top of page

Hashimoto pajzsmirigygyulladás

Tény, hogy Magyarország jódhiányos területnek számít, így sokaknál jódhiány alakulhat ki, ami erős befolyást gyakorol a pajzsmirigy működésére. A jód ugyanis nélkülözhetetlen a pajzsmirigy hormonjainak előállításához. Érdekesség, hogy a szervezetünkön belül egyedül a pajzsmirigynek van szüksége jódra, ám hiányában az egész rendszer működése felborul, lelassul, testünk energiaszintje csökken. Sokan csak azt veszik észre hogy “elment” az életkedvük. Hány depressziós, fáradt, enervált embert ismertek?

A pajzsmirigy működésének zavarát azonban nem csak a jód hiánya, hanem gyulladás is kiválthatja. A gyulladás egyik fajtája pedig egy autoimmun pajzsmirigygyulladás, az ún. Hashimoto kór.

A gond az, hogy senkire sincs ráírva, hogy miért van pajzsmirigy működési zavara és még nagyobb probléma, hogy a jódpótlás, ami elvileg javítaná a szerv működését, az autoimmun pajzsmirigygyulladásban ellenjavallt, mert az autoimmun jellegű gyulladást provokálhatja.

No, innen kezdődnek a felületes ismeretekből fakadó féligazságok, amelyeket interneten olvashatunk és még sajnos néha szakemberektől is hallhatunk. Sebaj, próbáljunk meg rendet vágni. Ha ezt az írást elolvasod, akkor alaposabb és hitelesebb tudásod lesz.

Hashimoto kórban a pajzsmirigy alulműködésének szerteágazó tüneteit tapasztalhatják a betegek, de néhányuknál a pajzsmirigy túlműködés okozta panaszok is megjelenhetnek. A legjellemzőbb problémák:

  • lassú pulzus

  • fáradékonyság, gyakori álmosság, depresszió, kedvetlenség, koncentrációs zavarok

  • indokolatlanul rekedtté váló hang

  • fázékonyság

  • indokolatlan, a korábbi táplálkozási szokások, vagy akár fogyókúra mellett is jelentkező hízás

  • székrekedés

  • bőrszárazság, hajhullás, látványosan megritkulhat a testszőrzet, többek között akár a szemöldök is

  • a szexuális késztetés csökkenése, gyakori vetélések vagy meddőség

A pajzsmirigyhormonok, T3 (trijód-trionin) és T4 (tiroxin) magas szintje a vérben pajzsmirigy túlműködésre, alacsony mennyiségük ennek ellenkezőjére, pajzsmirigy alulműködésre utal.

Van még egy fontos hormon, amelyet az ún. agyalapi mirigyünk termel. Ez a szerv felügyeli a hormonrendszerünket és ha alacsony hormonszinteket érzékel, akkor küld egy serkentő hormont, jelen estben a pajzsmirigy-serkentő hormont, a TSH-t. Pajzsmirigy alulműködés esetén a TSH értéke rendszerint magas, hiszen ilyenkor a vérben megemelkedik a szintje annak érdekében, hogy a pajzsmirigy nagyobb mennyiségű hormon termelésére kényszerítse. Ez a három hormon együtt képes igazolni a szerv működésék zavarát, de nem tudjuk még, hogy a jód hiánya vagy gyulladás áll e a háttérben?

Annak kiderítésére, hogy van-e a háttérben autoimmun gyulladás, rendelkezésünkre áll még egy anyag, egy enzim, ez a TPO azaz a tireo-peroxidáz. Ő olyan enzim, amelyre szükség van a pajzsmirigyhormonok termelődéséhez és autoimmun esetben ezzel a TPO-val szemben megjelennek a vérben ellenanyagok (antitestek). Az anti-TPO magas szintje Hashimoto kórra utal.

Vannak olyan betegek is, akiknél a pajzsmirigy alulműködés tünetei (még) nem jelentkeznek, de az anti-TPO magas szintje a vérben már jelzi a pajzsmirigygyulladás jelenlétét.

Az akadémikus orvoslás szerint a Hashimoto kezelése az, hogy tiroxin tartalmú pajzsmirigyhormon-pótló gyógyszert kell szedni a legtöbb betegnek élete végéig. Ezzel együtt gondoljunk át néhány tényezőt.

Először is, nem tudjuk, hogy elegendő jód van-e a szervezetünkben?

