top of page

YOUR HEALTH - UNDERSTANDABLE, SCIENTIFIC-BASED

Understanding how our bodies work is the first step to consciously managing our health. In my lectures and online platforms, I share the latest scientific knowledge with you - in a simple way, illustrated with practical examples. My site is based on 90 scientific studies and references.

Dr. Nagy Tamás

*Argentieri, M.A., van Duijn, C.M., et al. "Integrating the environmental and genetic architectures of aging and premature mortality." Nature Medicine, 2025. február.

Understanding how our bodies work is the first step to consciously managing our health. In my lectures and online platforms, I share the latest scientific knowledge with you - in a simple way, illustrated with practical examples. My site is based on 90 scientific studies and references.

Dr. Tamás Nagy, doctor,

health economist

Online education and patient information are not medical advice and do not replace medical examinations; they only complement them. If you have a health problem, be sure to consult your doctor.

We sincerely apologize, but the English translation of this page is still in progress and not yet complete. We kindly ask for your patience and understanding during this time. Thank you for your gracious consideration as we work to make our content fully accessible in English.

4 main causes of our modern diseases

all my claims are scientifically supported, you can find the 1-42 literature sources used at the bottom of the page

Cellular inflammation

Urbanization (1-5), the loosening of family structures, our nutritional challenges, financial difficulties and persistent social stress (6-7) and obesity (8-15) have together become the primary provoking factors of our inflammatory system.

Overwhelming the immune system can trigger a chronic, low-level inflammatory state (16-24) and we usually only become aware of it when we develop the disease.

Dysbiosis

Dysbiosis is a quantitative and qualitative change in the microorganisms that live in us. They are found not only in the intestinal tract, but also in the respiratory tract, lungs, skin and vagina. These billions of life forms help our metabolism and protect us, but as a result of modern life, their number and diversity have decreased, and this change has had serious consequences. (25-30)

Type B Hunger

It is a fact that we eat less than our grandparents did, because our modern lives require much less physical activity. We try to put together this little food from industrially produced, farmed, and enriched foods. Although our bodies are a brilliant piece of high technology, they seem to compensate for a long time, but in reality we do not get enough nutrients throughout our lives. And this has effects on us. (30-35)

Carbohydrate overweight

Fluctuations in our insulin levels dramatically affect our health! This happens when we eat large amounts of short-chain, easily absorbed carbohydrates. This is very common because these "foods" are among the cheapest. The biggest problem is that today they affect not only us adults but are also present in our children's lives from a very young age.

If these 4 problems remain unresolved, it is only a matter of time before the disease develops.

Anxiety

ADHD

Allergy

IR

Hair loss

Varicose

Hemorrhoid

Diabetes

Thyroid

Skin problems

Intolerance

High

blood pressure

Cardiovascular diseases

Infarction

Dementia

Years

PCOS

Infertility

Endometri-

osis

Articular

pains

Obesity

susceptibility

to infection

Cancer

illnes

Emlékszik arra az érzésre, amikor az orvos azt mondta: "Ezen már nem lehet változtatni, bele kell törődni?" Hogy élete végéig gyógyszereket kell szednie!

How does the Health Protocol help?

Az élet néha egyetlen pillanat alatt írja át a forgatókönyvet. Friss házasként egy drámában találtuk magunkat, ahol a feleségem esténként szó szerint levegőért küzdött. Akkoriban még se internet, se „Google-doktor” nem létezett, csak egy öreg vonat, ami Pestre vitt minket egy híres tüdőprofesszorhoz, a végső reményünkhöz. Végignézte a leleteket, majd ránk nézett, és közölte a rideg tényeket: „Ebbe bele kell törődni. Néhány év múlva lehet, hogy oxigénsátorban fog élni.” Képzelheti!

Én ott, abban a pillanatban döntöttem el, hogy orvosként én soha, egyetlen betegemnek sem fogom ezt mondani. Inkább áttértem a „sötét oldalra”.

