top of page

Kétségek a koleszterin kérdésben?

A University of South Florida professzora, David Diamond, és nemzetközi kutatócsapata áttekintő közleménye szerint, azon idősebb emberek esetében, akik vérében magas a rossznak tartott koleszterin, az LDL-C (alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterin) szintje, ugyanolyan, vagy hosszabb élettartamra lehet számítani, mint alacsony koleszterinszintű kortársaiknál.

A kutatás a magas (2,369) impaktfaktorú BMJ, British Medical Journal-ban jelent meg.

Fontos, hogy a megállapítás csak 60 év felettiekre érvényes. Fiatalabb korban komoly problémát jelenthet a magas koleszterinszint.

Az áttekintett közleményekben több mint 68.000 idősebb (60 év fölötti) ember szerepelt, és az eredmény kétségbe vonja a koleszterin-hipotézist, ami szerint magasabb koleszterinszint esetén nagyobb az elhalálozás kockázata, ezért a koleszterinszintet ajánlatos pl. sztatin gyógyszerekkel csökkenteni.

A vizsgálat eredményei szerint a magas koleszterinszint védő hatású lehet azokkal a betegségekkel szemben, amelyek gyakoriak az idősebb korosztály tagjainál, így pl. magas koleszterinszint esetén kisebb a neurológiai betegségek (pl. Alzheimer- és Parkinson-kór) kockázata, és a nagy LDL-C-vérszint védő hatású a rák és a fertőző betegségek kialakulásával szemben is. Ezzel ellentétben, az alacsony LDL-C-vérszint valószínűleg növeli a felsorolt betegségekkel kapcsolatos fogékonyságot.

A korrekt tájékoztatás jegyében ki kell elmelnem, hogy ugyanakkor más kutatások egyértértelmű összefüggést mutatnak a szív-, érrendszeri megbetegedések és a koleszterin szintje között. Így a kérdés kissé morbid formában úgy is feltehető, miben szeretnénk meghalni?

A megoldás persze az, hogy egészségesebb életvitellel és nem gyógyszeresen próbáljuk befolyásolni az elmelkedett koleszterint, és teszem hozzá a zsírsav szinteket.

A 9 lépés életprogram kifejezetten figyel erre a parodoxon megoldási lehetőségeire.

"Kedves Vendégünk! Minden egyes blog bejegyzést komoly munka előz meg. Célunk, hogy, olyan megoldásokat adjunk Önnek, amelyeket a blog elolvasását vagy videós előadást követően, azonnal be tudja építeni az életébe! A weboldalon lévő és online beteginformációk nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészíti azokat. A 9 lépés oldal szolgáltatásai kizárólag az egészség megőrzésére irányulnak. Fontos, hogy egészségügyi panaszai esetén továbbra is forduljon orvosához és tartsa be az utasításait." -
Dr. Nagy Tamás orvos, egészségügyi-közgazdász

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page