top of page

A rosacea oka és megoldása

A rosacea igen kellemetlen apró vörös, gyulladt göbök, úgynevezett papulák formájában jelenik meg az orcákon, állon, az ajak mellett, néha a homlokon és a nyakon, akár fokozott bőrpírral, értágulattal.

A jelenség hátterében és okaként sok mindent leírtak, amiből az is látszik, hogy igen nagy a káosz és a találgatás e körül. Ilyenek az örökletes hajlam (sic!), stressz, menstruációs, hormonális változások, reflux, helicobacter fertőzés, emésztési problémák, enzimhiányok, allergiák, magas gyomorsav és reflux, tartósítószerekben és egyéb adalékanyagokban gazdag üdítők, édességek, konzervek, valamint alkohol, ételallergia, gluténérzékenység, laktózérzékenység vagy hisztamin intolerancia.

Egy szó, mint száz, bármi is a kiváltó ok, egy immunológiai eredetű gyulladás áll a háttérben, és van egy kiemelhető kiváltó tényező is.

A rosaceára jellemző a magas arachidonsav-szint a szervezetben.

Az arachidonsav egyrészt a sertészsírban és a sertéshúsban található, másrészt nem annyira közismert, hogy a növényi olajokban (pl. napraforgó olaj) és a készételekben is hatalmas mennyiségű omega-6 zsírsav található, ami a sejtekben arachidonsavvá bomlik le. Ez a vegyület a sejtszintű gyulladások egyik legfőbb kiindulópontja.

Teendők:

  • Igen gazdag omega-3 zsírsav-bevitel, mert az omega-3 természetes antagonistája a telített zsírsavaknak és az omega-6 zsírsavnak is. Tudományos kutatások szerint sajnos ebben az esetben a táplálékkal bevihető omega-3 mennyiség (lenolaj, repceolaj, tengeri halak), főképp a magyar viszonyok között nem elegendő. Napi 1500-1800 mg omega-3 zsírsavra lenne szükség a kívánt hatáshoz. Ehhez a mennyiséghez nagyjából 300 g frissen fogott tengeri halat kellene megennünk minden nap, ami elég nehezen és horribilis költségekkel lenne csak megoldható. (Balance Olaj)

  • A krónikus gyulladásban szenvedő betegeknek ezen kívül megfelelő mennyiségű antioxidánsra van szükségük: A-, C- és E-vitaminra, valamint magnéziumra és szelénre, hogy a gyulladás során keletkezett káros oxigén szabadgyököket semlegesítsék. Szinte minden zöldségféle és a zöld tea egyaránt tartalmaz flavonoidokat, amelyek szintén gyökfogó tulajdonságú anyagok. Ezek több gyógynövényben is előfordulnak. (Xtend tabletta)

  • A krónikus gyulladásos megbetegedések gyakran az immunrendszer túlterhelésével járnak. Mivel ez utóbbi szoros kapcsolatban áll a belekkel, általában törekedni kell az egészséges emésztésre. Adott esetben a bélrendszer megfelelő kezelésére is szükség van, ehhez prebiotikumot javaslok. (ZinoBiotic)

Sajnos, amikor táplálékkigészítőkről beszélünk, az elmúlt évtized tapasztalata mondatja velem, hogy rengeteg silány minőségű termék van, ami általában csak pénzkidobás és még jó, hogy ha nem ártunk velük magunknak.

Ezért én magam a Zinzino cég termékeit használom, mert kifogástalan svéd minőség, mind összetételben, mind mennyiségben. Fontos hogy nem drága, és biztonságot nyújt, mert bevizsgált, ellenőrzött termékek.

"Kedves Vendégünk! Minden egyes blog bejegyzést komoly munka előz meg. Célunk, hogy, olyan megoldásokat adjunk Önnek, amelyeket a blog elolvasását vagy videós előadást követően, azonnal be tudja építeni az életébe! A weboldalon lévő és online beteginformációk nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészíti azokat. A 9 lépés oldal szolgáltatásai kizárólag az egészség megőrzésére irányulnak. Fontos, hogy egészségügyi panaszai esetén továbbra is forduljon orvosához és tartsa be az utasításait." -
Dr. Nagy Tamás orvos, egészségügyi-közgazdász

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page