How does the Health Protocol help?

0

év

Nincs időnk magunkra, és nem költözhet ki mindenki tanyára, ahol nincs internet, nincsenek stresszfaktorok és nem a kis költségvetésű ABC-ben kell vásárolnunk, hanem megterem minden ott helyben, és persze jó a levegő is. 

30 éve keresem azokat a tudományosan megalapozott, egyszerű megoldásokat, amelyek a mai rohanó világban is működnek. Nem kell lemondania semmiről – csak néhány apró, de hatékony lépés.

Ha a szervezete megkapja, amire szüksége van a gyulladás, a bélproblémák, a tápanyaghiány és a hirtelen vércukoringa­dozás ellen, akkor bekapcsolódik a természetes öngyógyító folyamat. A felhasznált szakirodalmi forrásokat az oldal alján találja. [51-88]

How does the Health Protocol help?

Online megbeszélés, díjmentes

Minden egy 15-20 perces, díjmentes online beszélgetéssel kezdődik. Ezt kényelmesen, akár a telefonjáról is elvégezheti. Itt Ön elmondja, miben keres megoldást, én pedig őszintén elmondom, hogy a meglátásom szerint tudok-e segíteni. Nem minden esetben tudom elvállalni a közös munkát, de az első lépés az, hogy megismerjük egymást. 

  • Hogyan? Foglaljon időpontot egyszerűen az online rendszeren keresztül, vagy töltse ki a jelentkezési lapot. Egy linket fog kapni, amire csak rá kell kattintania a megbeszélt időpontban.

A döntés

A megbeszélés alapján meg kell hoznunk a döntést. Ha saját kezébe akarja venni az egészsége irányítását, akkor két dolog fog történni egyszerre. 

  • Otthoni vérteszt Első lépése egy speciális, otthon elvégezhető egészen különleges vérteszt lesz, hiszen nem találgatunk, hanem tényekre alapozunk. Nem kell laborba mennie, egy kis dobozt kap postán, benne mindennel, ami egy fájdalommentes, ujjbegyből történő mintavételhez szükséges. Ezt a mintát kell elküldenie a laborba postai úton. Az eredmény körülbelül két hét múlva érkezik meg, de mi már addig is elkezdünk dolgozni, hiszen 30 év tapasztalata alapján már az első beszélgetés után látom a fontos  irányokat.

  • Egy 8 hónapos személyre szabott program Egy probléma sem egy nap alatt alakult ki, a valódi megoldás is időt és törődést igényel. A program során Ön hónapról hónapra megkapja azokat a termékeket, amelyek a tartós változáshoz szükségesek. Kizárólag olyan különleges minőségű, 100%-ban természetes hatóanyagokkal dolgozom, amelyek hatékonyságát az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) is igazolta. Ez nem arról szól, hogy bemegy egy drogériába és levesz a polcról valamit, remélve a legjobbakat. Ez egy tudatosan felépített megoldás.

A mélyebb megértés

Hiszem, hogy a tudás adja a legnagyobb erőt az egészség visszaszerzéséhez. Ezért a vértesztje kiértékelése nem egy rejtvény lesz, hanem egy 10 oldalas, világos útmutató. Magyarul, szövegesen és színkódokkal segítünk lefordítani a teste jelzéseit, hogy ne csak lássa az eredményeket, hanem értse is azokat. Így Ön aktív és tudatos részese lesz a saját fejlődésének, nem pedig egy passzív szemlélője.

  • A első konzultációt követően 30 nap elteltével újat tartunk Ez a közös ellenőrzés adja a biztonságot: vagy megerősít minket, hogy a legjobb úton járunk, vagy segít időben korrigálni az irányt. A teszt ad egy személyre szabott táplálkozási útmutatót ad is az Ön vérének egyedi állapota alapján. Ez nem egy szigorú diéta, hanem egy finomhangolás, ami segít a testének. Így biztos lehet benne, hogy a program nem egy sablon, hanem egy élő, Önre szabott út a valódi változás felé.

