top of page

A blog tartalma oktatási célú és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősül orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesíti a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait.

Meddőség?

Magyarországon 10 év alatt háromszorosára nőtt a meddő párok száma, ez a probléma jelenleg kb. 300 000 párt érint. Bár több beavatkozás is célravezető lehet, de a meddő párok 25%-a mégis gyermektelen marad.

Vajon mi lehet ennek az oka? Amennyiben a vizsgálatok szervi problémákat igazolnak, meg lehet kezdeni a terápiát. Ezek mellett számolnunk kell a stressz (ami manapság egyre gyakoribb), az életmódbeli és környezeti ártalmak okozta időszakos vagy teljes meddőséggel is.

A meddő párokon belül 40%-ban a férfiak, 20%-ban pedig a párok mindkét tagja

valamilyen rendellenességben szenved, amely gátolja a fogantatást. Általában 2 év sikertelen próbálkozás után javasolt megkezdeni a teljes kivizsgálást, az okok feltárását. Kutatók azonban úgy vélik, hogy a megfelelő táplálkozással már a tervezett terhesség előtt is sokat tehetünk a fogantatásért és a majdan megszülető gyermekünk egészségéért. Különösen fontos, hogy a tervezett terhesség előtt is kezdjük meg a felkészülést, mert a gyermeket vállalók életkora is jelentősen kitolódott. Kb. 30 évvel ezelőtt egy 25 éves korában szülő nő már idősebbnek számított. Ma már a 40 évesen első gyermeküket vállaló nők teljesen természetesek. Ha viszont ebben a korban derül ki a meddőség, és kezdik meg az okok feltárását, kifuthatnak az időből.

Omega-3 és a meddő nő

A nők manapság sokkal több szénhidrátot fogyasztanak, mint 50-60 évvel ezelőtt. Ez felborítja a szervezetünkben található zsírsavak egyensúlyát, így a hormonháztartás nem tud megfelelően működni, mely akár termékenységi problémákhoz is vezethet.

Az omega-3 pótlás növelheti a teherbeesés esélyét – állítja dr. Tom Saldeen professzor. A termékenységi problémákkal küzdő nőknél gyakran figyelhető meg a méhben csökkent véráramlás. A megfelelő omega-3 és omega-6 aránynak köszönhetően azonban megnövekszik az omega-3 alapú prostacyclin szint, ami értágító hatással jár, és a thomboxane szint, ami viszont érszűkítő. Így a méhben normálissá válik a véráramlás, és nő az esély a fogantatásra, illetve a várandósság fennmaradására a szülésig. Az omega-3 gyulladáscsökkentő hatással is bír, illetve hozzájárul az egészséges sejtosztódáshoz is.

Omega-3 és a meddő férfi

Az USA Illinoisi Egyetemének munkatársai szerint az omega-3 zsírsav javítja a férfiak nemzőképességét. „Vizsgálatainkban speciális génkezelt egereket használtunk, akiknél hiányzott egy enzim, ami a dokozahexaénsav (DHA) előállítása szempontjából alapvető. A DHA hiányában a hím állatok meddők voltak, kevés és bizarr alakú spermiumokat termeltek, amelyek nemzésképtelenek”- mondja Manabu Nakamura, az Illinoisi Egyetem táplálkozáskutatója. A DHA az omega-3 zsírsav egyik fontos összetevője. Amennyiben omega-3 tartalmú étrendet fogyasztottak a kísérleti példányok, a nemzőképesség teljesen visszaállt. Ez a vizsgálat az első, amely alátámasztja a DHA közvetlen fontosságát a férfiak nemzőképességéhez.

Egy másik vizsgálatba 266 terméketlen férfit vontak be (alacsony spermiumszám, melyek mozgási képessége is csökkent, sőt alaki eltérések is mutatkoztak). A résztvevők naponta 1,82g EPA és DHA tartalmú omega-3 kapszulát fogyasztottak 32 héten át. A kiértékelt eredmények alapján a 32. hét után a spermiumokban magasabb EPA és DHA koncentrációt mértek, valamint azok száma is megnövekedett, 15 millió/ml-ről átlagosan 28 millió/ml-re. Mivel az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással vannak, a káros folyamatokat blokkolják, így a spermiumok alaki rendellenességeit is csökkenthetik.

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page