Az alábbi táblázat tartalmazza, hogy életkortól függően mennyi jódra van szükségünk, és a vizelet jódszintjének meghatározásával pontosan meg is állapítható, hogy van-e, és ha igen, milyen mértékű a jódhiányunk? Tehát érdemes elvégeztetni ezt az egyszerű laborvizsgálatot.

Itt szokott az következni, hogy ha magas a jód-ürítésünk a vizelettel, vagy Hashimoto betegségünk van, a “szakemberek” eltiltanak minket a halak fogyasztásától, mivel a tengeri halak és tengeri herkentyűk relatíve sok jódot tartalmaznak. Ahelyett, hogy a jódozott só és víz használatát szüntetnénk meg!

Mindez azért fontos, mert a tengeri halak nem csak jódot, hanem nagyon fontos anyagokat, pl. omega-3 zsírsavakat, polifenolokat és szelént is tartalmaznak! S el is jött a pillanat, hogy az életvégig gyógyszerezés mellett, helyett a táplálkozás fontosságáról beszéljünk.

Gyulladáscsökkentő táplálkozás!

Olasz kutatók komoly kísérletsorozattal igazolták, hogy önmagában a gyulladáscsökkentő táplálkozás több kórképben (asztma, sclerozis multiplex, vastagbél- és prosztatarák) is hatásos volt. Az alábbi két táblázat tartalmazza a gyulladáskeltő és gyulladáscsökkentő alapanyagokat. A mögöttük lévő számok a tudományos bizonyítékok erősségét jelzik.

Omega-3

A tengeri zsíros halakban fellelhető omega-3 zsírsavak igen fontosak, azonban a halak sokkal több aktív hatóanyagot tartalmaznak, mint amennyit bármelyik halolajkapszula.

Az egyik ilyen hatóanyag egy ritka polifenol, amely nem vízben, hanem zsírban oldódik és amelyet ugyanazon hidegvízi-algák termelnek, amelyek előállítják az omega-3-at is, s amelyeket a halak, tengeri emlősök és végül az emberek is fogyasztanak.

Ez a zsírban oldódó polifenol egy kincs, mivel nemcsak a halolajban felfedezett legjobb antioxidáns, hanem önmagában is erős gyulladásgátló vegyület. Talán még fontosabb az a tény, hogy a drogériákban, bioboltokban kapható halolajkapszulákban általánosan használt antioxidáns, az E-vitamin (tokoferol) nemcsak, hogy nem akadályozza meg az omega-3 zsírsavak oxidációját, még nagy dózisokban sem, hanem még növeli is a halolaj avasodását. Az avasodás nem csak kellemetlen szagot és ízérzést okoz a fogyasztóknál, hanem oxigén-szabadgyököt termel, ami rombolja a sejtjeinket.

A zsírban oldódó polifenolok azonban kellő és hatékony antioxidáns-védelmet nyújtanak, úgy, ahogy az a természetben eredetileg “meg volt tervezve”.

Ha összekeverjük a halolajat korán, érés előtt leszedett extraszűz olívaolaj-koncentrátummal, amely igen gazdag zsírban oldódó polifenolokban (ezáltal kombinálva az eszkimó- és a mediterrán étrend legjobb tulajdonságait), akkor a krónikus gyulladás hatékonyan csökkenthető, sőt megállítható.

Szelén

A szelén több fontos sejtvédő enzim alkotórészeként a gyulladással szemben hat és a pajzsmirigy megfelelő működéséhez is egy szeléntartalmú enzimre (a jodotironin 5-dejodinázra) van szükség. A szelén- és a jódhiány néha együtt jelenik meg, ami főleg a terhesség korai fázisában lehet igen veszélyes. A szelén akkor is működik, ha a beteg jódot nem kaphat. Általában napi 200 mikrogramm pótlást javasolnak.

Cink

A pajzsmirigy kóros működése hátterében akár cinkhiány is állhat. A cink amellett, hogy az immunrendszer működésében, a sebgyógyulásban és véralvadásban is részt vesz, a pajzsmirigy optimális működéséhez is elengedhetetlen. Hozzájárul ahhoz, hogy a T4 hormon aktív T3 hormonná alakuljon, valamint a cink az agyalapi mirigy működését is befolyásolja, megnöveli a TSH szintjét. A cink szintje vérvétellel könnyen mérhető. Nőknek naponta 8 mg cinket, férfiaknak napi 11 mg-ot ajánlott bevinni. A túl sok cink káros lehet, pl. gátolja a réz felszívódását!

