top of page

A halolajkapszulák nem működnek

Az iparilag, tömegtermelésben gyártott és a drogériákat elárasztó halolajkapszulák nem működnek.

A lecke világos. A 20. századi orvosok és iparosok profitmaximalizált gyógyszerészeti gondolkodásmódja ismét egy hosszú, vak sikátoron vezetett minket, amely túl sok pénzt és túl sok életet követelt!

Az ételeink, étrendünk egymással kölcsönhatásban lévő hatóanyagainak egyetlen tápanyaggá redukálása, egy hatóanyag kiemelése elkerülhetetlenül mindig kudarcra van ítélve.

A klinikai vizsgálatok szörnyű eredményeket hoztak az utóbbi időben mind a halolajipar számára, mind azok számára is, akik a halolaj-kiegészítőket szedik.

Ezek közé tartozik a halolajak (JELLIS, GISSI-HF, ALPHA-OMEGA, OMEGA, SU.FO.OM, ORIGIN és CART) szívvédő hatásait vizsgáló főbb tanulmányok összefoglalása, amelyek egyikében sem voltak számottevő előnyök.

Újabb tanulmány az AREDS-2, amely megvizsgálta a halolaj azon képességét, hogy megvédi-e az agyat az öregedéstől, és szintén kudarcot vallott (Chew et al '15). 4000 beteget górcső alá véve napi egy gramm EPA és DHA-omega-3 nem lassította a 70 évesnél idősebbeknél az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást. Ezt a kísérletet az előzetes adatok megerősítésére vagy megcáfolására készítették el, hiszen korábbi vizsgálatok viszont igazolták, hogy a zsíros halakban gazdag étrend jót tett az agy számára (Cederholm et al ’13).

Hasonlóképpen elbukott az az elképzelés is, hogy a halolaj véd az Alzheimer-kór kialakulásától és progressziójától (Wu et al '15).

Mindez nagyon emlékeztet az emberek azon korábbi elképzeléseire, amelyek szerint a béta-karotin megvéd a tüdőráktól. Az előzetes eredmények azt mutatták, hogy a béta-karotinban gazdag étrend a rákkal szemben véd, de amikor ezt az elképzelést hivatalosan is vizsgálni kezdték, világossá vált, hogy az önmagában, szelektíven adott béta-karotin étrend-kiegészítők épp ellenkezőleg, növelték a rák kockázatát (ATBC és CARET tanulmányok).

Ha tudományosan vitatják azokat a megfigyeléseket, miszerint az étrend és az egészség között erős összefüggés van, és ennek bizonyítására komoly, mértékadó (prospektív, randomizált és placebo-kontrollos) klinikai vizsgálatot is végeznek, akkor az eredmény az étrendből kiragadott egyetlen összetevővel, alapanyaggal, szinte mindig kudarc. A kudarc pedig általában csak egy dolgot jelenthet: nem megfelelő étrend-összetevőt teszteltünk. Így van a halolajjal is….

Ha visszatérünk a legelső megfigyelésekhez, amelyek a halolajjal kapcsolatban történtek - ez volt az eszkimó étrend -, rögtön szembetűnő, hogy sokkal több aktív hatóanyagot tartalmazó ételt fogyasztottak, mint amennyit bármelyik halolajkapszula egyáltalán tartalmazhat.

Az egyik ilyen hatóanyag az egy ritka polifenol, amely nem vízben, hanem zsírban oldódik és amelyet ugyanazon hidegvízi-algák termelnek, amelyek előállítják az omega-3-at is, s amelyeket a halak, tengeri emlősök és végül az emberek is fogyasztanak.

Ez a zsírban oldodó polifenol egy kincs, mivel nemcsak a halolajban felfedezett legjobb antioxidáns (Wang '09), hanem önmagában is erős gyulladásgátló vegyület (Dutot et al '12, Yang et al ‘).

Talán még fontosabb az a tény, hogy a drogériákban, bioboltokban kapható halolajkapszulákban általánosan használt antioxidáns, az E-vitamin (tokoferol) nemcsak, hogy nem akadályozza meg az omega-3 zsírsavak oxidációját - még akkor sem ha nagy dózisokban alkalmazzák (Allard et al ’97) - hanem még növeli is a halolaj avasodását. Az avasodás nem csak kellemetlen szagot és ízérzést okoz a fogyasztóknál, hanem oxigén-szabadgyököt termel, ami rombolja a sejtjeinket.

