top of page

A lelkiismeretlen halolajipar

Fordította Dr. Kispál Arlett, szerkesztette: Dr. Nagy Tamás

Eredeti cím: Miért fogyasszunk halolajat 2018-ban?

"Paul Clayton vagyok, klinikai gyógyszerész, táplálkozástudománnyal foglalkozom. Az élelmiszerek, a táplálkozás és az egészség összefüggéseinek megszállott kutatója vagyok. Oldalamon (http://www.drpaulclayton.eu) a tudományos kutatások legújabb eredményein alapuló, az egészséget szolgáló táplálkozási tanácsokat találhat.

A halolajipar a maga évi 13 milliárd USD forgalmával a világ bizonyos részein szinte vallássá vált. A Scandawegianok például születéstől a sírig isszák a Mollers Tran nevű csukamájolajat, amire szentségként tekintenek. És miért teszik ezt, amikor ez a készítmény nem csak hogy teljesen hatástalan, de teljesen rossz ízű is?

Vessünk egy pillantást a táplálékkiegészítő-iparra. Lelkiismeretlen vállalkozók tudatosan öntik folyóként az általuk a feldolgozás során teljesen hatástalanná vált olajukat a gyanútlan fogyasztók elé. Kiszivattyúznak a tengeri ökoszisztémából évente 20-25 millió tonna halolajat, feltrancsírozzák a halkészletet és nem átallják a szemetüket egészségvédőként eladni.

Nemrégiben jelent meg a Cohrane Collaboration által készített metaanalízis az omega 3 fogyasztásának hatásáról a szív-érrendszeri betegségek, koronáriabetegségek, stroke megelőzésében végzett szerepéről. A tanulmány 79 cikkben összesen 112 személy adatait vetette össze, és azt találták, hogy önmagában az omega 3 hatástalan ezeknél az eseteknél. Egy másik VITAL tanulmány, amelyben 26000 felnőttből álló populációt vizsgáltak kettős vak placebo kontrollos módszerrel, azt mutatta ki, hogy, ha 5 éven keresztül napi 1 gramm halolajat fogyasztottak a vizsgált személyek, statisztikailag nem volt különbség a szív-érrendszeri betegségek és a rák kialakulásának valószínűségében. Mi a baj ezzel?

A VITAL tanulmányban komoly hibák vannak.

  • A vizsgálatban kizárólag a plazma omega 3 szintjét mérték, de nem vizsgálták a sejtmembránban lévő omega 3 értéket, a sejtmembrán omega 6: omega 3 arányát, amelyek sokkal pontosabb mutatók, mivel a zsírsavak ezen a helyen működnek. Az említett tanulmányból nem derült ki, hogy a halolaj milyen módon hatott a sejtmembránra, mint az inflammazone (gyulladásos folyamat) végpontjára, a sejt körüli gyulladásra.

  • Az adagolás elégtelen volt. A VITAL vizsgálatban napi 1 gramm 84%-os halolajat adagoltak, csupáncsak azért, mert az American Heart Association ezt az adagolást javasolja! A valóságban ez alig 30%-a hatásos dózisnak!

  • A vizsgálatban használt készítmény az Omacor nevű gyógyszer (!) tiszta omega 3 halolaj, amelyben stabilizátorként 4 mg d-alfa tokoferol van. Azaz E vitamin, ami a legrosszabb hatásfokú antioxidáns a hosszú szénláncú zsírsavak tekintetében. Teljesen esélytelen, hogy megvédje azokat az oxidatív stressztől, sőt bizonyos esetekben pro-oxidatívvá is válhatnak. Emiatt az alfa tokoferol NEM ALKALMAS az omega zsírsavak védelmére. A természet sem ezt használja.

  • Placeboként olívaolajat adtak. Az olívaolaj polifenoltartalma gyulladáscsökkentőként hat. Még akkor is, ha ez csekély, egy ilyen vizsgálatban alaposan megzavarhatja vagy el is fedi az omega 3 – bár aluladagolt dózisa - által kiváltott hatást. Szent meggyőződésem, hogy ha a vizsgálatban szereplő páciensek együtt kapták volna a halolaj- és olívaolaj-kapszulákat, sokkal jobb eredmények jöttek volna ki. Maga az Omacor egy kifinomult placebo.

A természetben a védelmet a phlorotannin nevű zsírban oldódó polifenol végzi, ezt tartalmazzák azok a tengeri algák, amelyek az omega 3 fő forrásai. Ez a phlorotannin az algában olyan szorosan kötődik az omega 3-hoz, hogy végigkíséri a táplálékláncon, az algától a krillen, a kishalakon, a nagyobb halakon keresztül a csúcsragadozókig (azaz az emberig☺). Sőt, a polifenol még az emberi szervezetben is védi a zsírsavat, a szájtól a garaton át a gyomor, belek, máj, vérkeringés folyamán végig, amíg eljut a sejtmembránig, ahol kifejti hatását. Ezért hatásos a Balance oil. Amint a polifenol eljut a perifériás szöveteinkbe, ott egy második védelmet ad azzal, hogy gyulladásellenes faktorként szerepel az omega 3 hatása mellett.

A Balance oil-ban visszapótoljuk a polifenolt, ezért olyan hatékony, ahogy azt számtalan esetben tapasztaljuk saját magunkon, családtagjainknál, barátainknál, és mindenkinél, aki rendszeresen fogyasztja.

PS:

  1. A természetben az omega 3 zsírsavak és a polifenolok mindig együtt léteznek, sehol nem találunk DHA-t vagy EPA-t külön, önállóan, mert sérülékenyek, károsodhatnak, a polifenolok ezért kísérik végig a táplálékláncon.

  2. A halolajipar kivonja a polifenolt és nem pótolja, ezért hatástalanok a termékeik.

  3. Ha egészségesen akarsz élni, fogyassz heti 3x zsíros tengeri halakat, vagy idd a Balance oil-t naponta, amely a helyes arányban tartalmazza az esszenciális zsírsavakat és a polifenolt, amely stabilizálja azokat."

"Kedves Vendégünk! Minden egyes blog bejegyzést komoly munka előz meg. Célunk, hogy, olyan megoldásokat adjunk Önnek, amelyeket a blog elolvasását vagy videós előadást követően, azonnal be tudja építeni az életébe! A weboldalon lévő és online beteginformációk nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészíti azokat. A 9 lépés oldal szolgáltatásai kizárólag az egészség megőrzésére irányulnak. Fontos, hogy egészségügyi panaszai esetén továbbra is forduljon orvosához és tartsa be az utasításait." -
Dr. Nagy Tamás orvos, egészségügyi-közgazdász

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page