Vas

A vashiány jelentősen ronthatja a pajzsmirigyhormonok előállítását, mert ebben az esetben az egyik nagyon fontos enzim (hem-függő thyroidperoxidáz) aktivitása csökken. Ez akár pajzsmirigy-alulműködést is eredményezhet.

Réz

A vér rézkoncentrációja is befolyásolhatja a pajzsmirigy működését, bár ebben a tekintetben egyelőre kevés megbízható adat áll rendelkezésre. Úgy tűnik azonban, hogy a réz hatással van a T4 képződésére és a TSH termelődésére is, valamint a jód oxidációjában is részt vesz. Nagyon ritkán fordul elő, de akár rézhiány is okozhatja a pajzsmirigy működési zavarát. Az biztos, hogy szoros kölcsönhatás van a cink és a réz között. Ezért fordul elő, hogy több hétig tartó cinkpótlás esetén csökken a réz szintje a vérben, mert a cink huzamosabb szedése gátolja a réz felszívódását. Ilyen esetekben érdemes gondoskodni a réz megfelelő pótlásáról!

Végül még ejtsünk szót az ún. goitrogén anyagokról. Azok a vegyületek, amelyek ronthatják a pajzsmirigy működését, mivel bizonyos mértékben gátolják, lokálisan beleavatkoznak a pajzsmirigy jódfelvételébe; gátolják a pajzsmirigy peroxidáz (TPO) tevékenységét.

A legfőbb ilyen anyag a keresztes virágú növényekben található. Káposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol, karalábé, kínai kel, retek, repce, spenót, fehérrépa. Ezek az ételek hasznos vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, így teljesen száműzni az étrendből nem kell, ám ha valaki pajzsmirigybeteg, érdemes korlátozni a fogyasztásukat.

Foglaljuk össze!

  • Végeztessünk vizeletvizsgálatot a jódszintünk, hiányunk megállapítására és persze pajzsmirigybetegség gyanúja esetén szükség lesz hormonvizsgálatra is.

  • A jódhiányt jódozott sóval, tengeri halakkal, rákokkal, tengeri algával, áfonyával pótolhatjuk, de magas jódtartalmú ásványvizet csak orvosi rendelésre fogyasszunk.

  • Ha autoimmun gyulladás áll a háttérben, akkor nem szabad magas jódtartalmú ételeket, leginkább jódozott sót fogyasztani, de ugyanakkor nagy szükség van az omega-3, réz, cink, vas, szelén vegyületekre.

  • Táplálkozzunk olyan alapanyagokból összeállított ételekkel, amely inkább gyulladásgátló összetevőkből állnak és a a keresztes virágú növényeket csak csínjával együk.

  • S, bár eddig erről nem beszéltünk ebben a cikkben még külön, de, mivel minden összefügg mindennel, itt is érvényes az a pár ezer éves igazság, hogy egészséges bélrendszer nélkül nincs egészség.

Mi a Zinzinonál az előbb említett megfontolásokkal összeállított táplálkozás mellett javasoljuk az egészségpajzs használatát:

  1. A Balance olajat, magas polifenol és omega-3 tartalommal a gyulladások mérséklésére és a könnyebb sejtanyagcsere elősegítésére

  2. A ZinoBiotic rostkészítményt a bélrendszer gyulladásainak mérséklésére és harmóniájának helyreállítására

  3. Az Xtend tablettát pedig az immunrendszer normál működésének támogatására, a mély-zsírszöveti gyulladások csendesítésére és a napi szinten szükséges szelén-, réz-, cink-, vasbevitel biztosítására. Mivel az Xtend a napi szinten szükséges jódot is tartalmazza, kifejezetten figyelj az egyéb jódbevitelre, így a só és ásványvíz jódmentességére

"Kedves Vendégünk! Minden egyes blog bejegyzést komoly munka előz meg. Célunk, hogy, olyan megoldásokat adjunk Önnek, amelyeket a blog elolvasását vagy videós előadást követően, azonnal be tudja építeni az életébe! A weboldalon lévő és online beteginformációk nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészíti azokat. A 9 lépés oldal szolgáltatásai kizárólag az egészség megőrzésére irányulnak. Fontos, hogy egészségügyi panaszai esetén továbbra is forduljon orvosához és tartsa be az utasításait." -
Dr. Nagy Tamás orvos, egészségügyi-közgazdász

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page