Felelősségvállalás és folyamatos támogatás

Az én felelősségem is folyamatos, így 120 nap elteltével egy újabb, otthoni tesztet fog Ön elvégezni, amely feketén-fehéren megmutatja az elért eredményeket. Míg a javuló érzései a jó irányt mutatják, az anonim vérteszt az a térkép, amely objektíven bizonyítja, hogy a változás nemcsak érzés, hanem kézzelfogható tény.

  • Kontroll teszt  Az eredmény birtokában egy újabb konzultációnkon mindezt közösen értelmezzük: megbeszéljük, mit jelentenek a számok a gyakorlatban, és hogyan igazítjuk az étrendjét, hogy a lehető legjobb eredményt érje el. Így biztos lehet benne, hogy minden lépésünk tudatos és megalapozott.

Mostanra végigjártuk együtt a teljes utat az első beszélgetéstől a teszteken, az étrend finomhangolásán és a termékeken át, hogy most elérkezzünk a közös sikerünket jelentő kilencedik lépéshez.

  1. Online konzultáció

  2. Egészségteszt elvégzése

  3. Termékek megérkezése, napi szintű használata

  4. Teszteredmény kiértékelése, online konzultáció

  5. Étrend finomhangolása a teszteredmény alapján

  6. Kontroll egészségteszt elvégzése

  7. Kontroll teszt kiértékelése, online konzultáció

  8. Étrend további újra finomhangolása

  9. Záró online konzultáció Ez a végső értékelés, ahol Ön eldöntheti, hogy a megszerzett tudás birtokában és jobb egészségi állapotban magabiztosan halad tovább egyedül, vagy velünk folytatja az utat.

Képzeljen el egy fiatal nőt, aki éveken át bolyongott a rendszerben: inzulinrezisztencia, pajzsmirigyprobléma, ízületi fájdalmak, majd meddőség és depresszió követték egymást. Minden tünetére kapott gyógyszert, de a gyógyszerspirálból nem volt kiút.

"Az én szemléletem más: nem csak a tüneteket, hanem az összefüggéseket és a valódi gyökér-okot kerestem meg és végül a baba is megérkezett."

HEALTH CLAIMS AUTHORIZED BY THE EUROPEAN FOOD SAFETY AUTHORITY (EFSA) FOR THE BENEFICIAL EFFECTS OF HEALTH PROTOCOL PRODUCTS

Kizárólag olyan hatóanyagokkal dolgozom, amelyekre az EFSA, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság az alábbi állításokat engedélyezte. A hivatkozási forrást a lap alján találhatja meg. [90]

shield_9894986.png

It counteracts oxidative stress

koleszterin ikon.png

reduces cholesterol levels

medical-report_8505799.png

normalization of blood pressure

Reference: • EU Commission Regulation (EU 1924/2006 and 432/2012)

Any questions?

Feel free to contact us by email

z.nagytdr@gmail.com

dr. Tamas Nagy doctor, health economist

For 30 years I have been helping people on their way to a healthier life now you can take the first step!

Legal and ethical statement

The patient information on the website and online is for educational purposes and does not replace medical examinations but only complements them. They do not qualify as medical advice, nor as diagnosis, treatment, or prevention of diseases, and do not replace the opinion of your general practitioner or treating physician. In case of health complaints, immediately consult your doctor.The results of the Health Protocol are compiled based on health claims approved by EFSA (European Food Safety Authority), Dr. Tamás Nagy's professional insights, and numerous user experiences. The EFSA claims for a given product can be found on the so-called Product Sheets. Official source: www.zinzino.com.The 9lepes.hu site is operated by independent Zinzino partners. *We quoted Dr. Paul Clayton's professional insight on the site, but we do not make any therapeutic promises regarding Zinzino products. No Partner may claim that Zinzino products can help or are useful in treating or preventing specific diseases. The services of the 9 steps site are solely aimed at maintaining health. It is important that you continue to consult your own doctor for health complaints and follow their instructions. You can read the ethical rules for Zinzino Independent Partners in the Legal and Privacy Statement by clicking here.Dietary supplements do not replace a varied diet. We recommend that those under medical treatment or suffering from any chronic disease consult their treating physician before making any changes to their diet or when starting any new nutritional program.We do our best with good intentions to provide you with accurate information. If you have any questions, please contact us. Contact details here!

