top of page
Szerző képeDr. Nagy Tamás

Az öngyilkosság és a gyógyszerek

Egyes antidepresszánsok, az interferon-kezelések, a fluorokinolonok, a finaszterid, illetve a dohányzásról való leszokást segítő hatóanyagok is fokozhatják az öngyilkosság kockázatát.

Antidepresszánsok szuicid (öngyilkosság) kockázata

A depressziós betegek körében kiemelkedően magas az öngyilkossági kísérletek és a befejezett öngyilkosságok aránya. Mértékadó vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy egyes antidepresszáns hatóanyagok szedése is fokozhatja az öngyilkosság kockázatát. Egy serdülőkorúaknál végzett vizsgálat arra mutat rá, hogy a paroxetin szedése háromszorosára növeli az öngyilkosságok számát a kontroll-kezeléssel összevetve. Hasonlóképpen, a venlafaxin szedésével összefüggően is jelentettek már öngyilkossági eseteket.

Interferonok – duplájára növelik a szuicid kockázatot

A hepatitis, szklerózis multiplex és egyéb betegségek kezelésében helyet kapó interferonok alkalmazása mintegy duplájára növeli a szuicid kockázatot – a placebo kezelésekkel összehasonlítva. Világszerte beszámoltak már vele kapcsolatba hozható öngyilkossági esetekről.

A fluorokinolonok szedése veszélyt hordoz? Az utóbbi időben a fluorokinolon típusú kemoterápiás szerek (pl. ofloxacin, ciprofloxacin, levofloxacin) egyre több súlyos mellékhatása vált bizonyítottá és ismertté. Hallucinációk, a rémálmok, a depresszió és a pszichózis. A német gyógyszerügyi hatóság a 2004 előtti mellékhatás-jelentéseket áttekintve 44 olyan esetről számolt be, amikor a fluorokinolonok szedésével összefüggésben léptek fel a betegeknél szuicid gondolatok.

A finaszterid is szedi „áldozatait”

A prosztatamegnagyobbodás és a hajhullás kezelésében alkalmazott hatóanyag. A finaszterid ismert mellékhatása a depresszió, és mint arról több gyógyszerügyi hatóság is beszámol, a szuicid kockázat emelkedése. A kanadai gyógyszerhatóságnál 2015-ig 12 esetben jelentettek a finaszterid mellékhatásaként öngyilkossági gondolatokat. Az USA gyógyszerügyi hatósága, az FDA 2012-ig 78 gyanús esetet tart nyilván, míg az európai hatóság, az EMA 2016-ig 43 befejezett öngyilkosságról tud és 149 esetben jelentették nála a finaszterid-alkalmazással összefüggésbe hozható szuicid gondolatokat.

Szuicid kockázat mint a dohányzásról való leszokás ára

A dohányzásról való leszokásban segítő vareniklin szedése kapcsán is felmerült a szuicid kockázat emelkedésének lehetősége. A német gyógyszerhatóságnál (BfArM) azonban napjainkig nem jelentettek hivatalosan ilyen esetet. Az általában antidepresszánsként alkalmazott, és egyes országokban a dohányzásról való leszokás elősegítésére is javallt bupropion szedése kapcsán viszont már a BfArM is regisztrált két öngyilkossági kísérletet és hat olyan esetet, amikor szuicid gondolatok foglalkoztatták a kezelt betegeket.

bottom of page