top of page

A blog tartalma oktatási célú és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősül orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesíti a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait.

Halálos táplálkozási hibák

Az elmúlt tíz év megfigyelésesei és klinikai tanulmányai megállapították, hogy egyes táplálkozási szokások fokozzák a halálozás esélyét szívbetegségben, agyvérzésben (stroke) és cukorbetegségben (diabetes).

Renata Micha (Friedman School of Nutrition Science and Policy, Boston) és munkatársai a leggyakoribb táplálkozási hiba elterjedését vizsgálták az amerikai lakosság körében. A jelentős szalmai plénumon, a JAMA-ban publikált eredményeik szerint a számok nem csak az USA-ra érvényesek, minden országban, ahol az elterjedt gyorséttermek miatt hasonlóak a táplálkozási szokások.

A halálos táplálkozási hibák

  • túlzott sófogyasztás (9,5%)

  • diófélék, és magvak csekély mértékű fogyasztása (8,5%).

  • túl sok feldolgozott húskészítmény (8,2%)

  • a túl kevés omega-3- tartalmú tengeri élőlények (7,8%),

  • a túl kevés zöldség- (7,6%)

  • túl kevés gyümölcsfogyasztás (7,5%)

  • az édesített italok túlzott fogyasztása (7,4%)

Az adatok statisztikai számítások eredményei oksági kapcsolatot mutatnak, de a kutatók azonban óvatosak a következtetések levonásával.

pl. a sok vörös húst fogyasztók kövérebbek és túl keveset mozognak, vagy pl. stressz is önálló rizikófaktor. Mindezek ellenére az eredményeket figyelmeztetnek arra, hogy a táplálkozási hibák hosszútávon végzetes következményekkel járhatnak.

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page