References, Bibliography

  1. Urban living and chronic diseases in the presence of economic growth: Evidence from a long-term study in southeastern China - Yixuan Luo 1,*, Sailan Wang
    PMCID: PMC9806235  PMID: 36600942 2022 Dec 19;10:1042413. doi: 10.3389/fpubh.2022.1042413

     

  2. Urbanization and health: The effects of the built environment on chronic disease risk factors among women in Tanzania
    Jessie Pinchoff  ,Carrie W. Mills ,Deborah Balk. Published: November 3, 2020 

     

  3. WHO - Urban health, 29 October 2021
     

  4. https://www.eea.europa.eu/publications/europes-air-quality-status-2024
     

  5. https://population.un.org/wup/publications/Files/WUP2018-Report.pdf
     

  6. Microglial production of TNF-alpha is a key element of sustained fear memory
     

  7. Brain, Behavior, and Immunity, Zhiqian Yu, Hotaka Fukushima, Chiaki Ono 
    Volume 59, January 2017, Pages 313-321

     

  8. Adipose expression of tumor necrosis factor-α: direct role in obesity-linked insulin resistance
     

  9. Hotamisligil GS, Shargill NS, Spiegelman BM. Science, August 1, 1993
     

  10. Obesity is associated with macrophage accumulation in adipose tissue
    Weisberg SP, McCann D, Desai M, Rosenbaum M, Leibel RL, Ferrante AW Jr. Journal of Clinical Investigation, December 15, 2003

     

  11. "Chronic inflammation in fat plays a crucial role in the development of obesity-related insulin resistance"
    Xu H, Barnes GT, Yang Q, Tan G, Yang D, Chou CJ, Sole J, Nichols A, Ross JS, Tartaglia LA, Chen H. Journal of Clinical Investigation, December 15, 2003

     

  12. Elevated levels of interleukin 6 are reduced in serum and subcutaneous adipose tissue of obese women after weight loss
    Dandona P, Weinstock R, Thusu K, Abdel-Rahman E, Aljada A, Wadden T. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, January 1, 1998

     

  13. Expression of the TNF-alpha system in obese and lean humans
    Kern PA, Saghizadeh M, Ong JM, Bosch RJ, Deem R, Simsolo RB. Journal of Clinical Investigation, May 1, 2001

     

  14. High circulating levels of tumor necrosis factor-alpha in Pima Indians: effect of weight loss
    Vozarova B, Weyer C, Hanson K, Tataranni PA, Bogardus C, Pratley RE. Metabolism, July 1, 2001

     

  15. Inflammatory markers and insulin resistance in obese patients undergoing bariatric surgery
    IllÁn-GÓmez F, Gonzálvez-Ortega M, Orea-Soler I, Alcaraz-Tafalla MS, Aragón-Alonso A, Pascual-Díaz M, Pérez-Paredes M, Lozano-Almela ML, Surgery for Obesity and Related Diseases, January 1, 2012

     

  16. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21660-inflammation
     

  17. Low-grade inflammation as a risk factor for cardiovascular events and all-cause mortality in patients with type 2 diabetes
    Westerink J, et al. Cardiovascular Diabetology, November 9, 2021

     

  18. The effects of the built environment on chronic disease risk factors among women in Tanzania
    Pinchoff J, Mills CW, Balk D. PLOS ONE, November 3, 2020

     

  19. Chronic Inflammation in Cancer Development
    Multhoff G, Molls M, Radons J Frontiers in Immunology, January 12, 2012

     

