top of page

Rheumatoid arthritis

Magyarországon legalább 37 ezer rheumatoid arthritises beteggel kell számolni, nőknél gyakoribb. Százezer lakosonként évi 50 új esettel számolhatunk. Rheumatoid arthritisben a diagnózis felállítása után 10 évvel a betegek 92%-ának van valamilyen funkcionális fogyatékossága, közel felük munkaképtelen. Épp ezért fontos a gyógyszeres kezelés mellett természetes megoldásokat is kell keresnünk. Az omega-3 zsírsavakat e területen 30 éve kutatják és ezek alapján igazolt, hogy valós hatékony segítséget jelenthetnek a betegek számára.

A kórkép akár gyerekkorban is előfordulhat, de leggyakrabban a 40-es, 50-es életkorban kezdődik, elsősorban nőkön (férfi:nő 1:3). A betegségben elvitathatatlan a genetikai tényezők fontossága, ugyanakkor sem a genetikai tényezők, sem a környezeti faktorok önmagukban nem elegendőek a rheumatoid arthritis kiváltásához, ehhez azok komplex együtthatása szükséges. A betegség lényege az ízület krónikus gyulladása, amely a porc, a porc alatti csont és a struktúrák károsítása révén az ízületek pusztulásához és súlyos funkciózavarhoz vezet. A rheumatoid arthritis fokozott halálozással is jár, és más szervek, így a tüdő, a szem és az erek érintettségével jár. A folyamat jellemzője a vérben lévő ún. T- és B-sejtek, valamint a macrophagok fokozott aktivációja.

A rheumatoid arthritis diagnózisának alapja még ma is az Amerikai Reumatológiai Kollégium hét klasszifikációs kritériumából négynek a megléte: a reggeli ízületi merevség, a kezek érintettsége, legalább három ízület arthritise (gyulladása), szimmetrikus ízületi érintettség, rheumatoid csomó jelenléte, radiológiailag igazolt ún. juxtaarticularis osteoporosis és/vagy erózió, valamint rheumatoid faktor-szeropozitivitás a vérvizsgálatban.

A tanulmányok alapján a korán elkezdett bázisterápia, főként a methotrexate kezelés jelentősen lassítja a progressziót, javítja a betegek életminőségét és csökkenti a halálozást különösen a rossz prognózisú esetekben. A klinikai vizsgálatokban korainak általában a két éven belül kezdődött rheumatoid arthritist tartják. A tüneti gyulladáscsökkentő szerek – a nem szteroid gyulladáscsökkentők és a szteroidok – a betegség súlyosbodására azonban nem, vagy csak kevéssé hatnak.

A gyakorlatban leginkább használt biológiai terápiás szerek ma a TNF-alfa gátlásán alapulnak (21), ugyanakkor megjelentek új terápiás célpontok is, amelyek közül a klinikai alkalmazás szempontjából az IL-1, IL-6, a B-sejtek és a CTLA4-Ig (citotoxikus T-lymphocyta-antigén 4- immunglobulin) emelhetők ki. A biológiai terápiás szerek jelentős gyulladáscsökkentő hatásukat 8-12 héten belül kifejtik, a betegség progresszióját a hagyományos szerekkel összehasonlítva hatásosabban megfékezik. A gyakorlatban leginkább használt biológiai terápiás szerek ma a TNF-alfa gátlásán alapulnak.

Az igen hatékony, de költséges kezelés indikációja és a betegek monitorozása szigorú szakmai elvek szerint szabályozott. Biológiai terápia adását ma csak arthritiscentrumban kezdhetik el, ezt követően a gyógyszer szubkután beadása a kezelőorvosnál vagy a beteg otthonában is történhet. Mellékhatásként a TNF-alfa-gátlóval kezelteknél általában nem a banális infekciók aránya gyakoribb, hanem néhány betegnél kialakulhat súlyos (sokszor ritkábban előforduló kórokozó által kiváltott) fertőzés vagy már meglévő latens (például tbc-s) fertőzés reaktiválódása. A betegeket ezért TNF-alfa-gátlás előtt tuberculosisra kötelező szűrni, mellkas-röntgenvizsgálat és tuberkulinpróba szükséges. Kontraindikációt jelent még a rosszindulatú daganatos betegség, súlyos pangásos szívelégtelenség.

A betegség aktivitásának, javulásának és a terápia hatásosságának megállapításához nemzetközi kritériumrendszerek állnak rendelkezésre, amelyek a laboratóriumi jelek (Westergreen, C-reaktív protein) és a klinikai tünetek (duzzadt és nyomásérzékeny ízületek száma, vizuális analóg skálán mért szubjektív megítélés) változásán alapulnak. Az aktivitás mérésére a 28 ízület állapotát mérő disease activity score (DAS28) használata terjedt el leginkább.

Természetes megoldásként az omega-3 zsírsavakat számos halolaj formájában vizsgálták klinikailag az utóbbi 3 évtizedben rheumatoid arthritisben (RA), szisztémás lupus erythematosusban (SLE), lupus nephritisben és osteoarthritisben (OA). Ez alább idézett tanulmány megpróbálja összefoglalni e 30 év kutatásainak legfontosabb eredményeit annak érdekében, hogy értékeljék az omega-3 zsírsavak klinikai hatékonyságát a meglévő kezelési módok mellett.

Összesen 20 klinikai vizsgálatot végeztek az RA-ban, amelyek közül 16 szignifikáns javulást mutatott a többszörös betegség klinikai kimeneteleiben. Kilenc klinikai vizsgálatot végeztek SLE és lupus nephritisben, amelyek közül 6 jelentős javulást mutatott 1 vagy több klinikai kimenetelben. Az OA-ban összesen 4 klinikai vizsgálatot végeztek, melyek közül 3 jelentős javulást mutatott legalább egy klinikai paraméterben.

Az omega-3 zsírsavak klinikai hatásainak több mechanizmusa is érintett, beleértve az eicosanoid szintézisének modulálását egy gyulladáscsökkentő profilra és a proinflammatorikus citokinek elnyomására. Összességében elmondható, hogy a halolaj-kiegészítők biztonságos és hatásos hatóanyagnak tűnnek, amelyet a RA jelenlegi kezelési rendszereihez lehet hozzáadni.

Eredeti tanulmány:

Omega-3 Fatty Acids in Rheumatic Diseases: A Critical Review

Umair Akbar; Melissa Yang; Divya Kurian; Chandra Mohan

JCR: Journal of Clinical Rheumatology. 23(6):330–339, SEP 2017

DOI: 10.1097/RHU.0000000000000563, PMID: 28816722

Issn Print: 1076-1608

Publication Date: 2017/09/01

Források: A rheumatoid arthritis modern kezelési és gondozási lehetőségei Magyarországon (Gergely Péter, Poór Gyula) és saját gyűjtés klinikai tanulmányokból.

"Kedves Vendégünk! Minden egyes blog bejegyzést komoly munka előz meg. Célunk, hogy, olyan megoldásokat adjunk Önnek, amelyeket a blog elolvasását vagy videós előadást követően, azonnal be tudja építeni az életébe! A weboldalon lévő és online beteginformációk nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészíti azokat. A 9 lépés oldal szolgáltatásai kizárólag az egészség megőrzésére irányulnak. Fontos, hogy egészségügyi panaszai esetén továbbra is forduljon orvosához és tartsa be az utasításait." -
Dr. Nagy Tamás orvos, egészségügyi-közgazdász

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page