top of page

Atópiás dermatitisz, mi hat és mi nem?

Az atópiás dermatitiszes betegek jelentős része olyan „természetes” megoldást keres, ami javítja a bőrpanaszait. Az igényekre válaszként számos vitamint, olajat és egyéb készítményt kínálnak a neurodermatitisz kezelésének ígéretes szereként. Az USA-beli dermatológusok egy csoportja arra kereste a választ, hogy mennyire hatásosak ezek a vitaminok és egyéb szerek az atópiás dermatitisz jelentette problémák kezelésében.

Az eredmények 43 korábbi klinikai vizsgálat és meta-analízis összegző áttekintése alapján születtek meg, és az International Journal of Dermatology hasábjain jelentek meg.

  • Többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak

Vannak arra utaló eredmények, hogy a dokozahexaénsav (DHA), illetve az omega-3- zsírsavakban dús halolaj javíthatja a neurodermatitiszesek állapotát, ennek alátámasztására további randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatokra is indítanak.

  • Gamma-linolénsav

Az omega-6 zsírsavak közé tartozó gamma-linolénsav önmagában alkalmazva nincs szignifikáns hatással a neurodermatitisz szimptomatikájára, derül ki egy 19 klinikai vizsgálat eredményeit összegző meta-analízisből.

  • Probiotikumok

A probiotikumok adásával kapcsolatos eredmények meglehetősen különbözőek az atópiás dermatitisz esetén. A leginkább alátámasztottnak a probiotikumok csecsemőkori adása tűnik, ami kedvező eredménnyel járhat az atópiás dermatitisz megelőzésében. Egy 10 korábbi vizsgálatot áttekintő meta-analízis alapján a rizikócsoportba sorolt gyermekeknél jelentős védőhatással rendelkeznek a probiotikumok. (Szerkesztői megjegyzés, bár az idézett tanulmány nem tartalmazza, de a prebiotikumok adása jobb megközelítés a hosszabb távú panaszmentesség elérésére.)

  • Nyomelemek

Vannak arra mutató jelek, miszerint a nyomelemek hiánya az atópiás dermatitisz patogenezisében szerepet játszik, de az, hogy a nyomelem-szupplementációnak a kórkép megelőzésében, kezelésében szerepe lenne, jelen pillanatig nem igazolt. Két randomizált, kontrollált klinikai vizsgálat alapján a cink-, illetve a szelén-szupplementáció nem jár pozitív eredményekkel.

  • Vitaminok

A D-vitamin bevitele, elsősorban az E-vitaminnal kombinációban a neurodermatitiszes panaszok jelentős enyhüléséhez vezethet.

Az E-vitamin hatásossága önmagában, neurodermatitisz esetén még kérdéses. Noha 2 randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatnál E-vitamin hatására javult az állapot, de ez a placebo-kezeléshez képest nem volt szignifikáns.

Forrás: medicalonline

"Kedves Vendégünk! Minden egyes blog bejegyzést komoly munka előz meg. Célunk, hogy, olyan megoldásokat adjunk Önnek, amelyeket a blog elolvasását vagy videós előadást követően, azonnal be tudja építeni az életébe! A weboldalon lévő és online beteginformációk nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészíti azokat. A 9 lépés oldal szolgáltatásai kizárólag az egészség megőrzésére irányulnak. Fontos, hogy egészségügyi panaszai esetén továbbra is forduljon orvosához és tartsa be az utasításait." -
Dr. Nagy Tamás orvos, egészségügyi-közgazdász

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page