top of page

A zsírsavakról egyszerűen

Szerző képe: Dr. Nagy TamásDr. Nagy Tamás

A médiában már rengeteget hallottunk a telített és a telítetlen zsírról. Mitől telített, vagy telítetlen egy zsír? Egyáltalán, mi a jelentősége?

A zsír, zsiradékok jelentős energiaforrásként szerepelnek ételeinkben, valamint szükségünk van a különböző zsírféleségekre az agyműködéshez, a hormonális szabályozáshoz, valamint a sejtmembránok felépítéséhez. De egyáltalán nem mindegy, milyen zsírból fedezzük a szükségletet!

A zsiradékok zsírsavakból állnak, melyek kémiai kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Ezeknek a kémiai kötéseknek a minőségétől függ, hogy az adott zsír melyik csoportba tartozik.

Vannak olyan zsírfélék, melyek zsírmolekulái úgynevezett “egyszeres” kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Ezek a telített zsírok, és általánosan elmondható róluk, hogy jelentősen károsítják a szív- keringési rendszert, főképp úgy, hogy a mai modern táplálkozással jóval többet fogyasztunk belőlük a kelleténél. Ez felelős a magas koleszterinszintért, a túlsúlyért, érelzáródásért. Leginkább az állati eredetű zsiradékok tartoznak ide, valamint a növényi eredetű pálmazsír, és kókuszzsír. Előfordulnak még húskészítményekben vagy pl. a kemény sajtokban is. Jellemzőjük, hogy szobahőmérsékleten is szilárd halmazállapotúak.

A nagy gond, hogy a telített és telítetlen zsírsavak aránya az optimálistól (1:3) a fogyasztás során eltolódott. Manapság kb. 20:1 arány jellemző, a rengeteg napraforgóolajas sütéssel, a készételekkel, a chipsekkel. Ráadásul a telített zsírok kétszer olyan erősen tudják növelni a koleszterinszintet, mint a telítetlen zsírok csökkentő hatása.

A telítetlen zsírsavak kémiai kötései között legalább egy úgynevezett “kettős kötést” találunk, ezek az egyszeresen telítetlen zsírok.

Akadnak olyanok zsírok is, melyek kettő, vagy még több kettős kötéssel rendelkeznek, ezek a többszörösen telítetlen zsírok. Általában a hidegen sajtolt növényi olajok és a halolaj bír ilyen kémiai kötéssel. A telítetlen zsírok segítenek leoldani az érfalakról a lerakódást, csökkentik a koleszterinszintet, vagyis ellentétesen működnek a telített zsírok egészségkárosító hatásaival szemben.

A tengeri állatok zsiradékai közül a halolajnak, a halmájolajnak és a bálnazsírnak van a legnagyobb jelentősége. Jellemző rájuk a telítetlen zsírsavak nagy koncentrációja. A mindhárom zsírra jellemző nagyfokú telítetlenség miatt a tengeri állatok zsiradékai gyorsan romlanak.

A növényi olajok közül a legegészségesebbek az olíva-, lenmag-, repceolaj, illetve az olajos magvak: dió, mogyoró. A gyümölcsök, és zöldségek is tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírokat, különösen a bogyós termésűek héjában találunk sokat.

Ennek ellenére nem mondható el, hogy minden növényi olaj egészséges, hiszen pl. a margarinok feldolgozása közben hidrogenizálják az értékes olajat, aminek így megváltozik a természetes szerkezete. Ez alapján különböztetjük meg a cisz-zsírokat, melyek természetes formájúak, és transz-zsírokat, melyek a mesterséges, átalakított zsírféleségek. Lehetőleg kerüljük a transz-zsírokat!

Az üzleti megoldásokra utaló estleges jövedelmekre, bevételekre vonatkozó adatok tájékoztató jellegűek, időben változhatnak, semmilyen ajánlatot vagy ígérvényt sem tartalmaznak. Minden ember sikere azon múlik, hogy mennyi munkát tesz bele az üzletébe és képes-e gyorsan alkalmazkodni, tanulni, tapasztalatait új üzleti koncepciójában alkalmazni és elköteleződik-e egy fenntartható, etikus üzleti modell felépítése iránt.

 

Az egészségtippek blog tartalmai oktatási célúak és nem helyettesítik az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősülnek orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesítik a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait. 

bottom of page