Az alacsony omega-3-index erős előrejelzője a korai halálozásnak
Egy teljesen cégfüggetlen kutatás, amely az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg, igazolta, hogy az alacsony omega-3-index ugyanolyan erős a korai halál előrejelzésében, mint pl. a dohányzás. Ez a mérföldkőnek számító megállapítás a Framingham-tanulmányból nyert és elemzett adatokon gyökerezik, amely a világ egyik leghosszabb ideje futó tanulmánya. (Dr. Nagy Tamás: A tanulmány 1948-ban indult el, és egy Framingham (Massachusetts) nevű kisváros lakóit követi generációkon keresztül.)
A szív- és érrendszeri betegségek továbbra is a vezető halálokok világszerte, de vannak olyan ún. biomarkerek, amelyek segíthetnek azonosítani a veszélyeztetett személyeket, hasznosak a megbetegedések megelőzésében és a halálozás késleltetésében is.
A szív- és érrendszeri betegségek és a teljes mortalitás (azaz bármilyen okból bekövetkező halálozás) csökkent kockázatával leginkább összefüggő zsírsavak az omega-3 zsírsavak, az EPA és a DHA, amelyek jellemzően halakban, például lazacban és heringben találhatók meg, valamint az omega-3 étrend-kiegészítőkben, mint a hal- és algaolaj.
Az étrend-alapú biomarkerek közé tartoznak a zsírsavak (FA-k), akár plazmában, akár vörösvérsejt-membránban is mérik. Az omega-3 index azt mutatja meg, hogy a vérben lévő összes zsírsavakból hány százalék az omega-3 (EPA + DHA) mennyisége.
Egy 2018-as jelentésben 2500, 66 és 73 év közötti korú embert követtek, több, mint 7 éven át. Az omega-3 indexet, tehát az EPA és DHA mennyiségét a vörösvérsejt-membránokban tudták a legkönnyebben megmérni. (Dr. Nagy Tamás: erre szolgál a Zinzino Balance Teszt is, amely az Ön otthonában fájdalommentesen elvégezhető.) Az optimális omega-3 index 8% felett van, a közepes omega-3 index 4% és 8% között, míg az alacsony omega-3 index pedig 4% alatt van. USA adat, hogy a legtöbb amerikai omega-3 indexe 4% alatt van, ami jelentősen megnöveli a korai halálozás kockázatát. (Dr. Nagy Tamás: 2018 óta több, mint 60.000 itthon elkészített Balance Teszt eredménye Magyarországon is ezt igazolta.)
A legmagasabb omega-3-indexszel rendelkező egyének 33%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg a követési évek során, mint azok, akiknek a legalacsonyabb omega-3-indexük volt.
Ez a vizsgálat teljesen cégsemleges volt, az Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Fejlesztési Intézet (IAFNS) és a Nemzetközi Élettudományi Intézet észak-amerikai lipidbizottsága nonprofit tudományos szervezete támogatásával jött létre.
A kutatók szerint a dohányzás és az omega-3 index tűnik a legkönnyebben módosítható kockázati tényezőnek!
(Dr. Nagy Tamás: Valóban, hiszen legalább 10 kg-ot lefogyni és teljes életmódot váltani, az életkorhoz megfelelő mozgásmennyiséget és -minőséget összeállítani, folyamatosan betartani, továbbá a táplálkozásban életre szóló diétát (pl. a magas hal- és zöldségalapú DASH diéta) folytatni, hatásosan csökkenteni a csak kisebb részben tőlünk függő sóbevitelt és leszokni a dohányzás mellett az alkoholról is, nem egyszerű feladat. Ezek a tényezők együttesen a magas vérnyomás klinikailag igazolt prímér prevenciós tényezői. Mindezek mellett kiegészítésként igen hasznos lenne pszichés támogatást is biztosítani a tartós szociális és megélhetési stresszel szemben. Ez mind együtt persze megéri, de nem könnyű.)
Eredeti kutatás:
“Using an erythrocyte fatty acid fingerprint to predict risk of all-cause mortality: the Framingham Offspring Cohort” by William Harris et al. American Journal of Clinical Nutrition"
Több információra van szüksége?
Foglaljon online konzultációt és kérje a szakértő, Dr. Nagy Tamás segítségét. Az első 15 perc díjmentes. Hosszabb konzultációs igény esetén kérem, válassza a fizetős szolgáltatásunkat.
Comments