  20. The Association between Cardiovascular Risk Factors and Carotid Intima-Media Thickness: A Cross-Sectional Study from the UK Biobank
    Akyea RK, et al. International Journal of Environmental Research and Public Health, August 23, 2023

     

  21. Inflammation and cancer: paradoxical roles in tumorigenesis and implications in immunotherapies
    Xu J, et al. Journal of Hematology & Oncology, October 18, 2021

     

  22. Quantifying and understanding the higher risk of atherosclerotic cardiovascular disease among South Asians — results from the UK Biobank prospective cohort study
    Basu S, et al. Circulation, July 12, 2021

     

  23. Chronic inflammation: key player and biomarker-set to predict and prevent cancer development and progression based on individualized patient profiles
    Qian S, Golubnitschaja O, Zhan X. EPMA Journal, November 20, 2019

     

  24. A Possible Change Process of Inflammatory Cytokines in the Prolonged Chronic Stress and Its Ultimate Implications for Health
    Rui Tian, Gonglin Hou, Dan Li 1, Ti-Fei Yuan ScientificWorldJournal. 2014 Jun 3;2014:780616. doi: 10.1155/2014/780616

     

  25. Defining Dysbiosis for a Cluster of Chronic Diseases
    Petersen C, Round JL. Scientific Reports, September 9, 2019

     

  26. NLR and Intestinal Dysbiosis-Associated Inflammatory Illness
    Ghosh S, Hayden MS. Frontiers in Immunology, August 11, 2020

     

  27. Intestinal Microbiota as a Contributor to Chronic Inflammation and Its Potential Modifications
    Zawistowska-Deniziak A, Basałaj K. Nutrients, October 28, 2021

     

  28. Dysbiosis in Inflammatory Bowel Disease: Pathogenic Role and Potential Therapeutic Targets
    Oka A, Sartor RB. International Journal of Molecular Sciences, March 23, 2022

     

  29. The Role of Gut Microbiota in Intestinal Inflammation with Respect to Diet and Extrinsic Stressors
    Lee Y, Choi Y, Lee S, Lee H, Shim S, Park S, Yoon Y. Microorganisms, August 19, 2019

     

  30. Mechanisms of inflammation-driven bacterial dysbiosis in the gut
    Byndloss MX, Bäumler AJ. Mucosal Immunology, August 24, 2016

     

  31. Hidden Hunger: Micronutrient Deficiencies in Developing Countries
    Black RE, et al. The Lancet, September 2, 2008

     

  32. The Double Burden of Malnutrition in Low- and Middle-Income Countries
    Popkin BM, Corvalan C, Grummer-Strawn LM. The Lancet, December 16, 2019

     

  33. Global Nutrition Transition and the Pandemic of Obesity in Developing Countries
    Popkin BM, Adair LS, Ng SW. Nutrition Reviews, January 1, 2012

     

  34. Micronutrient Deficiencies in Global Crop Production
    White PJ, Broadley MR. Springer, 2009

     

  35. The New Malnutrition: Long-Term Impact of Nutrient-Poor Foods on Health
    Hyman M. Alternative Therapies in Health and Medicine, March 1, 2010

     

  36. ​Low-grade inflammation as a risk factor for cardiovascular events and all-cause mortality in patients with type 2 diabetes
    Westerink J, et al. Cardiovascular Diabetology, November 9, 2021

     

  37. The effects of the built environment on chronic disease risk factors among women in Tanzania
    Pinchoff J, Mills CW, Balk D. PLOS ONE, November 3, 2020

     

  38. Chronic Inflammation in Cancer Development
    Multhoff G, Molls M, Radons J. Frontiers in Immunology, January 12, 2012

     

  39. The Association between Cardiovascular Risk Factors and Carotid Intima-Media Thickness: A Cross-Sectional Study from the UK Biobank
    Akyea RK, et al. International Journal of Environmental Research and Public Health, August 23, 2023

     