A zsírban oldódó polifenolok azonban kellő és hatékony antioxidáns-védelmet nyújtanak, úgy, ahogy az a természetben eredetileg “meg volt tervezve” (Tirosh et al ’15), (Clayton és Ladi '15).

Ha összekeverjük a halolajat korán, érés előtt leszedett extraszűz olívaolaj-koncentrátummal, amely igen gazdag zsírban oldódó polifenolokban (ezáltal kombinálva az eszkimó- és a mediterrán étrend legjobb tulajdonságait), akkor a krónikus gyulladás hatékonyan csökkenthető, sőt megállítható. Dr. Paul Clayton ezt több mint 400 beteg esetében személyesen is tapasztalta és ez a kombináció hamarosan hivatalosan szembesül a randomizált és prospektív klinikai vizsgálat végső tesztjével. Dr. Paul Clayton “meglehetősen magabiztos” a pozitív eredmény iránt, és

egy új eszköz kerülhet a kezünkbe a valóban profilaktikus, betegségeket megelőző táplálkozási megközelítésben.

A cikket fordította és szerkesztette Dr. Nagy Tamás. Eredeti, angol nyelvű írás a https://drpaulclayton.eu oldalon olvasható.

Referenciák, szakirodalom:

Allard JP, Kurian R, Aghdassi E, Muggli R, Royall D. Lipid peroxidation during n-3 fatty acid and vitamin E supplementation in humans. Lipids. 1997 May;32(5):535-41.

Cederholm T, Salem N Jr, Palmblad J. ω-3 fatty acids in the prevention of cognitive decline in humans. Adv Nutr. 2013 Nov 6;4(6):672-6.

Chew EY, Clemons TE, Agrón E, Launer LJ, Grodstein F, Bernstein PS; Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) Research Group. Effect of Omega-3 Fatty Acids, Lutein/Zeaxanthin, or Other Nutrient Supplementation on Cognitive Function: The AREDS2 Randomized Clinical Trial. JAMA. 2015 Aug 25;314(8):791-801.

Clayton P, Ladi S. From Alga to Omega: have we reached peak fish oil? JRSM September ’15, in press.

Dutot M, Fagon R, Hemon M, Rat P. Antioxidant, anti-inflammatory, and anti-senescence activities of a phlorotannin-rich natural extract from brown seaweed Ascophyllum nodosum. Appl Biochem Biotechnol. 2012 Aug;167(8):2234-40.

Tirosh O, Shpaizer A, Kanner J. Lipid Peroxidation in a Stomach Medium Is Affected by Dietary Oils (Olive/Fish) and Antioxidants: The Mediterranean versus Western Diet. J Agric Food Chem. 2015 Aug 12;63(31):7016-23.

Wang T. 2009. Industry Research Thesis, Open University, Iceland. ISBN 978-9979-9928-3-7 http://skemman.is/stream/get/1946/4139/11867/1/Final_fixed.pdf

Wu S, Ding Y, Wu F, Li R, Hou J, Mao P. Omega-3 fatty acids intake and risks of dementia and Alzheimer’s disease: a meta-analysis. Neurosci Biobehav Rev. 2015 Jan;48:1-9.

Yang EJ, Moon JY, Kim SS, Yang KW, Lee WJ, Lee NH, Hyun CG. Jeju seaweeds suppress lipopolysaccharide-stimulated proinflammatory response in RAW 264.7 murine macrophages. Asian Pac J Trop Biomed. 2014 Jul;4(7):529-37.

"Kedves Vendégünk! Minden egyes blog bejegyzést komoly munka előz meg. Célunk, hogy, olyan megoldásokat adjunk Önnek, amelyeket a blog elolvasását vagy videós előadást követően, azonnal be tudja építeni az életébe! A weboldalon lévő és online beteginformációk nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészíti azokat. A 9 lépés oldal szolgáltatásai kizárólag az egészség megőrzésére irányulnak. Fontos, hogy egészségügyi panaszai esetén továbbra is forduljon orvosához és tartsa be az utasításait." -
Dr. Nagy Tamás orvos, egészségügyi-közgazdász

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page