top of page

A blog tartalma oktatási célú és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősül orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesíti a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait.

Atópiás dermatitisz, mi hat és mi nem?

Az atópiás dermatitiszes betegek jelentős része olyan „természetes” megoldást keres, ami javítja a bőrpanaszait. Az igényekre válaszként számos vitamint, olajat és egyéb készítményt kínálnak a neurodermatitisz kezelésének ígéretes szereként. Az USA-beli dermatológusok egy csoportja arra kereste a választ, hogy mennyire hatásosak ezek a vitaminok és egyéb szerek az atópiás dermatitisz jelentette problémák kezelésében.

Az eredmények 43 korábbi klinikai vizsgálat és meta-analízis összegző áttekintése alapján születtek meg, és az International Journal of Dermatology hasábjain jelentek meg.

  • Többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak

Vannak arra utaló eredmények, hogy a dokozahexaénsav (DHA), illetve az omega-3- zsírsavakban dús halolaj javíthatja a neurodermatitiszesek állapotát, ennek alátámasztására további randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatokra is indítanak.

  • Gamma-linolénsav

Az omega-6 zsírsavak közé tartozó gamma-linolénsav önmagában alkalmazva nincs szignifikáns hatással a neurodermatitisz szimptomatikájára, derül ki egy 19 klinikai vizsgálat eredményeit összegző meta-analízisből.

  • Probiotikumok

A probiotikumok adásával kapcsolatos eredmények meglehetősen különbözőek az atópiás dermatitisz esetén. A leginkább alátámasztottnak a probiotikumok csecsemőkori adása tűnik, ami kedvező eredménnyel járhat az atópiás dermatitisz megelőzésében. Egy 10 korábbi vizsgálatot áttekintő meta-analízis alapján a rizikócsoportba sorolt gyermekeknél jelentős védőhatással rendelkeznek a probiotikumok. (Szerkesztői megjegyzés, bár az idézett tanulmány nem tartalmazza, de a prebiotikumok adása jobb megközelítés a hosszabb távú panaszmentesség elérésére.)

  • Nyomelemek

Vannak arra mutató jelek, miszerint a nyomelemek hiánya az atópiás dermatitisz patogenezisében szerepet játszik, de az, hogy a nyomelem-szupplementációnak a kórkép megelőzésében, kezelésében szerepe lenne, jelen pillanatig nem igazolt. Két randomizált, kontrollált klinikai vizsgálat alapján a cink-, illetve a szelén-szupplementáció nem jár pozitív eredményekkel.

  • Vitaminok

A D-vitamin bevitele, elsősorban az E-vitaminnal kombinációban a neurodermatitiszes panaszok jelentős enyhüléséhez vezethet.

Az E-vitamin hatásossága önmagában, neurodermatitisz esetén még kérdéses. Noha 2 randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatnál E-vitamin hatására javult az állapot, de ez a placebo-kezeléshez képest nem volt szignifikáns.

Forrás: medicalonline

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page