, akkor biztos, hogy van a fogínyében egy alattomos, enyhe gyulladás. Miért? Mert a fogíny és a fog nem tapad össze szorosan, hanem az íny a fog tövére csak rásimul és itt keletkezik egy mikroszkopikus méretű rés. Ebben a kis résben pang az élelmiszer-maradék, ami  kiváltja az enyhe gyulladást. Ezt a területet csak és kizárólag fogselyemmel tudja kitisztítani. Sajnos a közhiedelemmel ellentétben a fogselyem nemcsak a fogköz kitakarítására szolgál, hanem elsősorban a a fogíny gyulladásának megoldására. A fogselyem használatának szigorú szabályai, technikája van, a helytelenül alkalmazott ápolás még ronthat is a helyzeten.

A 9 lépés életprogram nem tömegtermelésre született, hanem a jobb életminőségre vágyó embereknek szeretnék személyre szabott, exkluzív, egyedi megoldásokat adni. Kérjük, töltse ki az alábbi adatokat!

Leggyakoribb betegségek

A fogaikat rendszeresen és helyesen ápoló, egészséges ínnyel élő embereknél életük későbbi részében kisebb lehet  a szellemi leépülés, a demencia kialakulásának kockázata. 

A cukorbetegség és a parodontitis között oda-vissza irányú kapcsolat áll fenn. A magas vércukorszint ugyanis a fogágy gyulladásainak kedvez, míg az elégtelen szájhigiéniával rendelkező, gyakran parodontitis-es személyeknél fokozott a 2-es típusú cukorbetegség rizikója. A parodontitis fogászati kezelése a cukoranyagcsere hosszú távú markerének, a HbA1c-nek a szintjére kedvező hatással van.