  40. Inflammation and cancer: paradoxical roles in tumorigenesis and implications in immunotherapies
    Xu J, et al. Journal of Hematology & Oncology, October 18, 2021

     

  41. Defining Dysbiosis for a Cluster of Chronic Disease
    Petersen C, Round JL. Scientific Reports, September 9, 2019

     

  42. NLR and Intestinal Dysbiosis-Associated Inflammatory Illness
    Ghosh S, Hayden MS. Frontiers in Immunology, August 11, 2020Intestinal Microbiota as a Contributor to Chronic Inflammation and Its Potential Modifications
    Zawistowska-Deniziak A, Basałaj K. Nutrients, October 28, 2021

     

  43. Lipidomic Studies Reveal Specific Circulating Phosphatidylcholines as Surrogate Biomarkers of Omega-3 Index
    Ly R, et al. Journal of Lipid Research, October 12, 2023

     

  44. Omega-3 Fatty Acid Blood Levels: Clinical Significance Update
    Harris WS. Current Cardiovascular Risk Reports, November 1, 2014

     

  45. Új módszerrel térképezhetik fel a szív- és érrendszeri betegségeket, Index hírportál 2023.12.04.
     

  46. Új módszer a vér omega-3 zsírsavszintjének megállapítására
    OTSZ online kiadás 2023-12-04

     

  47. Comparison of point-of-care and laboratory HbA1c testing in a community pharmacy setting
    Hirst JA, et al. Annals of Clinical Biochemistry, January 1, 2017

     

  48. Evaluation of HbA1c determination methods in patients with hemoglobinopathies
    Rohlfing CL, et al. Diabetes Care, February 1, 20

     

  49. Measurement of Vitamin D and its Metabolites: Current and Future Directions
    Bikle DD, et al. Calcified Tissue International, February 1, 2020

     

  50. Standardization of 25-hydroxyvitamin D assays: impact of vitamin D-binding protein concentrations and uremic toxins on immunoassay results
    Cavalier E, et al. Clinical Chemistry, March 1, 2020

     

  51. Antioxidant and anti-inflammatory effects of polyphenols extracted from Ilex latifolia Thunb
    Zhang Y, et al. RSC Advances, February 9, 2018

     

  52. The Immunomodulatory and Anti-Inflammatory Role of Polyphenols
    Yahfoufi N, et al. Nutrients, November 2, 2018

     

  53. Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases
    Simopoulos AP. Journal of the American College of Nutrition, December 1, 2002

     

  54. Omega-3 Fatty Acids Effects on Inflammatory Biomarkers and Lipid Profiles among Diabetic and Cardiovascular Disease Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis
    O'Mahoney LL, et al. Scientific Reports, December 11, 2019

     

  55. Using an erythrocyte fatty acid fingerprint to predict risk of all-cause mortality: the Framingham Offspring Cohort, Michael I McBurney, Nathan L Tintle, Ramachandran S Vasan, Aleix Sala-Vila, William S Harris. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 114, Issue 4, October 2021, Pages 1447-1454 
     

  56. Omega-3 Fatty Acid Therapy: The Tide Turns for a Fish Story
    James H. O’Keefe, MD, Dany Jacob, MD, Carl J. Lavie, MD Mayo Klinic Proceedings,  vol. 92, Iissue1, P 1-3, January 2017

     

  57. Tsao CW, Vasan RS. Cohort profile: the Framingham Heart Study (FHS): overview of milestones in cardiovascular epidemiology. Int J Epidemiol 2015;44(6):1800–13.
     

  58. Pencina MJ, D’Agostino RB Sr, Larson MG, Massaro JM, Vasan RS. Predicting the 30-year risk of cardiovascular disease: the Framingham Heart Study. Circulation 2009;119(24):3078–84. 
     

  59. Pottala JV, Garg S, Cohen BE, Whooley MA, Harris WS. Blood eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids predict all-cause mortality in patients with stable coronary heart disease: the Heart and Soul Study. Circ Cardiovasc Qual Outcomes 2010;3:406–12. 
     

