top of page

A dohányzás és az önbizalom összefügg?

Sokan dohányoznak a feszülség levezetésére vagy mert magabiztosabbnak érzik ettől magukat. Valóban van összefüggés?

A dohányzást befolyásoló pszichikai jelenségek közül ki kell emelni az önbizalom (self-esteem) és a kompetencia (self-efficacy) kérdéskörét, mint egyéni pszichikai jellemzőket. A vizsgálatok szerint az egészséges önbizalommal felvértezett fiatalok, akik képesek az adott helyzetekben kompetens viselkedésre, kevésbé hajlamosak dohányzásra. Ugyen ez igaz a fiatal-fenőttkori iszákosságra is.

Ha azonban csupán a vizsgálatban csak egy időpontban elemezzük az összefüggést, gyakran azt találjuk, hogy a dohányzó fiatalok önbizalma nagyobb nemdohányzó társaiknál. Ők éppen a cigaretta biokémiai és pszichikai hatásai miatt használják a cigarettát, a kortársaik szemében nemegyszer éppen emiatt nagyobb népszerűségre tesznek szert. Ha mélyebben vizsgáljuk azonban, amikor a kezdeti paramétereket is tesztelni tudjuk, kiderül, hogy eredetileg ők rendelkeztek kisebb önbizalommal, és gyakran a szociális készségek deficitjével is.

Tyas SL, Pederson LL: Psychosocial factors related to adolescent smoking: a critical review of the literature. Tob Contr 1998; 7, 409-420.Glendinning A: Self-esteem and smoking in youth - muddying the waters? J Adolesc 2002; 25, 415.

"Kedves Vendégünk! Minden egyes blog bejegyzést komoly munka előz meg. Célunk, hogy, olyan megoldásokat adjunk Önnek, amelyeket a blog elolvasását vagy videós előadást követően, azonnal be tudja építeni az életébe! A weboldalon lévő és online beteginformációk nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat csak kiegészíti azokat. A 9 lépés oldal szolgáltatásai kizárólag az egészség megőrzésére irányulnak. Fontos, hogy egészségügyi panaszai esetén továbbra is forduljon orvosához és tartsa be az utasításait." -
Dr. Nagy Tamás orvos, egészségügyi-közgazdász

Tik-Tok

Nézze meg rövid, szórakoztató és  rendkívül hasznos ismeret-terjesztő videóinkat a Tik-Tok csatornánkon!

Online shopping
  • TikTok
Kiemelt közlések
Keressen minket
  • Facebook Basic Square
  • TikTok
  • Videótár
bottom of page