Hogyan csökkentsük az ízületi fájdalmakat?
Az ízületi fájdalom hátterében az egyik leggyakoribb ok az osteoarthritis, a degeneratív ízületi gyulladás.
Jól tudjuk, az ízületben a csontokat porcok fedik, melyek rázkódáscsillapító réteget képeznek két csont találkozásánál, valamint megakadályozzák, hogy a csontok az ízületek mozgása során egymáshoz dörzsölődjenek. Korábban azt véltük, hogy csupán az életkor előrehaladta és az ízület fokozott igénybevétele az a két tényező, amitől idővel kezd elhasználódni. Ha ez a folyamat megkezdődik, a csontok felszínét borító rázkódáscsillapító védőréteg elvékonyodik.
A legújabb kutatások viszont a folyamat gyulladásos hátterét is feltérképezték. A problémáink hátterében az immunrendszer diszfunkciója és az ebből eredő gyulladás áll. Az urbanizáció, a családi struktúra fellazulása, a társadalmi elidegenedés, a légszennyezés, a magas glikémiás indexszel rendelkező és magas kalóriájú élelmiszerek megjelenése, a pénzügyi kihívások és a tartós szociális stressz együtt lettek a gyulladásos rendszer elsődleges provokáló faktorai. Így az ősi, velünk született immunrendszerünk "túlműködése" gyulladásos anyagokat, citokineket termel folyamatosan, és a saját sejtjeinkben is gyulladást vált ki. A folyamat sajnos jó ideig rejtett, nem okoz panaszokat, viszont felborul a szervezet homeosztázisa (egyensúlya). Kollégák számára jegyzem meg, hogy a gyulladásos citokinek közül a TNF-alfa, IL-1, IL-6 emelhetők ki leginkább.
Osteoarthritis esetén ez a folyamat a porcszövetek alatt található csontok rendellenes megvastagodásához és kiszélesedéséhez vezet, amelyek végső soron hegyes csontkinövések formájában manifesztálódnak.
Ezek a csontkinövések a betegségben érintett ízületben a csont végén jelentkeznek, ami fájdalmat, érzéskiesést vagy gyengeséget okozhat. Az osteoarthritis az ízület mozgását és rugalmasságát is befolyásolja, mivel a betegségben érintett ízületek csak nehezen mozgathatóak.
Az eddigi legnagyobb, 68 vizsgálatot elemző, áttekintő orvosi közlemény megállapítja, hogy napi 1 grammot meghaladó halolaj hatékonyan csökkenti az osteoarthritis tüneteit és az ízületi gyulladás csökkentése révén az osteoarthritis-szel küzdő betegek fájdalmát is enyhíti.
A metaanalízis megállapítása szerint túlsúlyos betegek esetében a fogyás nem elsődlegesen az ízületre nehezedő terhelés, hanem az elhízással együtt járó szisztémás gyulladás csökkentése révén segíti az osteoarthritis tüneteinek enyhülését.
A tanulmány megállapítja azt is, hogy fontos, hogy az osteoarthritis-szel küzdő betegek megfelelő mennyiségű K-vitamint fogyasszanak, mivel annak szerepe van a csontok és porcok mineralizációjában (K-vitaminban gazdag ételek: kelkáposzta, spenót, petrezselyem).
A teljes szakmai cikk:
https://academic.oup.com/rheumatology/article/57/suppl_4/iv61/4975692
Nagyon fontos, hogy omega-3 zsírsavat önmagában adni hiba. Az omega-3, mivel telítetlen zsírsav, könnyen bomlik, oxidálódik, vagyis miközben az omega-3 kifejti a fent leírt nagyszerű hatását, szabadgyököt kreál. Ezért kötelező az omega-3 mellé sejtvédő antioxidánst, leginkább polifenolt adni.
Sajnos a drogériákban kapható omega-3 készítmények nem tartalmaznak polifenolt, így nagy körültekintéssel, tudatos választással minőségi terméket szabad csak vásárolni. Ezekben a gyengébb minőségű kapszulákban stabilizátorként alfa-tokoferolt, vagyis E vitamint használnak, ami a legrosszabb hatásfokú antioxidáns a hosszú szénláncú zsírsavak tekintetében. Teljesen esélytelen, hogy megvédje azokat az oxidatív stressztől. Emiatt az alfa-tokoferol nem alkalmas az omega zsírsavak védelmére. A természet sem ezt használja. A természetben a védelmet a phlorotannin nevű zsírban oldódó polifenol végzi, ezt tartalmazzák azok a tengeri algák, amelyek az omega-3 fő forrásai. Ez a phlorotannin az algában olyan szorosan kötődik az omega 3-hoz, hogy végigkíséri a táplálékláncon, az algától a kishalakon, a nagyobb halakon keresztül a csúcsragadozókig (azaz az emberig☺). Sőt, a polifenol még az emberi szervezetben is védi a zsírsavat, a szájtól a garaton át a gyomor, belek, máj, vérkeringés folyamán végig, amíg eljut a sejtmembránig, ahol kifejti hatását. Ezért hatásos a Balance oil. Amint a polifenol eljut a perifériás szöveteinkbe, ott egy második védelmet ad azzal, hogy gyulladásellenes faktorként szerepel az omega-3 hatása mellett.