  60. Harris WS, Luo J, Pottala JV, Espeland MA, Margolis KL, Manson JE, Wang L, Brasky TM, Robinson JG. Red blood cell polyunsaturated fatty acids and mortality in the Women’s Health Initiative Memory Study. J Clin Lipidol 2017;11(1):250–9. 
     

  61. Harris WS, Tintle NL, Etherton MR, Vasan RS. Erythrocyte long-chain ω-3 fatty acid levels are inversely associated with mortality and with incident cardiovascular disease: the Framingham Heart Study. J Clin Lipidol 2018;12:718–24. 
     

  62. Low levels of cellular omega-3 increase the risk of ventricular fibrillation during the acute ischaemic phase of a myocardial infarctionJuly 2008 Resuscitation 78(3):258-64
     

  63. From alga to omega; have we reached peak (fish) oil? Paul R Clayton. Szabolcs Ladi
    J R Soc Med 2015 Sep;108(9):351-7

     

  64. Changes in Erythrocyte Omega-3 Fatty Acids in German Employees upon Dietary Advice by Corporate Health, Dietrich Rein 1, Matthias Claus 2, Wolfgang Frosch 2, Winfried März 3 4 5 6, Stefan Lorkowski 6 7, Stefan Webendoerfer 2, Thorsten Schreiner 2 Nutrients, 2020 Oct 25;12(11):3267.
     

  65. The Importance of Maintaining a Low Omega-6/Omega-3 Ratio for Reducing the Risk of Autoimmune Diseases, Asthma, and Allergies. James J. DiNicolantonio, PharmDSaint Luke’s Mid America Heart Institute, Kansas City, MissouriJames O’Keefe, MDSaint Luke’s Mid America Heart Institute, Kansas City, Missouri, Mo Med. 2021 Sep-Oct; 118(5): 453–459.
     

  66. Hodge L, Salome CM, Hughes JM, et al. Effect of dietary intake of omega-3 and omega-6 fatty acids on severity of asthma in children. The European respiratory journal. 1998;11:361–5.
     

  67. Vitamin D: Nutrient, Hormone, and Immunomodulator byFrancesca Sassi, Cristina Tamone and Patrizia D’Amelio. Department of Medical Science, Gerontology and Bone Metabolic Diseases, University of Turin, 10126 Turin, Italy. Nutrients 2018, 10(11), 1656, https://doi.org/10.3390/nu1011165 Published: 3 November 2018
     

  68. The Impact of Vitamin D Levels on Inflammatory Status: A Systematic Review of Immune Cell Studies
    Calton EK, et al. PLoS ONE, November 3, 2015

     

  69. Effect of vitamin D supplementation on inflammation and nuclear factor kappa-B activity in overweight/obese adults: a randomized placebo-controlled trial
    Mousa A, et al. Scientific Reports, November 9, 2017

     

  70. Prebiotic selection influencing inflammatory bowel disease treatment outcomes: a review of the preclinical and clinical evidence
    Ariaee A, et al. eGastroenterology, April 3, 2024

     

  71. Effects of Prebiotic Therapy on Gastrointestinal Microbiome of Individuals with Inflammatory Conditions: A Systematic Review
    Zhang Y, et al. Digestive Diseases and Sciences, April 24, 2023

     

  72. A clinical trial about effects of prebiotic and probiotic supplementation on weight loss, psychological profile and metabolic parameters in obese subjects. Ben Othman R, et al. Endocrinology, Diabetes & Metabolism, June 1, 2023
     

  73. Effect of a Prebiotic Formulation on Frailty Syndrome: A Randomized, Double-Blind Clinical Trial
    Buigues C, et al. International Journal of Molecular Sciences, March 17, 2016Prebiotic effects: metabolic and health benefits
    Roberfroid M, et al. British Journal of Nutrition, August 1, 2010

     

  74. Prebiotic effects of inulin and oligofructose
    Roberfroid MB. British Journal of Nutrition, May 1, 2002

     

