top of page

Bőrproblémák

A bőrproblémák egészségi állapotunkat tükrözik. Ha szervezetünkben nincs rendben valami, az rövid időn belül jelentkezni fog bőrünkön is. Sokszor ezért elég csak a táplálkozáson változtatni, hogy bőrünk felszíne ismét sima és egészséges legyen.

Az emésztőrendszerünk és a bőrünk között igen szoros az összefüggés. Azok a dolgok, amelyek a bőrünket irritálják, az emésztőszerveknek sem tesznek jót. Ami kiütést, bőrpírt, gyulladást, ekcémát vagy bármilyen bőrbetegséget okoz, az jó eséllyel hasonlóképp irritálja az egész szervezetet.

A sima, ruganyos, egészséges bőr az egészséges emésztés velejárója, amit kiegyensúlyozott táplálkozással érhetünk el. Szervezetünk legfőbb építőelemei közé tartoznak az esszenciális zsírsavak. Ezek közül is kiemelten fontosak az omega-3 típusúak, mint amilyenek az állati eredetű EPA, DHA, vagy a növényi eredetű ALA. Ezeket szervezetünk nem képes előállítani, ezért csak étkezéssel tudjuk bevinni – elsősorban tengeri halak, vagy egyéb tengeri élőlények fogyasztásával.

Az omega-3 zsírsavak úgy járulnak hozzá a bőr optimális állapotának fenntartásához vagy visszaállításához, hogy normalizálják annak szaru-képződését, javítják a bőr sejtjei közötti összetartást, és azzal, hogy beépülnek a sejthártyába, rugalmasabbá teszik azt.

Mivel egészségének fenntartásához szüksége van az omega-3 zsírsavakra, bőrünk jelzi számunkra, hogy hiányt szenved belőlük: kiszárad, töredezetté és érzékenyebbé válik. Megfelelő omega-3 fogyasztással hatékonyan regenerálhatjuk bőrünket, csökkenthetjük annak irritációját.

Az omega-3 zsírsavak az aknés bőrproblémákra is jó megoldást jelenthetnek, 2 hónapos kúra után már jelentős javulás is elérhető.

Az omega-3 zsírsavak a sejtmembrán egészségéért felelősek, valamint az anyagcsere-folyamatban is aktív szerepet vállalnak. A sejtmembrán felel továbbá az egész sejt vízháztartásáért, rugalmasságáért és így azért is, mennyire lesz ráncos a bőrfelszín.

Az omega-3 zsírsavak gyulladásgátló szerepet is betöltenek a szervezetben, megakadályozzák a gyulladásos mediátorok, a sejt számára méregező anyagok termelődését is, így közvetett módon hatva a bőr állapotára is.

A mai étrendünk nagyon kiegyensúlyozatlan esszenciális zsírsavbevitel szempontjából; az omega-6 és omega-3 zsírsavak optimális aránya 1:1, ma viszont általánosságban 25-30:1 arányban visszük be ezeket, azaz 25-30-szor annyi omega-6 zsírsavat fogyasztunk, mint amennyi omega-3-at. Ez valószínűleg szerepet játszik az egyre gyakoribb gyulladásos bőrbetegségek (akné, pszoriázis, rosacea, stb.) kialakulásában. Egy dán tanulmány 113 (1 és 15 év közötti) gyermek bőrét, illetve a halolaj bőrre gyakorolt hatását vizsgálta. A felmérésben résztvevők 4 hónapon keresztül napi 5 ml természetes, stabil halolajat fogyasztottak. A vizsgálat eredményei igazolták az omega-3 zsírsavak pozitív hatásait: 12 hét elteltével az ekcémás gyermekek 65%-ának enyhültek a bőrtünetei, a száraz bőr 68%-ban regenerálódott, sőt a gyakran betegeskedő gyermekek 69%-a ellenállóbb lett a fertőzésekkel szemben is.

Tags:

"Kedves Vendégünk! Minden egyes blog bejegyzést komoly munka előz meg. Célunk, hogy, olyan megoldásokat adjunk Önnek, amelyeket a blog elolvasását vagy videós előadást követően, azonnal be tudja építeni az életébe! A weboldalon lévő és online beteginformációk nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészíti azokat. A 9 lépés oldal szolgáltatásai kizárólag az egészség megőrzésére irányulnak. Fontos, hogy egészségügyi panaszai esetén továbbra is forduljon orvosához és tartsa be az utasításait." -
Dr. Nagy Tamás orvos, egészségügyi-közgazdász

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page