top of page

ADHD - Gyógyszermentes megoldás!

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar az iskoláskorú gyermekek 3-7 százalékát érinti Magyarországon. Vannak olyan kutatások, mely szerint öröklődő, de a hajlam mellett hangsúlyos az édesanyát és gyermekét is érintő életmódbeli, táplálkozási deficiencia, amely idegfejlődési zavart okoz. Az ADHD kinőhető, ám az esetek 50-60 százalékában a tünetek egy része vagy egésze felnőttkorban is megmarad.

Egy most megjelent hitelesített, tudományos (randomizált, placebokontrollos, kettősvak) vizsgálatban 92 figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvedő gyermeken vizsgálták nagy dózisú, napi 1.200 mg omega-3 zsírsavat tartalmazó halolaj-készítmény hatását, és az eredmények szerint jelentős javulást értek el azoknál a kiskorúaknál, akiknek a vérében mért omega-3 zsírsavszint alacsony volt.

"Nagy dózisú omega-3 zsírsavval jelentős javulást értek el azoknál, akiknek a vérében mért omega-3 zsírsavszint alacsony volt"

A King's College (London) és a China Medical University (Taichung, Tajvan) közös kutatócsoportja a Translational Psychiatry folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítményekkel javulást sikerült elérni ADHD-ban szenvedő gyermekek koncentrálóképességében. A kutatók a vizsgálatot azért végezték el, mert korábbi eredményeik szerint omega-3 hiány esetében megemelkedik a súlyosabb ADHD kialakulásának kockázata. Ugyanakkor a kutatók figyelmeztetnek, ezek az eredmények csak azokra a gyerekekre vonatkoznak, akiknek a vérében kifejezetten alacsony az omeg-3 zsírsavak szintje, mivel a normál szintet mutató gyerekeknél a halolaj adagolása pont ellentétes hatást ért el.

Magyarországon, jól tudjuk, az egy főre eső halfogyasztás relatíve alacsony, így hazánkban alacsony omega-3 zsírsavszint jóval gyakrabban fordul elő, mint a tengerekhez közeli területeken. Az omega-3 önmagában is és az ADHD standard kezelésének számító metilfenidáthoz kapcsolva is, az alacsony omega-3 szintű gyermekeknél sokkal hatásosabbnak bizonyult a koncentrálóképesség javulásában és a figyelem fenntartásában.

Vannak olyan bizonyítékok, amelyek arra utalnak, hogy az ADHD fokozott gyulladással jár: például az ADHD-ben szenvedő gyermekek nagyobb valószínűséggel szenvednek asztmában és atópiás dermatitiszben is. Az EPA gyulladásgátló hatást fejt ki a szervezetben és a sejtmembránban csökkenti az arachidonsav (AA) képződését, ezzel gátolja a sejtekben is a gyulladást elősegítő mediátorok szintézisét. Bár a vizsgálatot tisztított EPA-val végezték, a kutatók által feltárt adatok mégis azt sugallják, hogy az ADHD klinikai tünetei esetében az EPA és a DHA együttesen a klinikai tünetekre szélesebb hatással lehet, mint az EPA önmagában. Az EPA bár fiziológiailag a szervezetben részben DHA-vá tud alakulni, a vizsgálatok mégsem mutattak ki emelkedő DHA szintet. Az erősebb hatás érdekében az EPA és a DHA szint együttes növelésére lehet szükség.

A kutatók egyetértenek az ADHD szakértői testületének nemrégiben megfogalmazott ajánlásával, miszerint azoknak a betegeknek, akik a gyógyszerekhez képest az omega-3 kiegészítőket részesítik előnyben, EPA, DHA kombinációját kell használniuk és az EPA-t napi 750 mg-t meghaladó dózisban kell adni legalább 12 héten keresztül!

Az eredeti közlés innen letölthető!

"Kedves Vendégünk! Minden egyes blog bejegyzést komoly munka előz meg. Célunk, hogy, olyan megoldásokat adjunk Önnek, amelyeket a blog elolvasását vagy videós előadást követően, azonnal be tudja építeni az életébe! A weboldalon lévő és online beteginformációk nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészíti azokat. A 9 lépés oldal szolgáltatásai kizárólag az egészség megőrzésére irányulnak. Fontos, hogy egészségügyi panaszai esetén továbbra is forduljon orvosához és tartsa be az utasításait." -
Dr. Nagy Tamás orvos, egészségügyi-közgazdász

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page