top of page

Elhatározás-próbálkozás-kudarc helyett jóga

Sok olyan dolog van az életben, amiről tudjuk, hogy képesek vagyunk átalakítani rossz szokásainkat, életünket, mégis minden marad a régiben. Általában néhány napig vagy hétig ugyan próbálkozunk, erőfeszítést teszünk, odafigyelünk, aztán szinte észrevétlenül minden a régi kerékvágásban halad tovább. Sajnos egy újabb kudarcélményként tároljuk korábbi törekvésünk, egyre inkább megerősödve abban a hibás elképzelésben, hogy „ilyen vagyok, nincs mit tenni, én már nem változom”. Sok esetben sajnos a környezetünk is csak nehezíti az átalakulást, lemondóan legyint, összemosolyognak a legújabb diétán vagy nikotintapaszon és szinte ordít róluk, ha nem is mondják ki, hogy nem hisznek bennünk, nem tartanak elég erősnek. Még ennek ellenére is képesek vagyunk a változásra, csak megfelelő módszert kell alkalmaznunk. A jóga eszköztárában sok olyan módszer van, ami ebben támogat bennünket. Az egyik talán legerősebb eszköz a jóga nidrá, a jógikus alvásnak is nevezett mélyrelaxációs módszer, ami kicsit több mint egy vezetett relaxáció. Jellemzője, hogy miközben a test teljesen ellazul, az elme éber marad. Éber állapotban tett elhatározásaink betartásának leggyakrabban határt szabnak megszokásaink, életmódunk, napi körülményeink. Ilyenkor a változást nem belül engedjük, csak kívül a viselkedés szintjén akarjuk megvalósítani. Márpedig ezt sokáig nem lehet megtenni. Amit a lelkünk nem érez, azt hosszú időn keresztül nem tudjuk magunkra kényszeríteni, és ha megtesszük, az nem marad büntetlenül. Az a változás azonban, ami mélyebb szinten történik, részünké válik és beépül viselkedési és gondolkodási mintáinkba. A jóganidrában alkalmazott szankalpa (=elhatározás) ezt a belső átalakulást okozza. A sankalpa egy rövid, jelen időben és kijelentő módban megfogalmazott cél, ami a megfelelően vezetett gyakorlat bizonyos pontjain ismételve, mint egy mag a jól előkészített talajban elültetésre kerül és ott fejlődni, erősödni kezd.

A változás elindul belül, amikor a technika alkalmazásával a feles és felhalmozott feszültségeket letesszük legalább egy kis időre. A jóga nidrá az a technika, amit mindenkinek érdemes lenne ismernie és alkalmaznia, függetlenül attól, hogy állandó stresszel küzd, vagy csak a vizsgaidőszakot szeretné hatékonyabbá tenni, hogy rossz szokásoktól szeretne megszabadulni, vagy csak saját életét akarja nyugodtabbá tenni. A szankalpa választása segít átgondolni és sorrendbe állítani a vágyainkat, azt hogy mit is szeretnénk igazán elérni, merre felé is vágyjuk a haladásunkat. A változás lehetőségét tartogatják a testtartások (ászanák) és a légzőgyakorlatok (pránajámák) is. Nem szükséges naponta több órát jógagyakorlással töltenünk az eredmény elérése céljából, elég naponta 5-10 percet. (Egy idő után persze majd kiderül, hogy a gyakorlás által összeszedettebbek, céltudatosabbak leszünk és lesz több időnk is gyakorlásra).

"Kedves Vendégünk! Minden egyes blog bejegyzést komoly munka előz meg. Célunk, hogy, olyan megoldásokat adjunk Önnek, amelyeket a blog elolvasását vagy videós előadást követően, azonnal be tudja építeni az életébe! A weboldalon lévő és online beteginformációk nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészíti azokat. A 9 lépés oldal szolgáltatásai kizárólag az egészség megőrzésére irányulnak. Fontos, hogy egészségügyi panaszai esetén továbbra is forduljon orvosához és tartsa be az utasításait." -
Dr. Nagy Tamás orvos, egészségügyi-közgazdász

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page