top of page

A blog tartalma oktatási célú és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősül orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesíti a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait.

Ezekben már most is van rovar: Pick, Tuc, Tibi, Szamos...

A napokban a közösségi oldalakon nagy felhördülést keltett, hogy az EU-ban rovarok kerülhetnek összetevőként az élelmiszerekbe. Rendben, no de tudjuk-e, hogy már most is rengeteg termékkel eszünk rovarösszetevőket?


Epres joghurt?

A szép piros színe véletlenül sem az epertől származik, hanem kármin vagy kárminsav (E120). E csodát a nőnemű bíbortetű szárított testéből állítják elő. Fellelhető édességekben és húskészítményekben. Nézzünk néhány példát!

A bevonatos cukorkák szép piros színe: M&M's drazsék, a Franciadrazsé, és a Dunakavics. Ott vannak más édességek is, pl. a rózsaszín bevonatú fánkokban, vagy mignonokban, a marcipán tortadíszekben (pl. Szamos), egyes gyümölcsös töltött csokikban (pl. Tibi, Vadász). Meglepő, de még péksüteményen és bacon ízesítésű kekszen (Tuc) is E120 színezék volt feltüntetve.
Számos húskészítménybe is kerül kárminsav. Ott van rengeteg löncshúsban, felvágottban, párizsikban (pl. Pick Harmónia, Pápai Sliced Bologna Sausage, Finonimo, eFeF), virslikben (pl. Kaiser Frankfurter Party, PICK Pickolino, Finonimo), májkrémekben (pl. Kaiser, Finonimo), debreceni és lecsókolbászban (Hetvenhetes, Kaiser), és füstölt parasztkolbászokban is (pl. Gyarmati). Sőt, kerülhet kármin a piros halikrákba, vagy egyes halrudakba is.


Mitől fényesek a gyümölcsök?

Ez a remek találmány a sellak (E904), ami a Laccifer lacca indiai pajzstetű gyantás váladékából készült tisztított és fehérített bevonat. Hőre könnyen lágyul, ideális bevonat. Fellelhető csokoládékban, csokoládékba mártott magvakban, kekszekben, ostyákban, gabonapelyhekben, drazsékban. Perle d'Or Belgian Seashells belga (kagyló és csiga formájú) csokoládé praliné, Dr Gerard csokiba mártott keksz, a Kalifa Granada csokiba mártott termékek, Harry Potter Bertie Bott's Beans ízesített cukorka, Nobilis csokoládés aszalt gyümölcs, ILLA pálinkás drazséi, a Dr. Oetker arany Dekor gyöngy és a Kinder Schoko-Bons.


Persze az újonnan forgalomba kerülő rovar alapú élelmiszerek nem csak méhgyomornedvet, vagy tetűgyantát tartalmaznak, hanem jóval többet. Rovarfehérjét lárvákból, vagy konkrétan az egész rovart. Sajnos, ahogy szokott lenni, most még felháborodás van, de szép lassan bekúszik majd a köztudatba, kap egy PR támogatást, "szakértők" nyilatkoznak majd a pozitív öko- és egészségügyi hatásokról - hiszen csak pénz kérdése -, és a végén fel sem fog tűnni nekünk.


Források: penzcentrum.hu, Zöldtanya Biokert, saját gyűjtésComments


Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page