Az elmúlt tíz év megfigyelésesei és klinikai tanulmányai megállapították, hogy egyes táplálkozási szokások fokozzák a halálozás esélyét szívbetegségben, agyvérzésben (stroke) és cukorbetegségben (diabetes).
Renata Micha (Friedman School of Nutrition Science and Policy, Boston) és munkatársai a leggyakoribb táplálkozási hiba elterjedését vizsgálták az amerikai lakosság körében. A jelentős szalmai plénumon, a JAMA-ban publikált eredményeik szerint a számok nem csak az USA-ra érvényesek, minden országban, ahol az elterjedt gyorséttermek miatt hasonlóak a táplálkozási szokások.
A halálos táplálkozási hibák
túlzott sófogyasztás (9,5%)
diófélék, és magvak csekély mértékű fogyasztása (8,5%).
túl sok feldolgozott húskészítmény (8,2%)
a túl kevés omega-3- tartalmú tengeri élőlények (7,8%),
a túl kevés zöldség- (7,6%)
túl kevés gyümölcsfogyasztás (7,5%)
az édesített italok túlzott fogyasztása (7,4%)
Az adatok statisztikai számítások eredményei oksági kapcsolatot mutatnak, de a kutatók azonban óvatosak a következtetések levonásával.
pl. a sok vörös húst fogyasztók kövérebbek és túl keveset mozognak, vagy pl. stressz is önálló rizikófaktor. Mindezek ellenére az eredményeket figyelmeztetnek arra, hogy a táplálkozási hibák hosszútávon végzetes következményekkel járhatnak.