  75. Beta-Glucan as a Soluble Dietary Fiber Source: Origins, Biosynthesis, Extraction, Purification, Structural Characteristics, Bioavailability, Biofunctional Attributes, Industrial Utilization, and Global Trade. Authors: Tiwari, U.; Cummins, E.. Publication: Nutrients. March 21, 2024
     

  76. The Cholesterol-Lowering Effect of Oats and Oat Beta Glucan
    Authors: Tiwari, U.; Cummins, E. Publication: Nutrients. November 27, 2019

     

  77. Barley β-glucan reduces blood cholesterol levels via interrupting bile acid metabolism
    Y Wang, SV Harding, SJ Thandapilly, SM Tosh, PJH Jones, NP Ames
    British Journal of Nutrition, 2017•cambridge.org

     

  78. Highly Soluble β-Glucan Fiber Modulates Mechanisms of Blood Glucose Regulation and Intestinal Permeability
    AM Marcobal, BR McConnell, RA Drexler, KM Ng, MX Maldonado-Gomez, AMS Conner. Nutrients, 2024•mdpi.com
     

  79. The Pharmacological Activities and Toxicological Effects of Amygdalin
    Ghazala M. Alwan, Sadiq A. Afshari, Pharmacognosy Reviews. December 10, 2022

     

  80. Effect of Methylfolate, Pyridoxal-5′-Phosphate, and Methylcobalamin Supplementation on Homocysteine and Low-Density Lipoprotein Cholesterol Levels in Patients with Methylenetetrahydrofolate Reductase Polymorphisms
    Evgeny Pokushalov et al., Nutrients. May 21, 2024

     

  81. Vitamin E: Mechanism of Its Antioxidant Activity
    Ryo YAMAUCHI, J--Food Science and Technology International, Tokyo, Stage. 1997

     

  82. Vitamin E Supplementation and Cardiovascular Health: A Comprehensive Review
    Mayank Kumar, Prasad Deshmukh, Mayank Kumar, Asmi Bhatt, Arya Harshyt Sinha, Parth Chawla
    Cureus. 2023 Nov 2

     

  83. Serum vitamin E levels and chronic inflammatory skin diseases
    Xiaofang Liu, Guang Yang, Mengxin Luo, Qi Lan,
    PLOS ONE, December 14, 2021.

     

  84. Therapeutic Potential of Polyphenols and Other Micronutrients of Marine Origin
    Leonel Pereira, João Cotas. PMC, May 26, 2023

     

  85. Marine Polyphenols in Cardiovascular Health: Unraveling Structure–Activity Relationships,
    Mechanisms, and Therapeutic Implications
    D P Nagahawatta, N M Liyanage, Thilina U, Jayawardena, You-Jin Jeon, Int J Mol Sci. 2024 Aug

     

  86. Inhibitory Effects of Polyphenols-Rich Components From Three Edible Seaweeds on Colon Cancer Cells
    Lingxiao Yi1Qi, Wang, Haiyan Luo, Daqing Lei, honghai Tang,Sijia, Lei2
    Frontiers in Nutrition, December 22, 2022

     

  87. Long-term HbA1c variability and macro-/micro-vascular complications in type 2 diabetes mellitus: a meta-analysis update
    Sartore Giovanni, et al. Acta Diabetologica, January 30, 2023

     

  88. Diabetes Control and Complications Trial (DCCT)
    The DCCT Research Group. Diabetes Care, September 1, 1987

     

  89. Az étrend-kiegészítőkről szóló EU irányelvnek megfelelően, a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette csak ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség van - NNGYK
     

  90. Az EFSA (European Food Safety Authority) által jóváhagyott egészségügyi állításokat tartalmazó listát az EU Register of Nutrition and Health Claims tartalmazza. Ez a regiszter tartalmazza az összes engedélyezett és nem engedélyezett egészségügyi állítást, valamint azok használati feltételeit.

Irodalomjegyzék
bottom of page