top of page

Elbutulás ellen fogmosás?

Annlia Paganini-Hill kutatásvezető és csoportja közel 5500 idősebb ember szellemi egészségét követte nyomon 18 éven át.

Tanulmányuk eredménye szerint azoknál, akik naponta átlagosan egynél kevesebbszer, tehát rendszertelenül mostak fogat, 65 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki demencia azokhoz képest, akik rendszeresen, legalább naponta egyszer mostak fogat.

Korábbi vizsgálatok igazolták, hogy a fogágy betegségeit és a fogíny gyulladását okozó baktériumok szerepet játszanak több kóros állapot, így a szívroham és a szélütés kialakulásában is. Egyes kutatások úgy találták, hogy a szellemi leépülés leggyakoribb formájában, Alzheimer-kórban elhunyt emberek agyában több olyan baktérium volt jelen, amely kapcsolatba hozható a fogágybetegségekkel, mint a más ok miatt meghalt emberek agyában.

Az eredmények a nőknél mutattak nagyobb eltérést, esetükben 65 százalékkal magasabb volt a demencia kialakulásának kockázata a rendszertelenül fogat mosók körében azokhoz képest, akik minden nap legalább egyszer mostak fogat. A férfiaknál ez a különbség 22 százalék volt a rendszeres fogápolók előnyére – idézi az MTI hírét a hvg.hu.

"Kedves Vendégünk! Minden egyes blog bejegyzést komoly munka előz meg. Célunk, hogy, olyan megoldásokat adjunk Önnek, amelyeket a blog elolvasását vagy videós előadást követően, azonnal be tudja építeni az életébe! A weboldalon lévő és online beteginformációk nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészíti azokat. A 9 lépés oldal szolgáltatásai kizárólag az egészség megőrzésére irányulnak. Fontos, hogy egészségügyi panaszai esetén továbbra is forduljon orvosához és tartsa be az utasításait." -
Dr. Nagy Tamás orvos, egészségügyi-közgazdász

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page