top of page

A blog tartalma oktatási célú és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősül orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesíti a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait.

Mivel tápláljuk az agyunkat?

Azzal tisztában vagyunk, hogy a helytelen táplálkozás súlyos betegségekhez vezethet. Köztudott, hogy étrendünknek a szív- és érrendszeri, továbbá a daganatos megbetegedések kialakulásában lehet része. Újabb kutatások szerint azonban például a depresszió, vagy más pszichiátriai kórképek is eredhetnek a nem megfelelő táplálkozásból.


Nemcsak a testünket, hanem az agyunkat is táplálnunk kell. Ha az agyunk nem jut megfelelő tápanyagokhoz, akkor működési rendellenességek léphetnek fel, lelki vagy testi bajokat eredményezve.


Ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön, szüksége van bizonyos esszenciális zsírsavakra. Ezek elégtelen bevitele miatt akár komolyabb betegségek is kialakulhatnak: allergia, asztma, inzulinrezisztencia, meddőség, ízületi fájdalmak,magas vérnyomás,szív-és érrendszeri betegségek, gyulladásos bélbetegségek stb. Ám a zavarok az agyat is érinthetik.


Tehát a teljes értékű táplálkozáshoz elengedhetetlen a zsírbevitel. A zsírszegény étrendben nem kielégítő a zsírban oldódó vitaminok felszívódása,és nem jut a szervezetünkbe elegendő mennyiségű esszenciális zsírsav. Az elégtelen zsiradékbevitel hormonális zavarok kiváltója is lehet. Valamint az sem elhanyagolható, hogy az íz- és az aromaanyagok zsírban oldódnak. Tehát zsírok hiányában az ételeink nem lesznek olyan élvezetesek.


Azonban nem minden zsír egyformán jó. A gyorsételekben gyakran fellelhető transzzsírok a legrosszabbak. A telített zsírok sem kifejezetten jók, a telítetlenek pedig a legegészségesebbek.


Az agyunk a legnagyobb zsírtartalmú szervünk


Az emberi agy zsírból, koleszterinből, fehérjéből és vízből áll. A száraz tömegének 60 százaléka zsír. Irányítószervünk számára legfontosabbak a hosszúláncú többszörösen telítetlen zsírok. Az agy megfelelő fejlődéséhez és működéséhez elengedhetetlen két telítetlen omega-3 zsírsav az EPA és a DHA. Az EPA átalakul DHA-vá, a test legszélesebb körű omega-3 zsírsavává. A nagy elektromos aktivitású sejtekben, például az agysejtekben, magasabb a DHA-arány. Az EPA és a DHA elsődleges forrását az algák és a fitoplanktonok képezik. A mikroalgákat apró halak fogyasztják, amelyek nagyobb halak zsákmányaivá válnak.


Így az emberek számára a halak és más tenger gyümölcsei jelentik ezeknek a zsírsavaknak az egyetlen igazi forrását.Ugyan mindkét zsírsav megtalálható kis mennyiségben a húsban és a tojásban, de ez messze nem elegendő. A DHA legbőségesebben az olyan zsírban gazdag húsú halakban található meg, mint például a lazac, a makréla, a pisztráng, a szardínia, a hering és a friss tonhal.forrás: vitalitásportál

Ha valaki nem eszik elegendő mennyiségű (tehát fajtától függően NAPI 100-200 g) halat, akkor szükség esetén nagy mennyiségű EPA és DHA gyors felvételéről halolajat tartalmazó készítményekkel gondoskodhat.


Fontos azonban tudni, hogy az omega-3 zsírsavakat a természetben zsírban oldódó polifenol védi az avasodástól, ezt tartalmazzák azok a tengeri algák, amelyek az omega-3 fő forrásai. Az olyan halolajkészítmények, amelyek nem, vagy csak minimális mennyiségben tartalmaznak polifenolt, idő előtt megromlanak, avasodnak, így mire az emberi szervezetbe bekerülnek, nem tudják kifejteni jótékony hatásukat. Ezért mindig olyan készítményt válasszunk, amelyek helyes arányban tartalmazzák a polifenolokat.


Az omega 6:3 arány jelentősége


Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak nemcsak önmagukban számítanak, hanem a kettő egyensúlya is igen lényeges – nagyjából azonos mértékben van rájuk szükség. 1:1 arány lenne az ideális, de tudományos ajánlások szerint már az 1:3 arány is elfogadható.


Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak egymástól eltérő hatással bírnak. Az omega-6 gyulladáskeltő.

A gyulladás elengedhetetlen a túléléshez, hisz a szervezet gyulladás által védekezik a kórokozók ellen, így a gyógyulást segíti elő, illetve ez a mechanizmus lép életbe a sérülések elhárítása során is. Azonban a krónikus, elhúzódó gyulladás súlyos károsodásokat okozhat és hozzájárul különböző betegségek kialakulásához is.


Az omega-3 zsírok pedig gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkeznek. A laboratóriumi bizonyítékok szerint a DHA szintje szignifikánsan alacsonyabb az egészségesekhez képest a bipoláris betegségben és súlyos depressziós rendellenességben szenvedő betegekben. Az ADHD-ban szenvedő gyermekek zsírsavhiányra jellemző tünetekről is beszámolnak, beleértve a szomjúságot, a száraz bőrt és hajat, a korpát, a törékeny körmöket. Azt is megállapították, hogy az autista gyermekek DHA-szintje jelentősen kisebb a nem autistáknál mérthez képest.


Napjaink táplálkozási szokásaiból adódóan sokkal több omega-6 kerül a szervezetünkbe, mint omega-3, ami krónikus, rejtett gyulladást okoz. Ez az agyban számos neurodegeneratív betegség (pl. depresszió és demencia) kialakulásában szerepet játszó faktor. A Parkinson kórra, a szklerózis multiplexre és a Huntington kórra is jellemző.

Továbbá a megfigyelések szerint az omega-3 zsírsavak hiánya többféle mentális tünetet is előidézhet.


források: házipatika, drpaulclayton.eu


Ajánlás


A Zinzino BalanceOil+ teljesen természetes összetevőkből készült, polifenolt és D3 vitamint tartalmazó omega-3 komplex.


A vegán változatban is kapható BalanceOil+ semmilyen értelemben nem hagyományos halolaj. Az étrend-kiegészítő olyan mennyiségben tartalmaz olíva-polifenolt (antioxidánst), omega-3-at és D3-vitamint, amellyel fenntartja a szervezet EPA- és DHA- szintjét, valamint omega-6:3-egyensúlyát, megvédve a a sejteket az oxidációtól. A szüretelt olajbogyóból származó polifenolok támogatják a sejteket, a D3-vitaminnak pedig többféle haszna van – erősíti az immunrendszert, növeli a vér kalciumszintjét, erősebbé teszi a csontokat és a fogakat, illetve javítja az izomműködést és a sejtosztódást.

Sőt az omega-3 a normális agy- és szívműködéshez is hozzájárul, továbbá biztonságosan helyreállítja a felborult omega-6:3 arányt. A megfelelő (a tudósok által javasolt 3:1-es) arány esetén a szervezet jobban felkészült lesz arra, hogy egészséges és erős maradjon. A BalanceOil+ 15, az EFSA által jóváhagyott egészségügyi állítást tartalmaz. Öt hónapos napi szedés mellett az omega-6:3 arány ismét egyensúlyba kerül. Megrendelhető itt!


Kérdése van? Írjon nekünk!


Az alábbi e-mailcímen Dr. Nagy Tamás fogadja a kérdéseket:

info@9lepes.hu
Comments


Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page