top of page

A blog tartalma oktatási célú és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősül orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesíti a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait.

Lehet, hogy butára esszük magunkat?

Az egészségtelen étrend Alzheimer-kórhoz vezethet, mert az agy inzulinrezisztenciájához, "3-as típusú cukorbetegséghez" vezet - állítják amerikai kutatók.

Elméletük szerint a helytelen étrend az inzulinhormon magas szintjéhez vezet, amely ugyanúgy károsíthatja az agysejteket, ahogyan a 2-es típusú cukorbetegség befolyásolja az izom-, máj- és zsírsejteket.

Ha túl sok inzulin éri agyunkat, akkor kevésbé tudunk gondolkodni és új emlékeket létrehozni. A zsírban és cukorban gazdag étrendet régóta kapcsolatba hozzák az Alzheimer-kór magasabb kockázatával, más tanulmányok pedig azt jelezték, hogy az egészségesnek tartott mediterrán étrenden élőknél kisebb a betegség kialakulásának esélye.

A Washington Egyetem kutatói kisméretű humán tanulmányukban úgy találták, hogy azok, akiknél inzulin orrsprayt alkalmaztak, jobban emlékeztek a nekik elmondott történetek részleteire és figyelmüket hosszabb ideig fenn tudták tartani. 240 önkéntessel - akik valamennyien a szellemi leépülés kezdeti jeleit mutatták - a későbbiekben egy klinikai próba keretében arra keresnek választ a kutatók, hogy a spray használata védőhatású lehet-e a páciensek memóriájára és tanulási képességeire.

Ha az elmélet helytálló, akkor egészséges étrenddel és több mozgással csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata.

"Úgy hiszem, hogy az Alzheimer-kór az inzulinrezisztenciával kezdődik. Ha el tudjuk kerülni agyunk diabéteszét, akkor rendben vagyunk. De amint elkezdődik, több fronton kell megtámadnunk"

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page